Termik açıyor neden?

ayildiz

Üye
Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
177
Puanları
1
Yaş
39
Mrb. Arkadaşlar şebekeden 12 A akım çeken monefaze su motoru, devresine bağlanan 10-16 A ayar sahası termik röle 13 Ampere ayarlandığı halde, çalışmaya başladıktan yaklaşık olarak 1-2 saat içerisinde termik açtırıyor acaba sebep ne olabilir. (yapılan çalışmalar: yükte voltaj ölçümü yapıldı 220 volt normal, termik değişti yine aynı problem oldu. Bütün klemens bağlantıları kontrol edildi. Aynı motor 3 defa yanmıştır ve tekrar sarılmıştır)
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Ayni motor 3 defa yanip tekrar sarildiysa omaj olcumu yapin stator rotor vs herseyi kontrol edin.motordan kaynaklaniyor olabilir
 
Merhaba ,

Sıvı seviye kontrol rölesi arızalı olabilir bu yüzden sistem susuz olarak devreye sokmuş olup problem yaratabilir .

Kolay Gelsin .
 
Motor yanmış dedinize göre saran kişi eksik yada hatalı sarmış olabilir motorun uçları dogru geliyor mu kontrol etinizmi ?
 
Motor belirli bir süre çalışıyor çalışmasında sıkıntı yok gibi. Sıvı seviye rölesi mevcut değil devresinde, susuz çalışma durumu da söz konusu değil. Sargılarda problem olabilir mi bilmiyorum, neye göre ve nasıl ölçüm yapılır tecrübem de yok. İlgili arkadaşlar tşk.
 
Son düzenleme:
Merhaba.Elektrik motoru ile akuple olan santrifüj pompa milinde gözle farkediilmeyen ama mevcut bir eksen kaçıklığı olabilir.Bu durum ancak uzun sürede motorun sargılarını zorlar,zamansız ve başka hiçbir anormallik yokken termik açılmasına da bu neden olabilir.Yani motor milini mekanik olarak bu açılardan incelemeniz,rulmanlarının dağılıp dağılmadığını kontrol etmeniz iyi olur.Sanrifüj pompa gövdesinde dönen fan kırılmış ve parçaları salmastraları sıkıştırmış,dönen rulmanlı yatakta bir fren etkisi yapmış da olabilir.

Motorun daha önce 3 defa yandığını söylüyorsunuz,peki bu yanma nedenini tam olarak da araştırdınız mı? Mekanik sıkışma mı yoksa yanlış bobinaj sarımından mı kaynaklı veya diğer başka nedenlerden mi kaynaklıydı,bunu tam araştırdınız mı?Kolay gelsin.
 
Önce bir motorun değişik zamanlarda çektiği akımları mümkünse pens ampermetre ile faz faz ölçün ; kesinlikle dengeli çıkması lazım ; kontaktör kontaklarını ; kontak yaylarını kontrol edin ; motorda arıza ararken kontaktör yüzünden çok motor yandığını gördük ; bu arada motorda termikten başka bir aşırı akım koruması yok mu ? Motorların yandığına göre olmadığını var sayıyorum . Termik açma eğrilerini incelerseniz tam yükün hemen üzerindeki amper değerlerinde 1 ile 2 saat arası açmanın normal olduğunu görürsünüz. Bu noktada sıkıntı yok . Bence motor gücü tulumba için yetersiz .
 
Son düzenleme:
birden fazla sarılmış bir motorda işçilik önemli.

1- anlık voltaj değişiminde çektiği akım artabilir bu nedenle termik açıyor olabilir.
2- motor nasıl bir motor bilmiyorum ama soğutma fanı sorunlu olabilir motor aşırı ısınıyor olabilir bu nedenle aşırı akım çekiyor olabilir. bence amper değerini bir tık arttırın derim ( sorun bulamazsanız )

kolay gelsin.
 
Motor etiket değerlerini bir yazsanızda şu amper değerleri normalmi bir görsek
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,754
Kullanıcılar
449,974
Son üye
umitseyhan

Yeni konular

Geri
Üst