Modifiyeli lehim pompası

omertek

Usta Üye
Katılım
24 May 2009
Mesajlar
227
Puanları
171
Elektronik kart tamiri yapan veya bu işlerle hobi olarak uğraşanların çok da sevmediği bir iş olan lehim temizleme sevmesek de kaçınılmaz bir iştir.Birde üzerine benim gibi sol elinizin işaret parmağı ile
başparmağınız arasına tornavida sokarsanız pompa kullanamaz hale gelirsiniz.Sonuç mu?


Biraz zorunluluk biraz can sıkıntısı ve değişik bir şeyler yapma isteği bir araya gelince güzel bir proje oldu.

Gelelim nasıl yaptığımıza Malzeme konusunda şanslıyım özel bir firmanın merkez servisinde çalışınca hayal gücü ve bir parmak şıklatma ile malzemeler önünüze geliyor.




1-Plastik hortum dış çapı 7mm , içi 5mm geliyor pompayı tutarken sizi rahatsız etmeyecek kadar yumuşak olması gerekiyor.Yumuşak olması bir işimize daha yarayacak daha sonra anlatacağım.

IMG_20131120_140844.jpg

2-Hurdacıdan alınma buzdolabı veya sebillerde kullanılan motor.Bu sebil motoru.Bu motorları genelde hava basmak için kullanıyorlar ama biz emiş kısmını kullancağız.
IMG_20131120_140903.jpg
3-Selenoid valf , yani elektrikle çalışan (220Volt veya 12-24 Volt) elektromekanik vana.Bu parça aslında argon kaynak makinesi parçasıdır.
IMG_20131120_140818.jpg
4-Aslında prinç gibi görünen ama aliminyum olan (Çinlilerin işi işte :) ) rekor , bu parça da aslında oto yıkama makinesi parçası denk geldi bunu kullandım maksat plastik hortum bağlantı yerinden çıkışta eğilip hava geçişini engellemesin..
IMG_20131120_141112.jpg
5-Kompresör motorunu sürekli çalıştırmak iyi olmadığından birazda yakışıklı olsun diye küçük bir anahtar kullandık , bilin bakalım bu neyin parçası :).Tabi ne uğraşacağım bununla derseniz tak fişi bitir işi gibi bir sitem kullanabilirsiniz :)
IMG_20131120_140914.jpg
Kabaca parçalar bunlar, pompanın üzerinde selenoidi kontrol etmek için 1 adet switch daha var sınır anahtarı da diyorlar kendisine,kendi kullanım alışkanlığınıza göre istediğiniz yere koyabilirsiniz.Selenoidi sarı rekora takabilmek için ucundan bir parça kesmemiz gerekti.Sonunda aşağıdaki gibi modifiye bir lehim pompamız oldu hayırlı olsun.
IMG_20131120_140951.jpg


IMG_20131120_141000.jpg


IMG_20131120_141011.jpg


IMG_20131120_141025.jpg

Bu arada kamera arkası iş kazaları da oldu tabi , burayı yanlış hesaplayıp deldiğim için yapıştırıp kapattım
IMG_20131120_141158.jpg


IMG_20131120_141048.jpg
Bu çalışmayı elim yüzünden pompayı kuramadığım için yapmıştım.Sisteme enerji verdiğinizde kompresör çalışmaya başlıyor kırmızı hortumda negatif basınç oluşuyor pompanın üzerindeki switch'e bastığınızda selenoid devreye giriyor (kırmızı hortumla beraber selenoid için 220 volt kablo geliyor ) pompa ucundan lehim çekme işlemi gerçekleşiyor.


Arkadaş iyi güzelde madem vakum yapan makinen var pompayı neden delik deşik ettin hortumun ucuna bir parça tak onunla çek diyebilirsiniz.Hatta o selenoidi neden kompresörün çıkışına değilde pompanın üzerine koydun dediğinizi duyar gibiyim.

Birinci sebep malesef kompresör motorunun vakum gücü pompanın anlık vakum gücü kadar olamıyor.Diyelim ki oldu bizde hortumun ucuna yanmaz malzemeden bir aparat yaptık.Bir deneme süper , ikinci deneme süper, üçüncü denemede uç tıkandı :) şimdi sök temizle tekrar tak uzun iş vesselam.Pompayı kullanmamın nedeni istediğim zaman kurma düğmesine basıp içini temizlemek.


Selenoid valf''i neden oraya koyduğuma gelince başta hortumun yumuşak olması ile ilgili açıklama yapacağım demiştim.Vakum gücümüz direk çekmeye yetmiyor demiştik bu sebeple selenoid valf'i pompaya yakın takıyoruz.Aradaki hortumu negatif basınç deposu olarak kullanıyoruz.Hortum sert olursa yeteri kadar basınç elde edemeyiz biraz büzüşmesi gerekiyor.


Tabi birde çalışma hızımız var her lehim çekme işleminden sonra gerekli basınç oluşması için iki saniye kadar beklememiz gerekiyor.Bu şekilde pompanın orjinal çekiş gücüne yaklaşmış oluyoruz.


Şimdilik bu kadar .Kendimize iş aramaya devam ...

ikidusundum.blogspot.com
 
Son düzenleme:
Tebrikler iyi iş çıkmış.Böyle şeylerle uğraşmak para kazanmaktan daha zevkli :) Ne yazık ki işverenler mucit aramıyor az para çok iş yaptıracak eleman arıyorlar.
 
Böyle bi şi ben de düşünüyordum ama akvaryum hava motoru ile bir de şarzlı süpürge motoru gibi kesintisiz vakum yapan da alternetif olarak vardı siz denediniz mi, kesik kesik mi olması gerek? bir de bu yaptığınza alternatif cd disket kafa mili motoru ile pompayı kurma mekanizması şeklinde yapabilrdin dostum pompalı tfk hesabı ;) ateşle kur, ateşle kur... :D
 
Baska bir sey denemedim fakat akvaryum motoru zayif kalirdi diye dusunuyorum.Supurge motoru da kafa sisirirdi heralde :) .Benim sistem de vakum yetmedigi icin once biriktirmem gerekiyor.Bu yuzden mecburen kesik kesik oluyor.Surekli olursa pompa ucunu erimis lehime yaklastirdigimizda hava akimindan dolayi lehim donabilir ama bunu denemedim denemem lazim.Senin fikirde guzel, gucu ve hizi yeterse neden olmasin.Maksat degisiklik olsun iste ,degisik fikirler gun yuzune ciksin amacimiz da bu zaten.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,042
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst