Senkron Generator ile Kompanzasyon

Katılım
26 Mar 2007
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar benim merak ettiğim senkron bir generatörle nasıl indüktif veya kapasitif güç elde ediliyor.Uyartım akımı nasıl ayarlanırsa ne tür bi etki oluşturuyor.Otoprodüktör Santrallerinin reaktiften dolayı ceza yemesi söz konusu sanırım bu seçilen uyartım akımıyla ilgili bir olaymıdır?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sn.yilmasaydin ;
Bilindigi üzere senkron generatörlerde rotor manyetik alanı ile stator manyetik alanı eşit olarak döndügünden dolayı sistemdeki kompanzasyonu bu şekildesaglamaktadır.
Dikkat edilmesi gereken bir hususta senkron generatörlerin giriş geriliminde ufakbir düşme oldugunda endüktifi artırdıgı,gerilim yükselmesinde ise kapasitifi yükselttigi göz ardı edilmemeli;
Saygılarımla;
 
konuyu bildiğin anlaşılıyor
ama şöyle anlatmak daha doğru olur.
paralel çalışan iki kaynağın voltajları birbirine kesinlikle eşittir, ancak kaynaklardan biri jeneratörse ve ikaz sinyali değiştirilirse bu değişim voltaj değişikliği olarak yansıyamıyacaktır. (örnek: iki farklı voltajdaki pilin paralel bağlanması sonucunda ortak bir voltajları olmaları ve aralarında doludan boşa akım akması)
Fakat geçekteki çıkış voltajından daha fazla bir ikaza maruz kalan jeneratörün, akım ile gerilimi arasındaki açı bozularak, reaktif veya kapasitif yönde sistemi etkilemesidir.
eğer paralel çalışan kaynaklardan biri Şebeke ise, şebekedeki voltaj dalgalanmasını takip etmenin ve jeneratörü şebeke ile aynı voltajda (ikaz seviyesi) tutmanın tek yolu, cos phi yi izlemektir.

saygılar
soru varsa yardımcı olayım.
15 yıllık işim ;D
 
mrb lar..

santrallerde güç faktörü ayarı ve kompanzasyon

konusu ile ilgili sunum hazılamam gerekiyor.

bu konuda araştırma yapmama rağmen santrallerdeki uygulamalar hakkında net teknik bilgiler elde edemedim.
anlamadığım bir konu daha var..
şimdi üretici yani santrallerden iletim hatlarında gereksiz yer teşkil temsin diye reaktif gücü azaltmaya çalışıyoruz.tamamen yok edebiiyomuyuz.(senkron generatörde) ve nasıl..

iletim hatlarında elektrik taşındıktan sonra tüketiciye ev kullanıcısına verirken motor gibi cihazların çalışabilmeleri için gereken reaktif gücü trafolarda üretip öyle mi gönderiyoruz..

cvp larınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Sn. cyhn007

* Yukarıda bahsedilen biraz daha farklı bir husus. Senkron Generatorlerde uyartım akımını fazla verirseniz fazla kapasitif yük meydana getirir. Eski bir yöntemdir bazı yerlerde hala kullanılmaktadır tabii ki. Generatorlerle de kompanzasyon yapabilirsiniz.

* Kompanzasyonun amacı kısaca daha kaliteli bir enerji elde etmektir. Bu örnek için konuşuyorum, var olan endüktif reaktife karşı kapasitif reaktif meydana getirerek bir nevi sönümleme yapmış oluyorsunuz. Bunu tamamen yok edemezsiniz. Tedaşın belirlediği oranlar ( %20 -%15 ) dediğimiz durum budur zaten sadace bu oranların altına indirebilirsiniz.

* Tüketicinin reaktif güce ihtiyacı yoktur, ev kullanıcıları için. Bu istenmeyen bir durumdur zaten. Trafoda özellikle böyle bir üretim yapılmaz.

* Sitede bu konu hakkında oldukça bilgi mevcut ayrıca google'da da arama yaparsanız ulaşabilirsiniz.
 
mrb.lar
çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için..
google dan arama yapmayı biliyorum teşekkür ederim..
benm sorunum googleden araştırma yaptığım için zaten çok bilgiye ulaştım.bilgiler arasında çelişen durumları sizlere sordum..

aslında ben;
santrallerde güç faktörü ayar ve kompanzasyon konulu bir sunum hazılamam gerekiyor...
bu konuda teknik bilgilere ihtiyacım var..

türkiye deki santrller hakkında teknik bilgilere ulaşamadım..
hocamız suan uygulanan yani canlı örnekler ile sunumu yapmamızı istior.

Türkiye'de hangi santralde hangi generatör ve kompanzasyonu nasıl yapıyolar..güç faktörü auarını nasıl yapıyolar.

anlatabildim mi
 
Sn. cyhn007

* Ben işyerindeyken size özel, sırf sizin için, vaktimi ayırıyorum, sırf işiniz görülsün, sırf bilgilenin diye sorunuza cevap yazıyorum ve kalkmış özel yazdığınız mesaja bakınız. ( Sn. cyhn007 özel mesajda şöyle belirtiyor: google'dan araştırma yap demişim ve dalga geçmişim ) insaftır Sn. cyhn007, sizi vicdanınıza bırakıyorum. Hakkımı nasıl ödersiniz o da ayrı bir mevzu tabii.
 
cyhn007 ' Alıntı:
şimdi üretici yani santrallerden iletim hatlarında gereksiz yer teşkil temsin diye reaktif gücü azaltmaya çalışıyoruz.tamamen yok edebiiyomuyuz.(senkron generatörde) ve nasıl..

iletim hatlarında elektrik taşındıktan sonra tüketiciye ev kullanıcısına verirken motor gibi cihazların çalışabilmeleri için gereken reaktif gücü trafolarda üretip öyle mi gönderiyoruz..

İndüktif reaktif güç çekilmesi durumunda şebekeden görünür olmyan bir güç için akım çekilmekte bu da hatlara gereksiz yere yüklenilmesine neden olmaktadır.Evlerdeki indüktif yük olan bazı cihazlarda buna birazda olsa neden olabilir ama bu bir yasayla korunmamaktadır çok miktarda elektrik motoru barındıran veya indüktif yük çeken yerlerde limitler belirlenmiştir arkadaşların yazdığı gibi Benim sorumda aslında senin sorunla iniltiliydi biraz şimdi biz bi santralde reaktift güç üretiyorsak bu sorunun çözümünü senkron generatörün uyartım akımıyla sağlayabilirmiyiz ypabilirsek nasıl? yoksa haricen bir kompanzasyon sistemi kullanmamız gerekirmi.Yada güç faktörünü nasıl düzenleyebiliriz ? vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkürler

Not: Site yöneticileri ve cevap veren arkadaşların gayretleri gerçektn takdire şayan bence burdan elde edilen bilgiler tecrübedir ve tecrübelerini paylaşan insanlara saygı duyuyorum sonuna kadar.
 
Sn. yilmasaydin

* Reaktif güç kompanzasyonunun yapılma nedeninin mantığını açıklamışınız.

* Sekron generatorlere uyarma akımı fazla verilirse, sistemde kapasitif yük meydana getirmiş olursunuz. Aslında diğer sorunuzun cevabı bu. Yani senkron generator kullanarak da kompanzasyon yapılabilir. Var olan endüktif reaktif güçlere karşı, uyartım akımını arttırarak kapasitif yük meydana getirebilirsiniz. Tabii ki, belli bir limite kadar.

* Bunların dışında haricen bir kompanzasyon da yapabilirsiniz. Eğer sistemde endüktif reaktif güç var ise, bunu bir nevi sönümlemek için kondansatörlerle kapasitif reaktif meydana getirebilirsiniz. Aynı şekilde eğer sisteminizde, kapasitif reaktif yük hakim ise, reaktör kullanarak endüktif reaktif meydana getirmiş olursunuz ki, bir nevi kapasitif reaktifi sönümlemiş olursunuz.
 
her senkron generatör aslında bir senkron motordur senkron generatörü yardımcı bir dc motorla senkron hıza kadar bir devire ulaştırıp enerjilendirirseniz motor olarak çalışmaya başlar şanzıman vasıtasıyla dc motoru sistemden ayırır yada dc motoru dinamo olarak kullanıp senkron motorun dc sargılarının beslemek için güç kaynağı olarak kullanabilirsiniz dc besleme gerilimini arttırarak aşırı besleme yaparsanız senkron motor şebekeye kapasitif güç pompalar hem motorunuz çalışmış olur hemde kompanzasyon yapmış olursunuz yalnız Bakım ve işletme masraflarını kabullenmek kaydıyla
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,879
Kullanıcılar
449,998
Son üye
Muharrem_Arslan

Yeni konular

Geri
Üst