Chatgpt verdiği yanıt şaşırtıcı

rkdr

Üye
Katılım
11 Nis 2023
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
34
Selamlar
Forumdan rasgele seçtiğim aşağıdaki soruyu
"30volt zener diyod kullanarak 30v 30mA lik led çubuğunu besleyebildim.Ancak R1 ile gösterdiğim direnç yük bağlı olmadan 220 volt verdiğimde yanıyor. Öğrenmek istediklerim: 1-acaba yük bağlı olmadığı için mi bu direnç yanıyor ?"

Chatgp ye sorduğumda aldığım cevap bu şekilde:

"Evet, yük bağlı olmadığı için R1 direnci yanabilir. Bir Zener diyot, zener gerilimine ulaşıldığında belirli bir gerilim seviyesinde çalışmaya başlar ve bu gerilim seviyesi üzerinde aşırı bir akım akışına izin verir. Zener diyodunuz 30V zener gerilimine sahip olduğuna göre, 30V'un üzerindeki bir giriş gerilimi, Zener diyodunuzda aşırı akıma neden olabilir.

Ancak, 30V zener gerilimine sahip bir Zener diyot ile 220V gibi yüksek bir gerilime maruz kalması durumunda, aşırı akımın yanı sıra, yanlış boyutlanmış bir direnç (R1) de aşırı güç dissipationına (ısı üretimine) neden olabilir. Yanlış boyutlanmış bir direnç, gerektiğinden daha düşük bir direnç değeri veya güç kapasitesine sahip bir direnç olabilir. Bu durumda, yanlış boyutlanmış bir direnç, gerektiğinden fazla güç dissipationına maruz kalarak yanabilir.

Dolayısıyla, R1 direncinin yük bağlı olmadan yanması büyük olasılıkla yanlış boyutlanmış bir direnç veya aşırı akım nedeniyle olabilir. Doğru direnç değeri ve güç kapasitesini kullanarak devrenizi tekrar değerlendirmeniz gerekebilir. Ayrıca, Zener diyotunuzun belirtilen maksimum akım ve güç değerlerini de dikkate almalısınız."

Değerli yorumlarınızı merak ediyorum
 
Herhangi bir çizim olmadan R1 direnci hakkında nasıl cevap oluşturabilir ki?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst