Suudi Arabistan 110 V sistemlerinde 220 V monofaze cihaz çalıştırılması

Dilsad

Üye
Katılım
3 Ocak 2008
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
39
Suudi Arabistan ın 110 V olan bir sisteminde mekanik cihaz tedarik etmemiz gerekiyor.
Ancak yalnızca 220 V 60 Hz cihaz bulabiliyoruz.
Sorum şu:

Türkiye de faz ve nötr arasında 220 V gerilim, faz faz arasında ise 380 V gerilim olan sistemi kullanıyoruz.

Arabistan da 220 V luk cihazları kullanabilmek için ( 110 V luk bir sistem için ) nötr yerine de faz getirerek, 110 V un kök3 katı olan faz faz arası gerilimi oluşturarak kullanabilmem mümkün müdür?

Cihaz tedarikçileri 220 V luk cihazlarını bu şekilde uygulayarak Suudi Arabistan da kullandıklarını söylüyorlar.

Sizce bu şekilde bir uygulama mümkün müdür ve doğru mudur?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
110 * 1,73 = 190 V. işinizi görüyorsa kullanabilirsiniz...
 
Yani 190 V ihtiyacımı karşılıyorsa 2 faz ve bir toprak girdiğim prize bu cihazı takarak aynı şekilde çalıştırabilirim. Doğru mudur?


Suudi Arabistan da iş yapmış birileri varsa onlara da çok ihtiyacım var. Sebebi şu:

Aşağıda da bahsettiği gibi şehirler arasında ve hatta aynı şehir içerisinde voltaj farklılık gösteriyormuş. Evini taşıyan birisi tüm elektrikli eşyalarını mı yeniliyor yoksa trafo mu kullanıyor? Süregelen uygulama nedir, bilgisi olan var mı?
Believe it or not, there is not set standard power supply in Saudi Arabia - it ranges from 110V to 220V depending on where you are in the country.

  • Riyadh: 110V
  • Jeddah: 110-220V
  • Other areas: 220V
 
Yani 190 V ihtiyacımı karşılıyorsa 2 faz ve bir toprak girdiğim prize bu cihazı takarak aynı şekilde çalıştırabilirim. Doğru mudur?
Doğrudur...
 
Aynı durum amerikada da var, avrupa menşeli cihazlar bu yolla çalıştırılır. Dikkat edeceğiniz şey cihazınız frekansa duyarlı mı?
 
Yardımlarınız için teşekkürler.
60 Hz de çalışabilirlik garantisini tedarikçiden illaki istiyorum. Ancak avrupa menşeili cihazlara bu sistem uygulandığında düşük voltajda da çalışabiliyor olmaları gerekiyor anladığım kadarıyla. Cihazların voltaj aralıklarını öğrenmem gerekiyor.

Ancak aynı şehirde çift voltajı anlayamıyorum. İş bir tırın dorsesinde çalışacak mobil yaşam alanları ve dış alana ana panoyu enerjilendirecekleri bir priz koyarak sistem tamamlanıyor. Sistem mobil ve bir mahalleden diğer mahalleye gitse bu tüm yapıyı değiştirecek. Bu sebeple Suudi Arabistanda iş yapmış birilerine ihtiyacım var. Bunu orda nasıl çözüyorlar?
 
Ufak bir mobil yaşam alanı için, hem 220 ile hem 110 ile çalışacak bir sistem kurmak ne kadar kolayki?
110 kullanacaksan trafoyu kullan, 220 kullanacaksan trafosuz kullan biraz anlamsız oluyor. En doğru çözümü bulmak için daha fazla şey bilmem gerektiğini düşündüm, o yüzden soruyorum.

Teşekkürler yardımlarınız için.
 
220 V girişli, 110 V çıkışlı içerisinde trafo bulunan duvar prizleri var. Türkiye'de yurtdışından gelen cihazları çalıştırmak için kullanılıyor. Aynı mantıkla 110 V giriş - 220 V çıkışlısını bulmak mümkündür diye düşünüyorum. İçeriğinde kullanılan trafonun gücü de o sortiye bağlanacak maksimum gücü ifade eder.

2 faz verip, 220 V'luk cihazı 190 V ile çalıştırmak cihaza zamanla zarar verir. Türkiye'de müsaade edilen maksimum gerilim düşümü %1,5. Yani Cihaza minimum 220-(220x0,015)=216,7 V gerilim ulaştırmak gerektiği anlamına geliyor bu.

220 V'la beslenmesi gereken toplam gücü bularak 110/220 V'luk bir trafo üzerinden dağıtım yapmak da mümkün. Kesinlikle uymanız gereken kural 220 V'u cihaza ulaştırabilme kuralı olmalıdır. Eğer doğru bir iş yapmak istiyorsanız.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,723
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Geri
Üst