RF Haberleşmede Frekans Değiştirme

magi

Üye
Katılım
11 Mar 2007
Mesajlar
158
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar

örnek olarak rf kumanda sisteminde alıcıyı değiştirmek istersek verici(kumanda) devresinde komponent olarak ne değiştirmeliyiz.örneğin kondansatör direnç vs.Yani asıl istediğim frekans değiştirmenin yolu nedir.Mesela motor hız kontrol cihazlarında frekansı değiştirerek hızı değiştiriyoruz,frekans neye göre değişiyo,etkileyen nedir?
 
RF kontrolü seri haberleşme ile yapıyorsunuz sanırım. Arayüz kısmından değişebilmesi vesiz bir değer verebilirsiniz bu şekilde diye düşünüyorum.
 
Frekans değişikliği Bir sinyalin frekansı çeşitli amaçlar için değiştirilebilir. Frekans değişikliğinin en yaygın amacı radyo ve televizyon vericilerinde ara frekans (IF) sinyalini radyo frekans (RF) sinyali haline getirmek veya alıcılarda radyo frekans sinyalini ara frekans sinyali haline getirmektir. Bu işlem bir elektronik devre yardımıyla iki farklı sinyalin matematiksel olarak çarpılması olarak düşünülebilir. (Çarpım işleminin nasıl olup ta frekans değişikliği sonucunu verdiği bir sonraki ara başlıkta açıklanmıştır.)
Mikserlerin ortak özelliği Karıştırma işlemi doğrusal olmayan bir devrede gerçekleşir. Bu amaçla diyot, transistör ya da tümleşik devre gibi elemanlardan yararlanılır. İki sinyalin girdiği devrenin çalışma noktası özellikle doğrusal olmayan bir noktada seçilir. Devre çıkışında ise istenmeyen ürünleri süzen bir filtre ve devre kaybını giderecek bir tampon yükselteç yer alır.
Karıştırıcı işleminin matematiksel incelemesi Trigonometrinin eşitliklerden biri de
3587dd186b6d05e95f543e2ce87f8196.png
eşitliğidir.
Elektromanyetik sinyaller trigonometrik fonsiyonlarla tanımlanabilir.Şayet ω açısal frekans ise yani; ω = 2л f ise ;

3af5f99a93151a68f2f11a8e8af067b4.png

Bir başka değişle, çarpım yapan devrenin çıkışında iki sinyal vardır. Bu iki sinyalden birinin frekansı toplam frekans, diğerinin frekansı da fark frekansıdır.
Kullanılacak bir elektronik filtre bu iki üründen birini süzer.

Yayıncılık uygulaması
Mikser giriş ve çıkış frekansları


Yayıncılıkta miksere giren ilk sinyal bilgi sinyali ile modüle olmuş ara frekans sinyalidir. İkinci sinyal ise yerel osilatör adı verilen bir devrede üretilen ve genellikle yardımcı taşıyıcı adını alan bir başka sinyaldir. Şayet ilk sinyalin frekansı IF ile, ikincisi YF ile gösterilirse, mikser çıkışında iki sinyalin frekansları şöyledir:IF+YF ve YF-IF. Mikser çıkışındaki filtre bu iki üründen birini bastırır. Diğer ürün ise RF sinyali olarak yayınlanır.


Örnek Türkiye'de kullanılan TV yayın standardı B/G dır. Bu standarda göre, ara frekans 38.9 MHz dir. Mersin’de yayın yapan TV istasyonunun yerel osilatöründe 249.15 MHz üretilmektedir. Karıştırıcı çıkışındaki filtre bu ürünlerden yüksek frekanslı olanı bastırmaktadır. Bu durumda bu istasyonun radyo frekans sinyalinin frekansı nedir ?
Mikser çıkışındaki sinyallerin frekansları 3 ve 4 ile gösterilirse;

8b02f790d4f0886b71bf2a037ab5a8ed.png
899e67fc2df3c84be2e77a3d827aa387.png

F3 bastırıldığına göre vericinin yayın frekansı (RF) 210.25 MHz.dir.

(vikipediden alıntıdır)

Kardesım senı o ayarlamayı yapman ıcın T (f = 1/T) perıyodunu degıstırmen gerekir.bunu da ac sinyal jeneratörüyle yapabılırsın.senın zannettıgın gıbı dırenc kondansatör diyot falan gibi elektronık elemanlarla akımı ve gerilimi kontrol edersın.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
kullandığınız rf moduller ask (genlik modulasyon) mıdır yoksa fsk (frekans modulasyon) mıdır.
eğer moduller transparan değilse firma daha önceden modul işlemcisine frekans kodlarını gömmüştür değiştiremezsiniz.değiştirseniz bile bağlantı kuramazsınız. birde üretici firmalar yasal frekanslara göre (ISM bandı dediğimiz) frekans ayarlarlar. genelde data için 433mhz,868mhz görüntü ve ses için 2.4ghz vs..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,731
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst