senkronlanan asenkron motor

Cok emin olmamakla birlikte;

Asenkron motorla DC motoru aynı yone donecek sekilde kuple edip Asenkron motoru DC motorla kaldırırsın. Asenkron motorun nominal voltajını verirsin. DC motorun devir sayısını ayarlayarak asenkron motorun senkron hızda dönmesini sağlarsın.

Artık AC tarafından olcumler yapabilirsin.

Senkron motor istenirse nasıl asenkron calıstırılır? Eminmisiniz?

asenkron motorla dc motoru akuple bağladığınızda yükü nereye bağlayacaksınız.Uygulamada böyle birşey olabilirmi Hadi oldu diyelim bunun amacı nedir boşu boşuna iki motor çalıştıracaksınız. Bence siz birşeyleri yanlış hatırlıyorsunuz.

Benim bahsettiğim senkron motorun rotorunda iki ayrı sargı vardır.Bunlardan birtanesi asenkron motor olarak çalışıp yol alması için diyeri ise senkron çalışması çindir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bu bir deney ve motorun senkron hızdaki davranışını incelemek için yapılır.
Yük koymak zorunda değilsiniz. Zaten yük bağlarsanız devir düşeceğinden düsen devri tekrar senkron devire çıkartmanız lazım. Bunu da DC motor sayesinde rahatça yaparsınız.

Uygulamada bu deneyin benzeri durum nasıl karşınıza çıkar?

Asenkron motor nominal voltajında ve nominal devir sayısında dönerken birden elektrikler düştü ve biraz sonra tekrar normal değerine yükseldi.

Gerilimin düştüğü anda motorumuz mekanik yükünün etkiyle dönmesi gereken devir sayısının üstünde dönebilir. İşte bu geçici zaman aralığında asenkron motor, senkron devirde yada üstünde dönebilir.

Şimdi bu kısa zaman diliminde neler olup bitiyor diye merak edersek DC motorla tahrik edilmiş asenkron motor deneyini yapmak gerekir.

Dediğim gibi aklımda kalan düzenek bu. Bunu 80 li yıllarda sanat mektebinde hayal mayal yaptığımızı hatırlıyorum sadece.
 
Benim anlattığım olay uygulamada kullanılan, Elektrik makinaları derslerinde senkron makinaların motor olarak çalıştırılması ve yol verme mototları diye öğretetilen bir konudur.İkimizde başka şeylerden bahsediyoruz sanırım.Saygılar..
 
Arkadaşlar merhaba
elektrik makineleri2 dersinden almış olduğum deneyi yapmam gerek,fakat konu hakkında bir şey bulamadım.Konu senkronlanan asenkron motor deneyi,konu hakkında bilgisi olan veya deneyi daha önce yapanvarsa anlatabilirmi..

Ben bu soruya cevaben yazmıstım.
 
Arkadaşlar motor asenkron bir motor.Boşta çalışırken senkron oluyormuş dediklerine göre...:(
 
Senkron olmazda senkron devire en yakın devir sayısında döner.
 
sn oonur ;
insanlar eksikte bilebilir yanlışta bilebilir doğruda bilebilir. insanlara laf çarptırmadan açıklama yapsaydınız taktir edecektim sizi. Sizin yazdıklarınıza doğrudur yanlıştır demiyorum. Ben yazdıklarımda detaya girmedim. detaya girecek olursak uzun uzun açıklama yapmak gerekir diye yazmaya üşendim açıkcası. Fazlar arası açıları bi düşünün isterseniz. a1 stator sargısının karşısında a2 rotor sargısı var diyelim. a1 sargısına R fazını a2 sargısına T fazını verelim. R fazı artı alternanstayken T fazı Eksi alternansta olur. ve akım yönleri ters olacağı için birbirine zıt kutuplar oluşur.Halk arasında çok bilinen bir söz var ne demişler (Zıt kutuplar birbirini çeker ) Bu zıt kutuplar birbirini takip eder ve motor senkron çalışır diye düşünüyorum Yanlışta düşünüyor olabilirim. Rotora dc uygularsanız ve dc motorla birbirine kuple edip döndürürseniz statoru kesen manyetik alan bobinlerde endüklenme meydana getirir altenatör gibi çalışır. Bide üstüne statora 3 faz verın bakalım ne oluyo :)
 
Amacım laf çarpıtmak, laf sokmak kesinlikle değil.Yanlış anlaşıldıysam özür dilierim.
Demek istediğim bir konuda yardım isteyen birine emin almadığımız veya yanlış bildiğimiz bilgileri aktarırsak iyilik değil kötülük yapmış oluruz.Bu nedenle sizin yazmış olduğunuz '' ROTORA değişken olmayan dc voltaj uygularsan rotor yanar '' , ''rotoru sargılı olanların bileziklerine verilen faz sırasıyla senkronize edilebilir tahminim bu yönde.. '' sözlerinizin doğru olmadığını düşümdüğünden o mesajı yazdım.
 
Amacım laf çarpıtmak, laf sokmak kesinlikle değil.Yanlış anlaşıldıysam özür dilierim.
Demek istediğim bir konuda yardım isteyen birine emin almadığımız veya yanlış bildiğimiz bilgileri aktarırsak iyilik değil kötülük yapmış oluruz.Bu nedenle sizin yazmış olduğunuz '' ROTORA değişken olmayan dc voltaj uygularsan rotor yanar '' , ''rotoru sargılı olanların bileziklerine verilen faz sırasıyla senkronize edilebilir tahminim bu yönde.. '' sözlerinizin doğru olmadığını düşümdüğünden o mesajı yazdım.

sn oonur;
o zmn şu şekilde deseniz daha güzel olurdu ( arkadaşım seninle aynı fikri paylaşmıyorum)
bende istemem elbette yanlış bilgi vermek ama cümlemin sonuna eklemişim tahminim bu yönde diye kesinlik yok yani. burası fikir teatisi yapılan bir forum sitesi çok çeşitli yorumlar yapılabilir saygı duymak lazım.
Neyse uzatmayalım iyi çalışmalar kolay gelsin siz kusura bakmayın...
 
Ben hala fikrimin doğru olduğu kanaatini taşıyorum. Yani; Rotoru sargılı bir motorun rotor sargılarına dc gerilim tatbik edildiğinde (uygun voltajda sargılar yanmaz.) sabit bir mıknatısıyet oluşur. Daha sonra rotor, stator sargısının döner alanını takip eder zorunlu olarak. Bu da senkronluk olur.
Cümleten Hayırlı geceler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,775
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst