SMPS Devre

Katılım
11 May 2021
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
24
Şebekeden aldığımız işareti doğrultup, filtreleyip 300-310 volt arasında DC gerilim elde ettik.

Bu elde ettiğimiz DC gerilimi full bridge topolojisini kullanarak yüksek frekans AC kare dalgaya çevirdik ve yüksek frekansta çalışabilen Ferit çekirdekli trafoya uygulayıp sekonderden güç çekmeyi başarabildik.


Soruna gelecek olursam trafomuzun sekonderine bağlı yükü ani şekilde devreden ayırdığımızda nedenini anlayamadığımız bir şekilde devremiz çok akım çekti ve mosfetlerimiz yandı, acaba trafoda nasıl bir olay oldu da bunun gibi bir sonucu doğurdu ve bunu nasıl önleyebiliriz çözmeye çalışıyoruz.
Trafo yüksüz iken neden çok akım çeker?
Mosfetlerin çıkışında sorunsuz olarak gözlemlediğimiz kare dalga, Trafoyu bağladıgımız zaman trafonun çıkışında gürültülü ve düzgün olmayan bir sinyal alıyoruz sebebi ne olabilir?


Görüşlerinizi ve önerilerinizi bekliyor olacağız.
 
mosfetleri tetikleme arasaında dead time zamanınını kısaltıp denedinizmi.
 
Evet mosfetler arasındaki dead time zamanı makul seviyede mosfetlerin cakismadigindan eminiz.Trafoyu bağlamadan kare dalga sinyalini görebiliyoruz trafoyu bağladıktan sonra sinyalimiz bozuluyor.
 
Geri besleme, trafo hava aralığı ve snubber
durumları nedir?
RC tibi snubber kullanıyoruz.Trafoda hava aralığı yok çünkü full bridge topoloji kullandığımız için çift yönlü akı var.Net akı sıfır olduğundan dolayı yok.Geri besleme yapmıyoruz sabit duty cycle ve frekans ile devreyi sürup stabillestirmeye çalışıyoruz
 
Forward converterde primerden verdiğin enerji anında sekonderden çıkar. Yük yoksa nereye gidecek verdiğin enerji. Feedback de yok. Cycle by cycle primer akım takibi de yok.
 
bence sizin trafoda sorun var. önce ltspice veya benzeri bir proğramla devrenizi çalıştırın.
 
Forward converterde primerden verdiğin enerji anında sekonderden çıkar. Yük yoksa nereye gidecek verdiğin enerji. Feedback de yok. Cycle by cycle primer akım takibi de yok.
Full bridge topolojide bu sorun olur mu? Olursa bu konu hakkında çözüm öneriniz var mı?
Trafonun doyuma ulaştığı noktadan az önce
akım sınırlaması eklemeniz gerekmekte.
Nasıl yapacağımız konusunda yardımcı olabilir misiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,611
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst