Temel topraklaması

borakaan

Üye
Katılım
30 Eki 2007
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
39
İyi akşamlar arkadaşlar bugün bir teklif vermek üzere bir işe gittim,burada temel topraklama projesini inceledim.Bodrum katta binanın temelleri enine ve boyuna komple galvaniz şerit döşenmişti.İki yerde eşpotansiyel barası için çıkış verilmişti.Ve on adet kolondanda zemin katına çıkış verilmişti,zemin kattanda bina dışına bu on adet çıkış verilmişti uçlarınada Q=20mm 1,5mt çubuk çakılmıştı.Çubuklar arasıda Q=10mm galvaniz telle birbirine bağlanmıştı ve çubuklar menhol içinde gösteriyordu.Üst katlarada bir veya iki yerden çıkış gösteriyordu eşpotasiyel barası için.Ve bunların boru içinde galvaniz telle çıkacağını gösteriyordu.Benim kafama takılan bodrumdan üst kata galvaniz şeritle mi çıkılacak yoksa galvaniz telle mi çıkılacak.Biliyorsunuz bu topraklama işi yeni başladı burasıda bir sosyal tesis sonradan başımın ağırmaması için bu konuda teorik bilgisi ve özellikle uygulama bilgisi olan arkadaşlarımın yardımlarını bekliyorum.Çünkü bu iş geri dönüşü olmayan ve hatası telafi edilemeyecek bir iş bu konuda değerli fikirlerinizi bekliyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
iyi akşamlar borakaan

eş potansiyel barası için verilen çıkışların birisinin yıldırımlık içinmi yoksa ikiside panolaramı istifleniyor ?

binanın en ve boy mesafeleri ne kadar ?
 
yanlış hatırlamıyorsam en alt kattakiler enerji üste çıkanlardan bir tanesi yıldırımlıktı
 
Snborakaan ,Q 10 tel 80mm2 , 3x30 şerit ise 90 mm2 eder.Kesit olarak her ikiside olabilir.Sıcak daldırma galvanizli olmaları şart.Burada siz seçiminizi tesisat şartlarınıza ek ve irtibat aksesuarlarınıza göre yapmalısınız.Örneğin şeridi delip cıcatalı bağlantı yapmak ,telin olası herhangi bir bağlantı yönteminden daha sağlamdır.Bu işte gevşeklik olmayacak,korozif etkiye karşı tedbir alınacak.Pil olayına karşı tedbir alınacak.Uygun standartda uygun ek aksesuarları kullandıktan sonra seçim size kalmış.Kolay gelsin...
 
mrb boraakan arkadaşım topraklama temelden başlayarak döşenir belirli aralıklarla inşaat demirlerine ek branşman klemensiyle bağlanır.ve belirli noktalardan dışarı çıkarılıp bağlantı filizi olarak bırakılır.bodrumdan üst kata kolon içinden galavaniz şerit olarak çıkarsın.
 
Beton içinde şerit veya tel fark etmiyor sadece kesit doğru seçilsin. beton dışına çıktığında sarıyeşil kablo ile yapmalısın yine uygun kesit ile.
 
Neden üst katlara eş potansiyel barası çıkma gereği duyuluyor? Sonuçta burası bir sosyal tesisi ise temel topraklamasının sadece temelde bitmesi gerekli değil mi?

Bildiğim kadarı ile üst katlara çıkan eş potansiyel barası, kuvvet santrallerinde panoların ve diğer metal aksamın topraklanması için kullanılıyor.Ev gibi bir ortamda ise topraklanacak cihaz enerji aldığı yerden topraklı priz vasıtası ile topraklanmış olmuyor mu?

Bu sosyal tesiste eş potansiyel barasına üst katlarda ne bağlanacak olabilir?
 
Slm arkadaşım galvaniz şeritle(30x3,5) çıkabilirsin, topraklama çubuklarının zemin katta olma sebebide:her topraklama çubuğu için ilerde kontrol edilebilmesi için (topraklama çubuklarının durumu hakkında) 1x1 yada 1,5x1,5m betondan slimler yapıyorsun yani yaptırıyorsun.(Bunun hakkında projede detay muhakkak vardır.)bodrum kat toprak altında kalacağı için çubukları üst kata taşıyorsun.Ayrıca bu şeritlerin teras katına kadar çıkacak, bodrum tabliyesinde max. 20x20 olan bağlantıların terasta yanlış hatırlamıyorsam 15x15m oluyor ve sonra bunlardan yıldırım tutucularına uç çıkarıyorsun. Birde zayıf akım topraklaması varmı onu kontrol et yoksa o konu hakkında görüş yetkili ile, eş potansiyel çıkışlarınıda projeye bakarak hanimekanik oda güvenlik vs. gibiyerlerde olacağınıda düşünerek buralarada çıkar bence ilerde farkına varılıyor ama geç oluyor.
biraz karışık oldu ama anladın sanırım.
 
temel topraklama temel demirleri üzerinde 2 metre aralıkla demire tespit parçası ile bağlanır enine ve boyuna doğru döşenen şeritlerin uçları kalıbın dışına çıkartılır ve bunların ucuna galvaniz köşebenler toprağa çakılır . bu iş oku veya buna benzer kamu binası ise bu galvanizlerin uçları zemin toprağın üstüne kadar çıkar sadece temelde asansör ve ana pano için topraklama filizleri bırakılr.. zemin kata çıkan filizler daha sonra binanın etrafına kazı yapılarak 70 mm örgülü bakır döşenir çatıdan inen faraday kafesi iniş iletkenleri ile birleştirilir her filizin çıktığı yere 2 m 20 mm bakır çubuk çakılır termo katnak eki veya klemenslerle birleştirilir iki adet ölçüm rogarı yapılması gerekiyor aslında projelerde çok net herşey belirtiliyor...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst