Ges ve kompanzasyon

Saygıdeğer meslektaşım,
GES 1 MW olduğuna göre ;trafonuz 1000 veya 1250 kva dır.Sayaçlarınızda O.G tarafındadır.Sayac bu nedenle trafonun iç kayıplarnıda kaydetmektedir.Siz kompanzasyonu A.G tarafından yapıyorsunuz.Fabrikanız GÜNDÜZ aktif tüketiminiGES ten,reaktif tüketimini ise şebekeden karşIlamaktadıGece ise trafonun reaktif kaybını ve çok az olan aktif tüketimini şebekeden karşılamaktadır. Bu işni çözümü: Akım bilgisini O.G den alan ,gerilim bilgisini A.G den alan KAEL 18 Kademe..TFT-OG-GES tipi röle kullanmanızdır.Bu rölemiz akım bilgisini O.G den aldığı için sistemin tüm yükünü görmektedir.Ayrıca GES devrede iken şebekeye akım bastığı için rölenin akım yönü ters dönmemekte ve hatalı kompanzasyon yapılmasının önüne geçmektedir.GES devrede iken tesis ihtiyacı olan AKTİF enerjiyi GES te,, motorların dönebilmesi için gerekli olan reaktif enerjiyide şebekeden çekmektedir.
Saygılarımla
KAEL MÜH.Ltd.Şti
Elk.MÜH Ethem GÜNER
05304076025
Çok teşekkür ederim Ethem Bey sizinle iletişime geçeceğim.
Sn.Ahmetgng, genellikle GES lerde kapasitif reaktif sorun olurken siz reaktörler ile kapasitif derdinden kurtulmuşa benziyorsunuz. Endüktif reaktif ve sayaç ile kompanzasyon rölesinin farklı sonuç ortaya koyması bize kesinlikle OG tarafından akım ölçebilen bir kompanzasyon rölesine ihtiyaç olduğunu kanıtlıyor.
Akım bilgisini OG tarafından ölçen akım trafoları ve röle değişimini yaptıktan sonra bu sorundan kesin kurtulursunuz.Grup Arge de bu ürünler var. Sonrasında kapasitif reaktiften import veya export yönünde sorununuz olursa Corbus Elektrik Solar SVC endüktif yük sürücüsünü tavsiye ederim.
Teşekkür ederim değerli görüşleriniz için
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhaba çalışmış olduğum tesisin kompanzasyon panosunda reaktif endüktif enerjide ceza durumu söz konusu. geçen ay %20.5 gibi bir aşım söz konusuydu bu ayda o seviyelerde gidiyor. Bundan 3-4 ay önce kompanzasyon panosunu elden geçirip revize ettik ve bu süreçte ceza durumu oluşmadı. Bu arada tesisin çatısında on grid sistem 1MW ges bulunmaktadır. Yaptığım araştırmalar sonucunda güneşlenme sürelerinin artmasına bağlı olarak Ges'in üretiminin artması sonucu tesisin şebekeden az miktarda aktif güç çekmeye başladığını bu çektiği gücünde büyük bölümünü endüktif güç olduğunu düşünmekteyim. Ve önümüz yaz olması sebebiyle gelecek aylarda bu ceza durumu devam edecek gibi duruyor. Acaba tekrar kompanzasyon panosunu revize mi etmeliyim ?

Birde kompanzasyon panosunda KAEL marka bir röle var bu röleye de günün hangi saatinde baksam her fazda endüktif oranları %1 seviyelerinde gözükmekte ve rölede herhangi bir uyarı vermemektedir. Durum böyleyken ceza durumunun nasıl oluştuğunu anlayamadım.

Görüş ve önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
ososveri.png
ososveri1.jpg

Hocam merhabalar, resimlerde paylaştım ocak ayındaki verilerle (gesten önce) , mart ayındaki verileri (gesten sonra) 1.32 mW ges mevcut, aktif tüketime oranla endüktif tüketiminde çok büyük değişimler göstermedi fakat kapasitif kısmında sıkıntı yaşayacağım için 2 adet sabit gruptan kondansatör değerini düşürdüm, dediğiniz gibi tüketiminiz fazla yoksa endüktif oranınız artacaktır.Verileri örnek olsun diye paylaştım tesis 7/24 çalışması gereken bir yer olduğu için aktif tüketim konusunda çook sıkıntıya girmiyorum.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,718
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst