mekanik mi elektronik Sayaçlar mı?

tmos

Üye
Katılım
6 Ocak 2007
Mesajlar
56
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar sizce mekanik sayaçlar mı daha iyidir yoksa elektronik sayaçlar mı? Kıyasladığınızda hangisini tercih edersiniz? Mesela kompanzasyon hangisinde daha kolay? Veya hangisi şebekeden gelen zorlamalara daha dayanıklıdır vs..?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn.tmos ,elbette şebekeden kaynaklanan zorlamalara mekanik sayaçlar dijitallere göre daha dayanıklıdır.Kompanzasyon açısındanda mekanik sayaçlar fazör ortalamayı kaydettiğinden daha kolaydı ama şimdi mekanik sayaçlar tarih oldu.
 
Mekanik sayaçlarla kompanzasyon daha kolay. Ama mekaniklerin sorunları çok gibi:
Tırnak kırılır ters döner,
Gerçek tüketimi yazamaz (Vertörel toplamdan dolayı),
Panoda üç sayaçlık yer kaplar,
Bağlantısı karışık görünür,
...
Elektronikler de biraz hassas. Bazıları çabuk arızalanır,
Harmoniklerden etkilendiği söylenir,
Ama vebali yoktur. Affetmez. Ne görürse yazar.
 
Sorunlu yani dengesiz ve hızlı devreye girip çıkan yüklerin varsa mekanik sayaçta gözünün birini kapatır diğerini de kısarak da olsa değerleri tuttururken.... elektronik sayaçta iki göz yetmez gözlük takar bi de gözlüklü birinden yardım alırsın
 
Sn. Monero sanırım diyorsunuz ki elektronik sayaçlarda şişe dibi gözlükler tatar ağası gibi yaya kalır, reaktif güç ayarı tutturamazsınız :) Eh genç arkadaş da elektronik sayaçlar için "Ama vebali yoktur. Affetmez. Ne görürse yazar." diyor. Neden bu elektronik sayaçlar bu kadar hassas? Bir de tknsyn arkadaş mekanikler tarih oldu demiş. Ama ben mekanik sayaçla sekonder ölçüm yapan trafolu aboneler biliyorum... Neden kimi aboneler mekanik sayaç kullanıyorken kimileri mekanik sayaç kullanıyor? Harmoniklerden de söz etmiş genç arkadaş. En önemlisi aralarındaki ölçme yöntemi farkı nedir ki? vektörel toplam ne ve kaydedilen değerleri nasıl etkiliyor?
 
2002 yılından sonra abone olan veya sayaç değişikliği yapan abonelerin elektronık sayaç takma zorunluluğu var...ÖLçümün prımer veya sekonder olması belirleyici değildir.Asıl sorun 2004 yılında tedaş asgari yeterlilik şartlarının değişmesi ile sayaçların ölçme mantığı daha önceki yıllara ait sayaçlardan farklı olmaya başladı ayrıntıları http://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=47169&tipi=3&sube=14 adresinde görebilirsin...
 
Arkadaslar,mekanik sayac ile elektronik sayac arasindaki en temel fark :
mekanik sayaclar, bir parametrenin vektorel toplamini alir,tek tek fazlara ait parametreleri veremez...Ornegin sistemin cektigi reaktif gucu size dogru olarak olcer fakat bu gucun hangi fazda ne kadar oldugunu soyleyemez...Ornegin sistemimizdeki reaktif guc dagilimi :
R fazi = 30 KVAR (End.)
S fazi = 20 KVAR (Kap.)
T fazi = 15 KVAR (End.) olsun.
Mekanik bir sayac,bu sistemde sadece (30+15) - 20 = 25 KVAR (end.) degerini okuyabilir.Fazlari tek tek bilemezsiniz.
Elektronik sayac ise, Her bir fazin hem enduktif hem de kapasitif degerini ayri ayri depolama yetisine sahip..Bunlari birbirinden bagimsiz degerlendirir,toplamini almaz..
Diger farklara da arkadaslar deginmis zaten.Saygilar
 
zaten yönetmelikte sisteme verilen reaktif enerji (kapasitif enerji) ve sistemden alınan reaktif enerji (endüktif enerji) sınırları belirlenmiş. Bunun için 3 faz da ayrı ayrı değerlendiriliyor. Bu durumda 3 fazın sadece birinde kapasitif enerjiyi aşmak veya sadece diğer bir fazda endüktif enerjiyi aşmak cezaya girmeye yetiyor. Her ikisinin toplamda bir birini sıfırlamasının bir anlamı yok mevcut yönetmeliğe göre. Ancak vektörel toplam yapan mekanik sayaçlarda bu toplamın vektörel olarak sıfır olması bir işe yarayabilir.
Bir de Sn.hiçbirşeyin konuyu anlaşılır biçimde izah ettiği gibi fazları tek tek bilemeyiz. Ama bir de şöyle birşey aklıma geldi;
hicbirsey ' Alıntı:
Ornegin sistemimizdeki reaktif guc dagilimi :
R fazi = 30 KVAR (End.)
S fazi = 20 KVAR (Kap.)
T fazi = 15 KVAR (End.) olsun.
Mekanik bir sayac,bu sistemde sadece (30+15) - 20 = 25 KVAR (end.) degerini okuyabilir.
Burada da R fazi = 30 KVAR (End.), S fazi = 20 KVAR (Kap.), T fazi = 15 KVAR (End.) değerleri mekanik sayaçta vektörel olarak toplanacaksa (30+15) - 20 = 25 KVAR (end.) değerinden farklı bir değer elde edimesi gerekmez mi? Yukarıdaki değerler, dengesiz yüklenmeyle ilgili, dengeli yüklenmde 120 derece açı farkı varsa, bu değerlerin okunduğu bir sistemde daha farklı faz açıları olsa gerek? Bu belki ufak bir ayrıntı. Sn. Hiçbirşey`e açıklamaları için teşekkürler.
Benim merak ettiğim bir konu da her elektrik cihazın, bir motorum mesela anma akım, gerilim, güç ve frekans değerleri var. Bu değerler etrafında sağlıklı çalışmakta. Acaba mekanik ve elektronik sayaçlar arasında frekansa bağlı değişikliklerinde nasıl bir ölçme farklılıkları oluşuyor?
 
tmos ' Alıntı:
Bir de Sn.hiçbirşeyin konuyu anlaşılır biçimde izah ettiği gibi fazları tek tek bilemeyiz. Ama bir de şöyle birşey aklıma geldi;
Burada da R fazi = 30 KVAR (End.), S fazi = 20 KVAR (Kap.), T fazi = 15 KVAR (End.) değerleri mekanik sayaçta vektörel olarak toplanacaksa (30+15) - 20 = 25 KVAR (end.) değerinden farklı bir değer elde edimesi gerekmez mi? Yukarıdaki değerler, dengesiz yüklenmeyle ilgili, dengeli yüklenmde 120 derece açı farkı varsa, bu değerlerin okunduğu bir sistemde daha farklı faz açıları olsa gerek? Bu belki ufak bir ayrıntı.

Sayin Tmos, bir konuyu elden geldigince somut ve basitce anlasilir bir tarzda anlatayim derken , soylediginiz ayrintiyi gozden kacirmis olabilirim...Bu nokta uzerinde dusunecegim...Farkli bir yorum cikmasi durumunda burada paylasirim...Uyariniz dogru ve yerindedir...Kolay gelsin
 
Sn. hiçbirşey teşekkür ederim. çünkü buna hiç dikkat etmemiştim. Sizin mesajınızı tekrar okuyunca fark ettim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,885
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst