Motor Sürücüleri ve Harmonik Sorunu

KingpinTR

Üye
Katılım
23 Tem 2007
Mesajlar
16
Puanları
1
Arkadaşlar özlelikle AC motor sürücüleri olmak üzere (AC Servo Dahil) tüm Sürücüler de (AC - DC - Servo - Step ) besleme hattı üzerinde Harmonik sorunuları oluşturuyor.

Geçenlerde başıma gelen bil olayı sizlerle paylaşmak isterim. 0,75 Kw AC Servo motor ve sürücü kullandığım bir makina ile aynı hattan beslenen bir Ultrason makinası daha var. Bizim makinada servo driver "Ready" olduğu anda UT nin ekranındaki grafik sapıtıyordu. Problemi aşabilmek için gerçekten baya uğraştık. Gerçi sorun tam olarak hala çözümlenemedi fakat oluşan parazitlerin frekansı baya düştü.

Sorunu önce ŞOK bobini ile halletmeye çalıştım. Fakat istenen sonucu alamayınca bu seferde hatta EMC/RFI filitre koydum. Bu filitre Şok bobinine göre daha iyi soruç vermesine rağmen genede istenen değerlerin üzerinde kaldı. 2,5'lik kablo ile uzak bir noktadan Toprak hattı bağladık. Ardından sürücünün beslemesini gene uzak bir noktadan almaya karar verdik. Bu denemelerle de oluşan sorunun daha da azaldığını gördük.
Garip bir olayda servo çalıştıktan yani motor hareket etmete başladıktan sonra oluşan parazitlerin daha da azalması oldu. Yani motor durur posizyonda daha fazla parazit üretiyordu.

Neyse başımızdan geçen olaydı. Belki başka arkadaşlara faydası olur. Aslında bu problemler için çok fazla çözüm yöntemi varmış ama hepsinin temellinde bu şekilde deneme yanılma yöntemi var. ::)
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Servo durma yada diğer adıyla tutma akımını biraz düşürseniz faydası belki olurmuş.Bu parazit ve dengesiz harmoniklerle elektrik tesisatı yetersiz yerlerde çok karşılaştım ve özellikle torpak hattı nötr hattıyla karışmıs ise yandınız.Abuk subuk şeyler deniyorsunuz artık..Start vermediğim sürücüler kendiliğinde start alıyor start verdiğimde ise başka bir sürücü stop a geçiyordu.Sürcünün teki ac sürücü 3 faz diğeri ise mono faz dc sürücü .Böyle abuk subuk işler işte.Denemediğim yöntem kalmadı gibi.Birde filtreleme harmonik çözümleride çok pahalıya gelemekte.Artık harmoniksiz temiz enerji istiyorum :mad:
 
merhaba,
AC motor larda surucu kullanilinca aynali kablo denilen EMC kablosu muhim, bu kablonun koruyucu agi gibi gozuken dis bakir agi ve bu agin icinden gecen ayri bakir telin ayri ayri topraklanmasi muhim,surucuye kadar gelen kablonun pano icinde en kisa yoldan getirilmesi muhim, surucunun pano icinde diger cihazlarla metal duvar ilen ayrilmasi muhim,surucuye gelen kablonun baglanti noktasinin yani ciplak tellerin en kisa tutularak yapilmasi muhim.Surucu ilen motor arasindaki kablonun yolunun diger kablolardan uzak tutulmaya calisilmasi muhim,mumkunse metal levha ilen izole edilmesi.
motora baglanan kablonun plastik degil ozel metal giris kullanilmasi ve kablonun bakir aginin motor sasesinde gosterilen yere topraklanmasi .
suruculerde yuksek frekans kullanildigindan kablonun disindan diger cihazlara manyetik alan olusturuyor.ayni zamanda surucunun kendiside yuksek frekans urettiginden diger cihazlari rahatsiz ediyor.
yukarida bahsetigim onlemlerden en onemlisi surucunun diger cihazlardan metal(sac,demir,celik)levha ilen izole edilmesi ve kablosunun diger kablolardan ayri tutulmasi olacaktir.
islerinizde basarilar diliyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst