Termik Aşırı Akım Rölesinin Seçimi ve Ayarlanması

Katılım
26 Ağu 2013
Mesajlar
110
Puanları
6
Yaş
50
Arkadaşlar termik aşırı akım rölesini seçerken neye göre seçiyoruz ve ayarını yaparken neye göre yapıyoruz. Örneklerle anlatırsanız uygun olacak. Mesela motorun etketinde yazan akım değerine göremi alacağız ve etiketteki yazan misal 10 amper yazıyorsa tam 10 ampere mi ayarlayacağız yoksa tölerans varmı varsa neye göre yapacağız. Sorularım belki size basit gelebilir ancak ben bilmediğim için sordum lütfen hoşgörün, çünkü burası öğrenme yeridir ve forumda araştırdım benim sorumun tam karşılığını bulamadım.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Motor etiketi uzerinde yazan nominal akim degerine ayarlanmali. Ornek termik role 10 A ayarlanmis ise devreden 11 A akim gectigi anda devreyi direk acmaz. Fazla akimin miktarina ve suresine bagli olarak devreyi acma suresi degisir. Yani motor demeraj akimlarina ani yuklenmelere toleransi vardir. Ayriyetten bizim tolerans vermemiz gerekmez.

Ayrica buyuk guclu motorlarda termik role faz akimi uzerine takilabilir. Bu gibi durumlarda termik role hat akiminin 0.58 katina ayarlanmali. Ornek asenkron motor 100 A cekiyor ise. Termik roleyi hat akimi uzerine koyarsak roleyi 100 A e ayarlamaliyiz. Faz akimi uzerine koyarsak 100x0.58= 58 A e ayarlamaliyiz.

Buyuk akimlarin olcme alaninda akim trafolari kullanilir. Bu gibi yerlerde termik role kullanilacaksa akim trafosu donusturme oraniyla hesaplanarak ayarlanmalidir. Ornek sistemde 500/5 akim trafosu mevcut. Nominal ccalisma akimi da 450 A olsun. Biz bu sisteme termik role baglayacaksak. (450x5)/500=4.5 A olmalidir.
 
Son düzenleme:
Onur arkadasın önerileri dogru. sadece bir ilave bilgi olarak, büyük güçlü motorlar dediği zaman, yıldız üçgen baglı motorlardan bahsetti. Termik röle ayarında, 0.58 carpımı o zaman kullanılır.
 
Onur arkadasın önerileri dogru. sadece bir ilave bilgi olarak, büyük güçlü motorlar dediği zaman, yıldız üçgen baglı motorlardan bahsetti. Termik röle ayarında, 0.58 carpımı o zaman kullanılır.
Yıldız üçgen dışında çalışan hangi motor varsa motor etiketinde ne yazıyorsa termikte akım o ayarlanacak öyle mi?
 
evet, dogrudur, eger zor yol alan motor+makına grubu ıse akımın 1.2 si kadar artıs yapabılırsınız..
 
Termikler,1,1xIn de çalışmaya başlayacak şekilde üretilirler.1,2 katına ayarlamak demek,nominal akımın 1,32 katında çalışacak demektir.Bu ayardaki bir termiğin,motoru koruması mümkün değildir.Ağır kalkınma şartlı makinalar için,özel termik kullanmak gerekir.
 

Ekli dosyalar

  • sirius_secim.rar
    318.8 KB · Görüntüleme: 88
Benim tecrübelerime göre de motor etiketindeki anma akımda çalışmaya uzun süre dayanamıyor ve yanıyor. Ben bunu hep göstergesinde 230 km hız olan arabayı kaç gün devamlı 230 km ile çalıştırabiliriz diye kaba bir benzetme ile açıklamaya çalışırım. ( Güç ve hız farklı ama böyle daha iyi anlaşılıyor)

Bence ayar konusunda motordan nasıl bir yük çekildiğine de dikkat etmek gerekir. Motorun nominal yükü de önemlidir. Genelde anma yükünde / Akımında çalışan motorlar iyi hesaplanıp seçilmemiş demektir. Motor bu akımdan az çekmelidir. Akımını ölçerek ayar yapmak bazen en doğrusudur.

Örneğin bir bıçkı motoru 15 kW 30 Amper ise kesim yapmazken 10-12 amper arası çeker kesim sırasında akım 25-30 amper civarındadır. Kerestenin bazı sıkı yerleri vardır kısa süreliğine akım 35 - 40 - 50 Amperlere dahi çıkar. Kerestenin verilme hızı düşürülmez bu şekilde devam ederse Örneğin 40 Amper civarında motor yarım saat (iyi motorlar 1-2 saat) sonra yanar. Bu motorda en mantıklı ayar 32*0,58 = 18,5 Amper civarıdır (Yıldız üçgen olduğu için yarı devre)

Ayni motor bir su pompasında ise devamlı 26 amper çekiyorsa bu motorun akımını 28-29 amper civarına ayarlamak mantıklı olur. 28*0,58 = 16.5 Amper civarı uygundur. Eğer motor termik açarsa sıcaklığına bakılıp akımı ölçülüp örneğin rulman bozuluyor denilebilir. Bu motorun akım ayarını 30*1,2= 36 amper yapmak çok doğru olmaz soğutma şartlarına bağlı olarak 28-32 amper den sonra motor yavaş yavaş ısınmaya başlar.
 
Son düzenleme:
dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise termik röle ile motorun bulunduğu ortam arasında çok fazla ısı farkı olmaması gerekir. termik röle ortam sıcaklığından da etkilenebilir.
 
Yıldız üçgen dışında çalışan hangi motor varsa motor etiketinde ne yazıyorsa termikte akım o ayarlanacak öyle mi?


23.JPG

Şema 1 deki bağlantı uygulanmışsa motor nominal akımının 0.58 katı termik röle ayarlanır. Şema 2 deki gibi bağlantı uygulanmışsa nominal akıma ayarlanmalı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,153
Kullanıcılar
449,823
Son üye
bulday

Yeni konular

Geri
Üst