ABD Neden 110 V Kullanılıyor (Bilgi)

ampera

Üye
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
421
Puanları
1
Amerikalıların elektrikli aletleri neden 110 voltla çalışır? Bizimkiler neden 220 voltla çalışıyor?

Kullanılan gerilimin düzeyi arttıkça, aynı güç talebine yanıt verebilmek için göze alınması gereken ‘dağıtım kayıpları’ azalır. Fakat buna karşılık, elektrik kullanımına bağlı kazalar sonucunda ölüm olasılığı artar. Dolayısıyla 110 veya 220V tercihi, güvenlik ile ekonomi arasındaki en iyi çözüm arayışından kaynaklanmıştır. ABD’de elektriğin, doğru akım sistemleriyle ilk kullanılmaya başladığı sıralarda, 110V’un daha güvenli olacağı düşünülmüş, daha sonra alternatif akıma geçildiğinde, bu gerilim düzeyi korunmuştur.

Avrupa’da ise, ilk kullanım keza 110V’la başlamış olmakla beraber, 220V’la da güvenli bir şekilde çalışılabileceği kanaatine varılınca, bu yüksek gerilim düzeyine geçilmiştir. Altyapıyı bir kere 110V’a göre oluşturduktan sonra değiştirmek, ciddi bir maliyeti gerektirdiği gibi, tek başına yetersizdir de. Çünkü tüm elektrikli alet stoğunun da, yeni gerilim düzeyine uyarlanması gerekir.

110V’un 220V’a göre, güvenlik açısından üstünlüğü var. Buna karşılık, düşük gerilim bazı sıkıntılar doğurur.Aynı güçle çalışan iki aygıttan; 110V’luk olanı, 220 V’luk olanına oranla, iki misli akım çekmek zorundadır. Örneğin 1.5kW’lık bir elektrik süpürgesi 220V’ta 6,8 A, 110 V’ta ise 13.5 A kadar akım çeker. Sonuç olarak, düşük gerilim tercihi halinde; kablo kesitlerinin daha kalın olması gerekir ve bir prizden çekilebilecek güç miktarı daha düşüktür. Bu güç düzeyinin aşılması olasılığı; çoğu aygıtın, başlatma sırasında normal çalışma haline göre daha fazla güç çekmesi nedeniyle yüksektir ve güvenlik amacıyla, prizlere giden dağıtım hatlarına ‘devre kesici’lerin konması gerekir. Bu yüzden olsa gerek, devre kesiciler ABD’de, Avrupa’dan çok daha önceleri yaygınlaşmış bulunuyor.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
bence birazda politik. yani Thomas Edison yaptığı hamleler le Nikola Tesla'yı alt etmiştir.
 
bildiğim kadarıyla orda 12 volt ve 5 voltluk gibi prizlerde kullanılıyor doğru mudur acaba hatta yakında türkiyede bu sisteme geçilecek falan deniliyordu doğru mudur yoksa her zamanki gibi şehir efsanesi mi?
 
bildiğim kadarıyla orda 12 volt ve 5 voltluk gibi prizlerde kullanılıyor doğru mudur acaba hatta yakında türkiyede bu sisteme geçilecek falan deniliyordu doğru mudur yoksa her zamanki gibi şehir efsanesi mi?

bu şekilde bir şey duymadım.
1 yıl 2 ay elektrik dağıtım firmasında çalıştım. Yani 15.8kV işletme gerilimi olan yerleri daha az kayıp olan 34.5kV'a dönüştürüyorduk.

senin şehir efsanesi doğru olsaydı bu sisteme uygun yapılanmaya gidilirdi bence
 
Merhaba
USA'da 110 volt 60 hz,220 volt kullanan ülkelerde frekans 50 hz dir.
 
bence canları bızlerden tatlı olduğu için 110 volt çarpsada öldurmez 220 volt çarpar öldurur öldurmezse surundurur:)
 
gerilim düştükçe maliyet artar gerilim yükseldikçe maliyet azalır bu dağıtım şirketlerinin ana felsefesidir.
 
bence canları bızlerden tatlı olduğu için 110 volt çarpsada öldurmez 220 volt çarpar öldurur öldurmezse surundurur:)
aslında insanları gerilim öldürmez üzerinden belli bir elektron akışı geçerse o zaman ölürsün
 
birde sektör oluşturmak var mesela devre kesiciler veya düşük voltajın yol aştığı problemleri egale etmek için çeşitli sistemler falan satarak yeni bir pazar oluşturuyorsun.
 
Türkiye'de de 110 Volt gerilim kullanılsa acaba şu ani su ısıtıcıları (7kW gücündekiler) üretilir miydi merak ediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,291
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst