Schmitt Trigger Hakkında

Katılım
28 Ağu 2018
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
27
Merhaba arkadaşlar,

Aşağıda bir Schmitt Tetikleyicinin devre şeması mevcut. Ancak benim anlamadığım bu devrede çıkışın neden sadece iki değer aldığı. Yani şuanda girişe bir sinüs işareti verirsek, çıkışta (-R2/R1) ile çarpılmış bir başka sinüs işareti elde etmez miyiz? Çıkışın kare dalga olmasına sebep olan şey nedir burada?

Teşekkürler.

schmitt.jpg
 
Opampın kıyaslayıcı olarak çalışması konusunu inceleyiniz. Bu konuyu inceleyip iyi yorumlarsanız bu devrenin çalışma prensinini daha iyi anlarsınız. Giriş işareti + alternansta olduğu zamanlar + girişteki gerilim - girişteki gerilimdeki büyük olacağından çıkışta yaklaşık +Vcc görülecektir. Aslında R2 direncini kullanmaya gerek de yok. Bu direnç gerilim kazancının düşürerek çıkış voltajının biraz daha düşük olmasına neden olur.

Giriş işareti - alternansta olduğu zamanlar - girişteki gerilim + girişteki gerilimdeki büyük olacağından çıkışta yaklaşık -Vcc görülecektir.

Opampı simetrik beslerseniz girişe sinüs uygulandığında çıkıştan limit genlikleri +Vcc ve -Vcc olan kare dalga alırsınız.

Opampı tek kaynaktan beslerseniz bu sefer çıkıştan limit genlikleri yaklaşık +Vcc ve (+0Volt + 1,7V) olan kare dalga alırsınız.
 
Yanıtınız için teşekkür ederim.

Ama bu devrede bir farklılık yok mu? Karşılaştırıcı devrelerinde giriş ile çıkış arasında irtibat olmuyor.

Burada giriş ile çıkış irtibatlandırılmış. Şu devreye Vin=10 V verirsek ve R1=1 ohm, R2=2 ohm dersek,

Vout= -20V oluyor. R2 direnci aracılığıyla Vout ile Vin irtibatlı olmasa, o zaman Vin pozitifken +Vcc'yi alırdık.

Şu hâliyle giriş işareti neyse, çıkıştan da o karakteristikte bir işaret almalıyız diye düşünüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst