Kondansatör tam olarak ne işe yarıyor devredeki görevi ne ?

bazen farat değerinde bir kondansator devrede ani bypass yada kompanze amaçlıda kullanılabilir. mesela çok ani ve yüksek demeraj akımları çeken yüklerin oluşturacağı akımdan kaynaklı gerilim düşmelerini kısa sürede engelleyip bunu devrenin veya diğer komponentlerin reset seviyesinin altına düşüp resetlemesini engeller gibi.bu genellikle filtre gibi görünsede aslında tam anlamıyla bir filtre gibi bağlanmaz. bazı durumlardada örneğin nf değerlerinde frekansı yüksek gürültülerin komponentin beslemesine gelmeden toprağa atmak veya toprak ile arasındaki direncin o frekansta çok küçük değerlere düşmesini sağlamak amacıyla kullanılabilir.

yukarıda bahsetiiğim iki örnekte aslında aynı bağlantı şekli fakat iki değişik sinyal ile kıyaslayarak yazdım. yani devrede kullanıldığı yere görede değişiyor uygulanan sinyalin formuna göre, voltaja göre, akıma göre gibi birçok prametreye göre kullanım amaçları değişiyor. nekadar güzel bir durum tek bir komponentte bile yüzlerce kombinasyon mevcut. elektronik buyüzden derya deniz.

2-3 metre bilgisayar kablosunun ucunu bilgisayara takmadan diğer ucunu fişe takıp hemen çıkarıp fişlerin ucuna dokundunuzmu? oda bir kondansatordür mesela kablo uzunluguna ve pol kesitlerine ve arasındaki yalıtkanların kalınlığına,yoğunluğuna vs.. göre değişen bir kapasitedir. sonuçta kısa süreli çarpar.

sabit bir rc osilator devresi yapıp boşta iken ölçtüğünüz frekansı mcu ile bir katsayı belirleyip cm cinsine çevirip daha sonra hep aynı cinsten bir kablonun (2 pol şartı ile) ucları boşta iken osc devresindeki C ye paralel bağlanarak yani C + C ile frekanstaki düşüşün cm cinsinden elde edilmesi ve ucu boşta olan kablonun metrajının okunması gibi bir işimiz olmuştu.gayet lineer sonuçlar elde etmiştik.

bu arada bobin ve kond. tam ters karakteristikte komponentlerdir. sadece mutlak sıfır sıcaklık değerine gelindiğinde aynı karakterde olduğunu bir yerlerden hatırlar gibiyim. heralde oda kuantum ile ilgilidir. o sıcaklıkta çünkü bilinen fizik fizik olmaktan çıkıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst