Smps güç entegresi problemi (tık-tık-tık)

bu durum normal olabilir.


uc3842 mi var entegre olarak ne var?
 
uc3845 entegreleri cabuk bozuluyor diye okumustum. Ucuz bir entegre zaten. Cevrenizde bulmak kolaysa degistirin bence
 
Öncelikle sorunu bu şekilde anlatarak öğreterek paylaşmanız çok hoşuma gitti çok teşekkürler. Şimdi söz konusu demek istediğinizi anladım yani burda problem kondansatörlerde de olabilir aslında
smps entegresinin beslemesine paralel kapasitörün değerini 2 yada 3 katı yapın sorun çözülür tahmin ediyorum.
 
smps entegresinin beslemesine paralel kapasitörün değerini 2 yada 3 katı yapın sorun çözülür tahmin ediyorum.
Bahsettiğiniz kapasitör 220 girişte doğrultuldular sonra olan 380 v 330 uf olan mıdır ?

220V da düzgün çalışıyor mu?
Hayır efenim devre açılıyor yüksüz sesli oluyor 220 ye vardığımızda ancak yük bağladığınız zaman karşı odadan duyabilecek kadar çok ses yapmaya da başlıyor ki normal 40 amper değerli ve ben sadece 5 amper yük bağlıyorum o halde bile bu ses.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
7 nolu uç ile şasi arasına bağlı olan. entegrenin şasisi yani gnd si de 5 numara. yani 7 ile 5 arasındaki kondansatör . 22uf yada 47uf olabilir. düşük voltajlı olacak 25 volt falan olabilir.
 
Bu işi uzaktan anlatmak zor.
Trafoyu sökün. Sürücü entegrenin
gerilim uçlarına uygun gerilim verin.
Entegre çıkışı ile mosfet gate ucunda
aynı sinyali gözlemleyin.
Mosfeti söküp saglamlıgını test edin.
Kafadan PC817 optotyu değiştirin.
Çıkış diyotlarını kontrol edin. Çıkışta
1-2W lık bir direnç olmalı onu
kontrol edin. Çıkış kondansatörlerini
söküp test edin.
 
https://www.onsemi.com/pub/Collateral/UC3844-D.PDF

figure 30 da 56 k olan direnc sizin devrenizde kaç k? bu direnç yüksek olursa entegrenin stabil calısması için (sürekli calısması için düşük voltajda da) bu direnci biraz azaltmanız gerekiyor. tabi verilen ac 115 örnek devrede siz 220 volt ac gibi düşünüp hesap yapın.
birde yardımcı sargıdan entegrenin 7 numarasına gelen diyot (1n4935 gibi örnek devrede ki) veya diyotlar vardır devrenizde bu diyotları bağlı olan kapasitör değeri düşürülebilir entegrenin düşük voltajda da start up olup stabil çalışabilmesi için.

7 numara 56k direnc ve bu dirence baglı olan örnek devredeki 68 uF üzerinde ki kapasitörle 310 bara voltajı üzerinden 15 voltta yükselir. sonra entegre calısır ve trafoyu sürer, trafodan asıl entegreyi süren besleme voltajı gelir diyotlar üzerinden, ama bu voltaj gelene kadar entegre 56k ile dc baradan beslenir. direnç kapasitör katsayısı cok yüksek olursa entegre çalışmak için harcadığı enerjiyi hemen geri kazanamaz, besleme voltajı düşer, resetlenir, 56k direnc ve 68 uF üzerinden tekrar beslemesinin dolmasını bekler. bu dolma işlemini biraz daha hızlı olmalı ki besleme voltajı düşmesin.

kısacası 68uF azaltılabilir. DC bara ile entegre 7 numarası arasındaki direnç değeri düşürülebilir. Böylece daha düşük voltajlarlada entegre çalışabilir resetlemeden kendini.


220 voltta düzgün çalışmıyor ise dediklerimi yapmayın. arızalı bişeyler var demektir 220 voltta da çalışmıyor ise. ben 220 voltta düzgün çalışıyor, daha düşük voltajlarda çalışmıyora göre yorum yaptım.
 
Benzer sorunu @by lent ustamiz optoyu degistirerek cozmustu. Geri beslemede sorun var galiba.
Opto ile tl431 i degistirip sonuca bakarmisiniz?
Benzer kırpma başıma yakın zamanda geldi, çıkış kond lerini söktüğümde led ışığı sabit yanmaktaydı fakat çıkış diyodundan aldığım ölçüm yine oynaktı. Kond leri taktığımda inceden tın tın ses duyulmaktaydı. Optoyu değiştirdim çıkış kond lerini taktım ve çıkış sabitlendi. Siz Tl431 ve optoyu ya ölçün ya da kafadan değiştirin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst