Nemlendirme cihazlarının çalışma koşulları

yasinmak

Üye
Katılım
6 Ocak 2009
Mesajlar
64
Puanları
1
Yapmakta olduğumuz yapıda bulunan klima santrallerinde nemlendirme cihazları mevcut. 33kw. Malum sayı 20’ye yakın olunca toplamda çok büyük bir güç çıkacakmış gibi gözüküyor.

Şimdi benim sorum şu şekildedir. Nemlendirme cihazları devreye nasıl girip çıkıyor. Yani sürekli devrede mi kalıyor yoksa bir anda çalışıp sonra istenilen nem elde edilince duruyor mu? Bu çalışma süresi genelde kaç sn.

Bu kadar çok cihaza yapılacak ana pano için diversite çıkartmaya çalışıyorum.

Saygılarımla.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Selamlar,
Nemlendirme cihazları hakkında kısa bilgi vermeye çalışayım.

Ülkemizde en çok kullanılan nemlendirici tip daldırma tip elektrodlu nemlendirme üniteleridir.
Tip olarak;
Oransal kontrol (Dahili)
Oransal Kontrol (Harici)
On-Off Kontrol olarak üretilirler.
Senin bahsettiğin nemlendiriciler de bu tip olsa gerek.
Bu tarz nemlendiriciler maalsef ki yaptıkları işe göre biraz fazla enerji tüketirler. Bu nemlendiricilere en iyi alternatif klima santrali içinde adyabatik nemlendirme-soğutmadır. Nem açısından fakir olan coğrafi bölgelerde bu tarz nemlendiriciler tercih edilmelidir. Fakat yatırım bütçeleri diğer alternatiflerine göre daha yüksektir.
Bu cihazların oransal ya da On_off kontrolü genelde BMS sistemleri ya da paket tip cihazlarda, cihaza ait kontrolör tarafından yapılır. Oransal kontrol için aktif çıkışlı kanal ya da mahal tipi bir nem sensörüne ihtiyaç duyulur. Bu sensör cihazın dahili oransal olması durumunda nemlendiricinin kontrolörüne, harici olması durumnda sistemi kontrol eden kontrolöre girişi yapılır. Set nem değeri ile aktif nem değeri arasındaki farka göre daldırma elketrod tipi nemlendiriciler akım kontrolü yaparak silindir hacmine su alırlar. Aldıkları su miktarı, elektrodu ne kadar suyun içine daldırırlar ise saatte üretilen nem miktarı da o kadar artacaktır. Elektrodların çektikleri akım, nemlendirici kontrolü tarafından izlenerek saatte ihtiyaç duyulan nem miktarı kadar su buharı üretmeye çalışır. Dolayısı ile nemlendircilerin devrede kalma süresi net olarak söylenemez. Sık sık devreye girip çıkmazlar (Oda havası nem kontrolü olursa). Daha çok kışın iş düşer bu cihazlara. On-Off olan cihazlarda kapasite kontrol olmadığından sistem gücü ne ise, onu şebekeden talep edecektir. Oransal olan ünitelerde akım değişkendir. Set noktasına yaklaşıldıkça akım düşer.

Eğer montaj yapacak olan arkadaşlarımız var ise:
-Şebeke suyu muhakkak filtre edilmeli
-Ürüne kuyu suyu gibi sert su beslemesi yapılmamalı
-Şebeke suyu yumuşatma sistemi kullanan işletmeler yumuşatılmış su beslemesinden kaçınmalı
-Drenaj hattından kızgın su tahliyesi yapıldığından metal ya da takviyeli PPR(C) boru tercih edilmeli
-Kablo bağlantıları yüksek akım nedeni ile çok dikkatli ve sağlam yapılmalı.

İyi çalışmalar, kolay gelsin..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst