OG hatların çekilmesi sırasında faz sırasının değiştirilmesi.Transpozisyon.

Merhaba Sn.avare80,
Transpoze edilen hatlarda, hat sonu gerilimi hiç artmıyor mu?Tabiki artıyor,buda o hattın yüklü yada yüksüz oluşuna bağlı olarak artış göstere bilir,fakat düz çekilmiş bir hatta göre çok daha az gerilim yükselmesi oluşur.
Reaktörler ise 154Kv ve üstü sistemlerde olur,bunlar genelde akşam saatlerinde üzerindeki abonelerin yükü azaldığından dolayı açığa çıkan gerilim yükselmesini,yük tevzinin talimatları dogrultusunda devreye alarak veya çıkartarak yapılan bir işlemdir.
Saygılarımla...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaslar tedas hatlarında yani orta gerilim hatlarında tranpozisyon yoktur. Transpozisyon sadece 380 ve 154 kv da yapılır. orta gerilimde boyle bir sey sozkonusu degildir. Cunku hatlar zaten kısa mesafelidir ve kullanılan orta gerilim iletkenlerinin ve kablolarının kapasitif degerleri cok düsüktür.
Faz sırasının yer degistirmesiyle ne demek istendiğini anlamadım acıkcası. Oyle bir karısıklık yapılsa bile düzeltilir hemen cünkü kesici acar bir kere enerjilenme gibi birsey sozkonusu olmaz.
 
Sn. sessizhayat06'e ek olarak, hatların eş değer devreleri için de;

AG -> R

OG -> R,L

YG -> R,L,C değerleri hesaba katılır.
 
sessiz hayat ..merhaba..
ben Tedaş ta çalışıyorum ve şartnamede transpozisyon var. "2000 metreden fazla döşenen tek fazlı iletkenler transpozisyon yapılacaktır".. şeklinde geçiyor açıklamada...
emrah tekrar teşekkürler verdiğin bilgiler için...amai nsan bir yandan düşünmeden edemiyor..bu işlem ilk kimin aklına gelmiş diye..yani kabloları çapraz geçir manyetik alanı azalt..o da ilginç
 
Peki hat sırasının değiştirilmesiyle kapasitif yazmasının ilişkisi nedir?
Yükler dengeli ise değişiklik olmaması gerekmez mi
 
Sn.sessizhayat06,
Konu hakkındaki yanlış beyanlarınızı sanırım tedaşın şartnamesini bilmediginizden dolayı yazdıgınızı sanıyorum.
Sn.avare80 inde elirttigi gibi,tedaşı'ın şartnamesinde transpozisyon vardır ve 2000 metreden fazla döşenen tek fazlı iletkenlerde transpozisyon yapılmalıdır diye geçer.2 km ve üzeri o.g. dagıtım hatlarıda bir hayli çoktur.
Saygılarımla...
 
TRANSPOZİSYON
Kondansatörün tanımından yola çıkarsak, kondansatör iki iletken arasındaki bir yalıtkandan meydana geliyordu.
Buna göre hat iletkenlerini arasında ve iletkenle toprak(Toprak burada iletken sayılır) hava bulunduğuna göre doğal olarak kondansatör oluşur. İletkenlerin sıralamasını değiştirmeseniz kapasite büyüdüğü için tehlikeli gerilim ve enerjiler depolanır. Enerjisi kesilen hatlarda çalışma yapılmadan önce kısa devre ve topraklama yapılmasının sebeplerinden birisi de budur. Ayrıca transpozisyon hatlar tesis edilirken projesinde gösterilen direkler üzerinde yapılır. Sonradan iletken diziliminde değişiklik yapılmaz. Eğer sizin sisteminizde faz sırası değişikliği olmuş ise bu hattın başında yapılan çalışmalar sonucunda olabilir. Bu da bana göre çok zor bir ihtimal. Eğer siz başka hatlardan enerji alıyorsanız. Sizden önceki noktalarda başka bir müşteri tarafından yapılan çalışmalar sonucu olabilir.
112 nin de dediği gibi müteahhit firmalar ve elemanları bu sıraya pek dikkat etmezler. Çalışma için sistemi söktüklerinde fazların sırası ile ilgili bir proje çalışması yapılmamıştır. Çünkü bu çalışma büroda yapılıyor. Büro çalışanı da sahaya pek çıkmıyor.
Kolay gelsin...
 
arkadaslar benm de bir sorum olacak. biz okulda og-yg de transpozisyon yapılır diye ögrendik. şimdi calıştıgım yerde adamlar ag de yapacaklarını söylüyorlar. 500 kVA lık bir yuk için yaklasık 500 metre mesafe için. bana mantıksız geldi. ama bilmemek ayıp degil sormamak:) ayıp demişler. bilgisi olan varsa bi acıklama yapabilir mi.. tesekkurler..
 
Sn.lastgunner,
Transpozisyonun amacı bilindiği gibi hat başı ve hat sonu gerilimlerin senkronizasyonunu sağlaya bilmek içindir.Bu da yüksek gerilim hatlarında yapılan bir uyğulamadır,500 metrede zaten gerilim yükselmesi veya azalması söz konusu olamaz.A.G sistemlerde yapılan uyğulama şu şekildedir;
Hattın sonundaki gerilim %20 oranında düşükse,hattı besleyen trafonun kademesi düşürülür ve gerilim 360 ila 390 arası ayarlanır.
Hattın üzerindeki gerilim yüksek ise trafodaki kademe ayarı yükseltilir ve gerilim bu şekilde ayarlanmaya çalışılır.
Aksi halde A.G. sistemlerde transpozisyon çok mantıksızdır.
Sizin bahsettiğiniz olaya başka şekilde yaklaşmak gerekirse,
fazlar arasında dengesiz yüklenme olabilir,bunuda hattı taşırken fazların yerlerini değiştirerek 500 metrede gidermeye çalışabilirler.Ancak bu sebepten dolayı böyle bir uygulama yapabilirler.
Başarılar...
 
yaklaşık 20 km lik bir 34,5 kv hatta transpozisyon hiç yapılmamış. bu duruma nasıl bir onlem alabiliriz. yahut boyle bir proje nasıl tedaş onayından gaçmiş olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,731
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst