Notebook Hediyeli Proje Yarışması

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
herkese başarılar .hakeden kazansın....:)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
resimleri şifre mailindede attım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
38 katılımcı ile, Laptop Ödüllü Proje Yarışması 15.02.2009 tarihi itibari ile sonuçlanmıştır. Yarışmamıza katılan arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

Sonuçları açıklamadan önce, İyi bir proje çiziminin önemi ve gerekliliği hakkında, fikirlerimi paylaşmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere piyasada birçok çizim programları bulunmaktadır. Meslek hayatımızda sıklıkla kullandığımız çizim programları, birçok meslektaşımızın iş hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır.

Bir ilacın prospektüsünün, bir karışımın kimyasal formülünün önemi ve anlamı ne ise, bizim içinde, yapacağımız veya yapmak istediğimiz çalışmalarda, Çizilen Proje aynı önem ve anlamı taşımaktadır.

Proje, bir işin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi vereceğinden, işin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi, projenin düzgün ve anlaşılır olmasına bağlıdır. Tamamlanan bir projenin bitiminden sonra, sorun çıkarması halinde veya yeniden düzenlenmesi, revize edilmesi gerekiyorsa bu duruma müdahale edecek meslektaşımızın, projeye bakarak projede yapılanı rahatlıkla anlayıp, kabloları çekiştirmeden, herhangi bir bağlantı hatası yaparak, yanlış yerlere yanlış gerilimler vermeden, problemi giderebilmesi için düzgün bir proje büyük önem arz etmektedir.

Arıza giderme, onarım ve Bakım sektöründe hizmet veren meslektaşlarımız anlaşılır ve düzgün çizilmiş projenin önemini çok iyi bilirler. Yeni bir proje çizimine başlarken proje çizim aşamasında yada proje bitiminde simülasyon özelliğine sahip programlar vasıtası ile projeyi simüle etmek gerekir. Herhangi ufak bir hata sonucunda istenmeyen durumların önüne geçebilmek için bu kontrol gerekli olduğu gibi, hatalarımız veya gözden kaçırdığımız ayrıntılar varsa, kimseye boşuna emek ve maddi kayıp harcatmadan, hatamızı farkeder ve düzeltiriz.

Proje çizimi yapılırken, okuyucunun veya projeyi uygulayacak kişinin eğitim durumu, bilgi ve deneyimi göz önünde bulundurularak çizilmelidir. Maalesef iş hayatımız içerisinde start, stop, kontaktör vb. elemanların sembolünü tanımayan bir çok meslektaşlarımız var, bu yüzden, hazırlanan projede, sembol ve kodlamaların açıklaması mümkün olduğunca her sayfada belirtilmelidir. Proje içerisinde kullanılan sembollerin açıklaması, proje takibinin rahatlıkla yapılabilmesi ve kolay yorumlanabilmesi için gereklidir.

Yukarıdaki saydığım hususlara istinaden, özellikle makine projelerinde, sembollerin Türkçe ve mümkünse İngilizce olarak açıklaması yapılmalı,kablo renk kodları tablosu ile birlikte, malzemelerin marka, model, adedi ve tedarikçisi belirtilmelidir.

Uygulamada, Faz koruma rölesi, Termik ve diğer elemanların, bağlantı terminallerinin adı, kontak numaraları veya kodlamaları gerçekte ne ise, projede farklı belirtilmemelidir. Örneğin, Termiğin yardımcı kontak numaraları 95/96 N-K, 97/98 N-A ise, projede farklı numaralandırma yapılmamalıdır. Faz koruma rölesinde 1 enversör kontak bulunuyorsa, bunu projede, birbirinden bağımsız 2 ayrı kontak gibi göstermek yanlıştır, diğer bir husus, flaşör rölede 1 enversör kontak mevcut iken, projede flaşör röleye ait 10 adet normalde açık kontağı varmış gibi gösterilmesi yanlıştır. Projeyi uygulayacak kişinin, projede çizilen şemaya bakarak yaptığı çalışmada, devreye alma sırasında, sistemin çalışmaması, zaiyatı ve zaman kaybı gibi olumsuzluklar doğurmaktadır.

Bu kadar önemli olan proje çizimini, kendi dilimizde, hızlı ve güzel bir şekilde çizmemizi sağlayan ve yarışmanın düzenlenmesinde sağladıkları katkılardan dolayı Cofaso6.1 programının yazılımcısı
Mert Bilgi İşlem Firmasına Forum adına teşekkür ederim.


Saygılar.

UFUKK isimli arkadaşlarımızın çizdiği proje kendisi gönderince konuya eklenecektir.


@samurayy43

Projelerde sadece cevabın doğruluğu değil, anlaşılabilirliği, uygulanabilirliği, çizim estetiği ve yukarıda ki bahsettiğim nedenler dikkate alınarak tekrar tekrar incelenerek değerlendirme yapılmıştır.

@dert

Projeniz doğru, yorumunuz da ödül için çizmediğinizi belirtmişsiniz. Yanlız prosedur gereği Proje, Electrocad programı ile çizdiği için ödül veremiyoruz. Çizdiğiniz proje için teşekkür ederiz.

2 katılımcımızın çizimlerinde ki benzerliği ve ip numarasından aynı kişi olarak görülmesi nedeniyle çizimleri değerlendirmeye alınmadı

@hasanbnzl

@Şükrü44

Çizim estetiği, anlaşılabilirliği ve doğruluğuna, diğer katılımcı arkadaşlarımıza kıyasla, istenilen şartlara uygun projeyi ilk gönderen @very isimli arkadaşımız çizmiştir.

Yarışma 1.si : very

2 ci : @fuat bölükbasi

Eksik :

Güç devresinde, faz koruma rölesinin çalışabilmesi için, Nötr bağlantısı çizilmemiş.

Eksik

Sembol ve kısaltma tanımlamaları yapılmamış.

3 cü : @YakupYalvac

Eksik:

Güç devresinde, faz koruma rölesinin çalışabilmesi için, Nötr bağlantısı çizilmemiş.

Eksik :

Sembol ve kısaltma tanımalamaları yapılmamış

4 cü : @turhanmehmet

Eksik :

Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

Eksik :


Güç devresinde, faz koruma rölesinin çalışabilmesi için, Nötr bağlantısı çizilmemiş.

@sunaydemir

Hata 1 :

Kontaktör çekmediği için, Faz koruma rölesi enerjilenmeyecek ve ilgili kumanda devresine çıkış vermeyecektir. start butonlarına basıldığı halde kontaktörler çalışmayacaktır. istenilen çalışma için, çizilen şema yetersiz.

Hata 2 :


Sinyalizasyon devresinde, 8 adet motordan sadece 6 sı çalışıyor diyelim, çalışmayan diğer 2 motor, sesli ve ışıklı arıza ikazının devreye girmesine neden olacaktır. Flaşör röle devamlı enerji altında çalışıyor durumda.
( 8 adet Röle kullanımını, bunun için gerekli görmüş ve şart koşmuştuk, zorluk olsun diye değil, bu tür olumsuzluklar önlensin diye.)



Eksik:
:

Projede kullanılan sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

@onursert

Hata 1:

Faz koruma rölesi, sigorta çıkışına bağlanmış. ( Soruda, kontaktör ve termikten sonra bağlanacak diye belirtmiştik)

Ayrıca Faz koruma rölesine harici 380 V besleme gerilimi verilmiş, faz koruma röleleri, çalışabilmeleri için harici gerilime ihtiyaç duymazlar

Kontaktör ve termikten sonra ki, kablo çıkması, kopması, kontak aşınması gibi nedenlerden dolayı, fazlardan birinin kesilmesi durumunda, faz koruma rölesi bağlı olduğu motoru koruyabilmeli.İstenilen çalışma için, çizilen şema yetersiz.

Hata 2 :

Sinyalizasyon devresi istenilen çalışmayı sağlayamaz

Motorların, Kumanda devrelerinde, röle ve kontaktörlerin normalde açık kontakları, sinyal lambalarına paralel bağlı. Bu durumda, faz koruma rölelerinin, bağlı oldukları kumanda devresinde, 2 > 3 nolu normalde açık kontağı, konum değiştirip, normalde kapalı olduğu an, röleler enerjilenerek, arıza yokken bile, sinyal lambalarının kesik kesik yanarak sinyal vermesine neden olacaktır.

Motorlardan biri veya bir kaçı çalıştırılmadığı zaman, korna ve tepe lambası sesli ve ışıklı ikaz verecektir.

Sinyalizasyon devresinde, flaşör röle, devamlı çalışır durumda,


Hata 3 :

Termiğe ait yardımcı kontaklar kullanılmamış.

Hata 4 :

Sayfa/Sutun bilgileri çizim sayfasına taşmış.

Eksik:

Pano görünümü çizilmemiş.

Eksik:

Sembol ve kısaltmaların tanımlaması yapılmamış.

@mehmet can

Hata 1 :

Faz koruma rölesinin kumanda devresindeki, kontak bağlantısı yanlış,
start verilse dahi, kumanda devresi çalışmaz. Ayrıca termiğin 95-96 nolu kontağı normalde kapalı'dır, şemada normalde açık olarak gösterilmiş.


Hata 2 :

Projede kullanılan sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

@tolga_o

Hata 1 :


Start butonuna basıldığı anda kontaktör ve F.K.R. aynı anda enerjilenip kontaklarını aktif edemeyecekleri için kontaktör kararsız çalışacak ve duracaktır. Bu çalışma teroride çizim üzerinde kusursuz görünsede pratikte uygulanabilir nitelikte değildir.

Hata : 2


Flaşör arıza durumunda devreye girmesi gerekiyor iken, Flaşör ve 6K4 rölesi devamlı enerji altında, arıza yokken bile çalışır durumda. Arıza durumunda devreye girmeleri - çalışmaları daha uygundur.


Hata : 3


Kumanda devrelerinde Sigorta kullanılmamış.

Eksik:

Termik yerine motor koruma şalteri kullanılmış.

Eksik:

Sembol ve kısaltma tanımlamaları yapılmamış.

@arsima

Hata 1 ;

Faz koruma rölesinde 1 enversör kontak bulunur
Projede NA / NC türünde 2 ayrı kontak kullanılmış.
Kumanda devresine Start verildiğinde motor anlık (sn'lik) çalışmanın ardından duracaktır.


Hata 2 ;


Flaşör rölesinde 1 enversör kontak bulunur
Projede 9 adet NA kontak kullanılmış.
Sinyalizasyon devresi yanlış.


Hata 3 ;

Kumanda devresinde ki kontaktör ile, güç devresinde ki güç kontaklarının kodlamaları farklı

Eksik:


Kontaktör ve kontakların sayfa /sutun bilgisi belirtilmemiş

Eksik:

Kodlama ve sembollerin tanımlamaları yapılmamış.

Eksik:


Projenizde Pano görünümü sayfasına yer verilmemiş.

@crmyakup

Hata 1 ;


Faz koruma rölesi start butonu ile enerjilendirilemez,
Faz koruma rölesinin enversör kontağının kumanda devresindeki bağlantısı yanlış.


Hata 2:

Sinyalizasyon devresi hatalı, röle kullanılmamış.


Örnekle açıklayayım ;

8 Adet motordan sadece 4'ü çalışıyor diyelim, diğer çalışan 4 motordan herhangi birinin termik atması durumunda, termiği atan motorla beraber, çalışmayan 4 motor ile beraber toplamda 5 adet sinyal lambası arıza ikazı verecektir.

Eksik: :

Termik yerine motor koruma şalteri sembolü kullanılmış

Eksik:

Projede, bazı kontakların sayfa / sutun bilgisi belirtilmemiş

Eksik:


Kullanılan sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

Diğer 3 projenizdede aynı hatalar bulunmaktadır

@enderbkl

Hata 1
Motorlar sigorta, termik ve faz koruma rölesi ile korunacaktır. Demişiz

Kumanda devresinde Termik, güç devresinde sigorta yok.

Eksik:

Kontaktör ve kontakların sayfa / sutun bilgileri yok

Eksik:


Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

@ertugrul1905

Hata 1 :

Faz koruma rölesinin enversör kontağının, kumanda devresinde ki bağlantısı yanlış.

Hata 2 :

Termiğe ait 95 / 96 nolu kontak kumanda devresinde gösterilmemiş.

Eksik:

Sinyalizasyon devresi yok.


Eksik:


Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

@fatihcelikors

Hata 1 :

Flaşör rölesine ait 9 adet NA kontak kullanılmış. Flaşör rölelerinde 1 enversör kontak bulunur.

Hata 2 :

Kumanda devresinde herhangi bir motora start verildiğinde, referans fazlarının faz koruma rölesini enerjilendirmesiyle, kumanda devresinde F.K.R sine ait enversör kontak konum değiştirerek kumanda devresinin enerjisini keser ve arıza sinyali devreye girer. ( Pratikte uygulanamaz )

Eksik:

Kontaktör ve kontakların sayfa / sutun bilgileri belirtilmemiş.

Eksik:

Sembol ve kısaltmaların tanımlaması yapılmamış.

@gokhann18

Hata 1 :

Kontaktör ve termik sonrasında ki, kablo çıkması - kopması, kontak aşınması veya temassızlığı gibi durumlarda oluşabilecek faz kesintileri için koruma sağlanmamış. ( Faz koruma rölesi yok, yerine motor koruma şalteri kullanılmış)

Hata 2:

Flaşör rölesine ait 8 adet NA kontak kullanılmış, uygulamada flaşör rölelerinde 1 adet enversör kontak bulunur.

Hata 3:

Sinyalizasyon devresinde, " Çalışıyor " ikazı için, gerilim, termik rölenin 95/96 NC kontağı üzerinden verilmiş. Motor çalışmasa bile sinyal lambası sürekli yanarak " Çalışıyor " bilgisini verecektir.


Hata 4:

Kumanda devresi, termik rölenin yardımcı kontağı (95/96 ) korumaya alınmamış.

Eksik:

Sembol ve kısaltmaların tanımlaması yapılmamış.

@mehmetgzkysl (Proje Mail ile gönderildi.)

Hata 1 :

Kontaktör ve termik sonrasında ki, kablo çıkması - kopması, kontak aşınması veya temassızlığı gibi durumlarda oluşabilecek faz kesintileri için koruma sağlanmamış. ( Faz koruma rölesi yok, yerine motor koruma şalteri kullanılmış)


Hata 2: Motorların kumanda devresine, kullanılan Termik'lere ait 95/96 NC kontağı bağlanmamış.

Eksik: Pano görünümü çizilmemiş.

Eksik : Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

@zayım

Hata 1 :

Faz koruma rölesinin, güç devresinde ki bağlantısı yanlış.

Hata 2:


Termik röleye ait, 2 adet normalde açık kontak kullanılmış.

Hata 3 :


Sinyalizasyon devresinde, Flaşör röle devamlı çalışır durumda, ( Arıza durumunda devreye girmeli )
Sinyalizasyon devresi için çizilen şema, istenilen çalışma için yetersiz.

Eksik:


Sayfa/Sutun bilgileri yok,

Eksik:

Sembol ve kısaltmaların tanımlaması yapılmamış.

@numerx

Hata 1 :

Start verildikten sonra, faz koruma rölesi yardımcı kontak konumu değiştirerek R1... rölelerini enerjilendirecek, R1... rölelerinin enerjilenmesi ile, R1.... rölelerinin kumanda devresinde ki normalde kapalı kontakları konum değiştirerek kumanda devresinin durmasına neden olacaktır.

Çizilen şema istenilen çalışmayı gerçekleştiremez.

Eksik:

Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

@o.fendi

Hata 1 :

Faz koruma rölesi bağlantısı yanlış. ( Kumanda devreleri çalışmaz.)

Hata 2 :

Motorlar çalışmıyorken veya herhangi bir motorun çalıştırılmadığı durumda, Flaşör rölesi gereksiz devreye giriyor.
Flaşör rölesinin kontağı, arıza durumunda ilgili sinyal lambasını kesik- kesik çalıştırması gerekirken, lambalar her iki durumdada ( " Çalışıyor " vede " Arıza " durumunda ) sürekli yanıyor. Flaşör rölesinin kontağı kullanılmamış.


Eksik:


Sembol ve kısaltmaların kısmen tanımlamaları yapılmamış.

@oky85

Hata 1 :


Start verilde dahi, Kontaktör enerjilenmeyeceği için, Faz koruma rölesi kumanda devresine çıkış vermeyecektir, buda kumanda devresinin çalışmamasına neden olacaktır.


Eksik:

Sembol ve kısaltmaların tanımlaması yapılmamış.

@y.a.e.a

Hata : 1

Faz koruma rölesi. çizilen şema, istenilen çalışmayı ve korumayı sağlayamaz.

Hata 2 :

Kumanda devresinde, termik yardımcı kontağının sembol ve bağlantısı yanlış

Eksik :

Sinyalizasyon devresi yanlış.

@özbek

Eksik :


Her kumanda devresi için ayrı sigorta kullanılmamış.

Eksik :

Sembol ve kısaltma tanımlamaları yapılmamış.

@ÖZKAN ULAMA

Hata 1 :

Termiğin, 95/96 nolu (NC) kontağı Normalde Kapalı'dır.97/98 onu kontağı ise ( NA) yani normalde Açık'tır.

Kumanda devresinin çalışabilmesi için, 95/96 nolu kontağın normalde kapalı ( NC ) olarak gösterilmesi gerekmektedir.

Çizime göre, motor kumanda devrelerine start verildiğinde, kumanda devreleri çalışmayacağı gibi tepe lambası yanacak korna çalmaya başlacaktır. ( Yanlış sembolize )

Eksik :

Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları belirtilmemiş.

@sabrigunes

Hata 1 :

Motor kumanda devresine start verildiğinde, anlık çalışma sonrası ( sn'lik) kumanda devresi duracaktır. İstenilen çalışma için yetersiz.

Hata 2 :

Sinyalizasyon devresi için, lambalar arıza durumunda kesik-kesik yanması gerekiyorken, çizilen şema, bu çalışmayı gerçekleştirmek için yetersiz.


Eksik :


Sayfa / sutun bilgileri çizim sayfasına taşmış.

Eksik :

Sembol ve kısaltma tanımlamaları yapılmamış.

@soycul

Eksik:

Sembol ve kısaltma tanımlamaları yapılmamış.

Eksik:


Pano görünümü çizilmemiş.

Eksik :


Sayfa /sutun bilgileri çizim sayfasına taşmış.

@yavuzburak

Hata 1 :

Flaşör rölesine ait, 10 adet Normalde Açık kontak kullanılmış, uygulamada Flaşör rölelerinde 1 adet enversör kontak bulunur. Devre pratikte uygunalanamaz.

Hata 2:

K10 ...........K17 enversör kontaklarının bobinleri şemada gösterilmemiş, kontakların hangi şartlarda konum değiştirdiği meçhul, sinyalizasyon devresi yanlış.

Hata 3 :
Devrede Faz koruma rölesi kullanılmamış vede termikten sonraki faz kesintilerinde motor güvenliği sağlanmamış.

Eksik:

Sayfa / Sutun bilgileri çizim sayfasına taşmış,


Eksik:


Sembol ve kısaltma tanımalamaları yapılmamış.

@t.umpas


Hata 1
:

Kumanda devrelerinde, kontaktör akım yolu üzerine, Termiğin, normalde

kapalı kontağı bağlanması gerekiyorken, normalde açık kontağı

bağlanmış.

Hata 2 :

Kumanda devrelerinde sigorta kullanılmamış.

Hata 3 :

Sayfa / Sutun bilgileri gösterilmemiş.

Eksik :


Sembol ve kısaltmaların tanımlaması yapılmamış.

@rckrsl

Hata 1 :

Flaşör rölesi, arıza durumunda devreye girmesi gerekiyorken, devamlı enerji altında, arıza yokken bile çalışır durumda. Arıza durumunda devreye girmeleri - çalışmaları daha makuldur.

Eksik :


Pano görünümü Çizilmemiş.

@batuhan_öztürk


Hata 1 :


Stop butonuna basılda dahi motorlar durmaz. Kumanda devrelerinde, mühürlemeler Stop butonlarından önce yapılmış.

Hata 2:

Projede, kumanda devrelerinin olduğu saylarda, Sayfa/Sutun bilgisi belli olmayan kontaklar bulunmakta.

Eksik :

Sembol ve kısaltmaların tanımlaması yapılmamış, güç devresinde faz koruma rölesi ve bağlantısı gösterilmemiş.

@sanatkar

Hata 1 :

Projede, termik röleye ait 2 adet Normalde Açık kontak kullanılmış, piyasada termik rölelerde 1 normalde kapalı 95/96, 1 normalde açık kontak 97/98 bulunur. Bu durumda Sinyalizasyon devresi istenilen çalışmayı gerçekleştiremez.

Eksik :

Sembol ve kısaltma tanımlamaları yapılmamış.

@serdalc

Eksik : Çizim daha da anlaşılabilir halde çizilebilinirdi,Sembol ve kısaltma tanımlamaları yapılmamış.

@Yüksek Gerilim

Hata 1 :

Faz'lardan birinin kesilmesi durumunda arıza sinyali verdirme fikriniz güzel, ama motorlar çalışmıyorken veya çalıştırılmamış ise, sinyal lambaları sürekli arıza ikazı verecektir.
Eksik :

Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

@byforward

Hata 1 :

Kumanda devreleri için ayrı sigorta kullanılmamış.

Eksik :

Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

@blueskym

Hata 1:

Güç devresinde sigorta ve termik kullanılmamış. ( Motor Koruma şalteri kullanılmış )

Hata 2 :


Projenin, hem sinyalizasyon devresinde, hemde kumanda devrelerinde sinyal lambaları gösterilmiş, proje, "Çalışıyor " vede " Arıza" bilgisinin, 2 sinyal lambası kullanılarak yapıldığını andırıyor, gerekli açıklama yazılmamış. Anlaşılabilirlik bakımından, projeyi okuyan kişinin yanlış değerlendirme ihtimali var.

Eksik :

Sembol ve kısaltma tanımlamaları yapılmamış.

@eypd

Hata 1 :


Sinyalizasyon devresinde röle kullanılmamış.

Eksik

Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış, çizim daha sade halde çizilebilinirdi.

@UFUKK

Hata 1 :

Faz koruma rölesinin normalde kapalı kontağının kumanda devresindeki bağlantısı yanlış. Kumanda devresine Start verildiğinde motor anlık (sn'lik) çalışmanın ardından duracaktır. Çizilen şema, istenilen çalışmayı gerçekleştiremez.

Hata 2 :

Kumanda devreleri sigorta ile korunmamış

Hata 3 :


Anaşalter yok

Eksik :

Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış.

@samurayy43

Hata 1 :

Flaşör rölesine ait, normalde açık 8 adet kontak kullanılmış, uygulamada kullanılan flaşör rölelerinde 1 normalde açık, 1 normalde kapalı kontak bulunur. Sinyalizasyon devresi uygulanabilir değil.

Hata 2 :


Termik yerine motor koruma şalteri kullanılmış.

Eksik :

Sembol ve kısaltmaların tanımlamaları yapılmamış

Konu Yoruma Kapatılmıştır.
 
01.03.2009 notebook ödülünü sayın "very" nin arkadaşı olan sayın Talip beye Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yetkilisi Sayın Muhittin KARAHAN ve Mert Bilgi İşlem Ltd. Şti. yetkilisi Sayın Cafer Bey, forum yetkilileri sayın murath, volcanoos, roboelektronik huzurunda teslim edilmiştir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,865
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst