Konut sayacındaki fazlardan birinin sigortası atıyor!!!

GezginN

Katılımcı Üye
Katılım
12 May 2010
Mesajlar
176
Puanları
56
Yaş
35
Üstadlar meseleyi izah edeyim;
Benim evin antresindeki armatürlerin birine ampül taktım ilk yandı kısa süre sonra söndü. ampülü başka duydan kontrol ettim yanıyordu, duyu kontrol etme amaçlı kontrol kalemiyle kontrol etmek istedim ark oluştu ve sigorta attı, duyun içerisi erimişti baktığımda. Sigortasını kaldırdım armatürü iptal ettim bağlantılarını çıkardım. Şimdi vaziyet şu şekilde bu armatürün bağlı olduğu aydınlatma linyesi ve nötrü ortak olan priz linyesine giden faz sigortası sayaçtan atıyor. Tüm sigortalar C tipi. Linye sigortaları 20 ve 16A, sayaçtaki faz sigortası 32A bu da C tipi sigorta. Ayrıca hem sayaç sigortası hem linye sigortasının kısa devre kesme akımı 3kA. Bir türlü sebebini anlayamadım ama hala günde bir veya iki defa bazen daha çok sayaç sigortası atıyor. Bunun sebebi ne olabilir? Problem tesisatta olabilir diye düşünüyorum ama kabloları duvardan soyup yeni kablo döşemem zor ve bundan olduğuna da emin değilim. Sayaç faz sigortasını değiştirmeyi düşünüyorum. Sizce sebebi ne olabilir?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
-Bina içerisindeki sigortaların,B karaktersistikli olması gerekir,
-Devrede kaçak akım şalteri yokmu ?
-16-20-32 amp. sigortalar arasında selektivite olmayacağı için,arızalı linye ile,ana sigortanın aynı anda atıyor olması,beklenen bir durumdur,
-İzolasyon megeri ile,izolasyon ölçümü yapmanızda yarar var,
-Tesisatta sorun olduğu anlaşılıyor.Sayaç sigortası değiştirmenizin yararı yok,
-Sigorta,kaldırdıktan bir süre sonra atıyorsa ! hatta,kötü temaslı bir kısadevre var demektir.Böyle ise,kabloları değiştirme dışında alternatifiniz yok.
 
Devrede artık akım rölesi yok. B karakteristikte olması gerektiğini biliyorum bina 10-15 yıllık bina mevcudu bu şekilde. selektivite açısından sıkıntı yok priz linyesinin sigortası 20A aydınlatma linyesinin sigortası 16A bu ikisinin nötrleri ortak sadece, sayaç sigortaları 32A(tabi selektivite ile kısa devre kesme değerlerini kastetmiyorsanız). Sigortayı kaldırır kaldırmaz atmıyor aradan bikaç saat geçince veya bazen yarım gün geçince ansızın herhangi bir tesisat müdahalesi veya yüksek akım çeken cihaz kullanılmadığı halde bilamüdahale atıyor.
 
Tesisatınızda,kötü temaslı bir kısadevre var.Zaman içerisinde,ya kopar,ya yangın çıkarır.Selektivite,kısa devre kesme değeri değildir.
 
böyle bir durum söz konusu olsa bile sıkıntı olan linyenin sigortası atar sayaç sigortası neden atsın?
 
muhterem efendim! selektivitenin ne demek olduğunu biliyorum elektrik mühendisiyim! sadece ortada selektivite gibi bir sıkıntı yok çünkü linye sigortaları sayaç sigortasının akım değerinden küçük!
 
ortada selektivite gibi bir sıkıntı yok çünkü linye sigortaları sayaç sigortasının akım değerinden küçük!
selektivite nedir ne değildir Sami üstad zaten açıklamış.
-16-20-32 amp. sigortalar arasında selektivite olmayacağı için,arızalı linye ile,ana sigortanın aynı anda atıyor olması,beklenen bir durumdur,
 
adem bey sadece sayaç sigortası atıyor linye sigortası atmıyor!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,307
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst