Kompanzasyonda farklı tanım ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
anlasıldı sizin bu konuda bilginiz fazla yok :) reaktif enerji şebekeye geri yollanan bir enerjidir..

Bilakis bu konuda olan olaylar çoğu meslektaşım tarafından yanlış algılanıyor. Bizler kompanzasyon yaparak yük tarafından oluşturulan geri faz farkının dağıtım ve iletim hatlarına olumsuz etkisini ana panoda yok etmiş oluyoruz sizlerin verme tabirini kullanırsak vermeyi engelliyoruz :) Yani bazılarının tabiriyle basılan yada yollanan endüktif reaktif güce engel oluyoruz faz kaymasını düzeltmiş oluyoruz. Kompanzasyon yapmazsan! hadi sizin tabiri kullanalım endüktif reaktifi şebekeye sadece vermiş olursun ki yine burada alış-veriş söz konusu değildir. Sargılı yükler geri faz farkı oluşturur bu faz farkı aynı miktarda ileri faz farkı oluşturan kondansatörlerle sıfırlanır ve bu buluşma olayı ana pano barasında gerçekleşir.
Emme-basma,alma-verme,iadeli taahütlü tabirlerinin hepsi yanlıştır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Reaktif enerjinin kaynaktan yüke(source to load), yükten kaynağa(load to source) bir enerji transferi olduğuna dair aşağıdaki yazılar, konu hakkında bilgi edinmek isteyenlere yardımcı olacaktır. Enerjinin dolması ve boşalması(alış-verişi) olayı bir safsata yada uydurma yada alaylı ağzı değil, bilakis pek çok bilimsel yayında da gayet güzel şekilde izah edilmiş bir olgudur. İşte birkaç yazı.


http://www.engr.usask.ca/classes/EE/241/notes/P&Q.pdf
http://mlg.eng.cam.ac.uk/mchutchon/ACpower.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/AC_power
http://www.secs.oakland.edu/~frick/EE4220-EM_Dynamics/TW_Chapter_7.pdf
http://ethesis.nitrkl.ac.in/2243/1/Project_Thesis_Final.pdf

bu ve benzeri makalelerdeki tanımlara baktığınızda göreceğiniz şey şudur;

Enerji depolama özelliği olan elemanların(bobin ve kondansatör…bobin enerjiyi manyetik alanda, kondansatör enerjiyi elektrik alanda depolar), şebekeyle olan enerji alış-verişlerine reactive enerji dendiğini, reaktive denmesinin nedeninin de bir periyot boyunca bu elemanlar üzerindeki ortalama enerjinin sıfır olması olduğunu göreceksiniz.

Bu anlatımlardan ve bu konudaki pek çok kaynaktan anlaşılacağı üzere, endüktif reaktif ve kapasitif reaktif enerji, ortak barada buluşurlar ve birbirini yok ederler şeklindeki bir ifade doğru olamaz. (Hala aksini düşünen var ise, bu yok olma ile ilgili yabancı bir kaynak göstersin... )

Zaten eğer bir yok etme olsaydı, adı, reactive power compensation değil reactive power eradication olurdu : )
 
Son düzenleme:
Yükün ana pano barana kadar endüktif reaktif çeker cosfi değerinde endüktif eksendedir, kondansatörlerin ana baraya kadar kapasitif reaktif çeker cosfi değerinde kapasitif eksendedir. Birleşim noktasında buluşur ve birbirini yok ederler yani geri faz kayması ileri faz kayması etkisi ile telafi edilir, endüktif reaktif enerji yok edilir. Tam kompanzasyonda Ana besleme kablosunda sadece aktif güç çekilir. Bu endüktif reaktifin yok edilmesi elimine edilmesinin ispatıdır.
Ortada emme-basma, alma verme namına hiç birşey yoktur !

Az çalışmışsınız biraz daha çalışmanız gerekecek.
:):):)
 
Son düzenleme:
Yükün ana pano barana kadar endüktif reaktif çeker cosfi değerinde endüktif eksendedir, kondansatörlerin ana baraya kadar kapasitif reaktif çeker cosfi değerinde kapasitif eksendedir. Birleşim noktasında buluşur ve birbirini yok ederler yani geri faz kayması ileri faz kayması etkisi ile telafi edilir, endüktif reaktif enerji yok edilir. Tam kompanzasyonda Ana besleme kablosunda sadece aktif güç çekilir. Bu endüktif reaktifin yok edilmesi elimine edilmesinin ispatıdır.
Ortada emme-basma, alma verme namına hiç birşey yoktur !

Az çalışmışsınız biraz daha çalışmanız gerekecek.
:):):)

Bu sizin cümleler. Sizde bir otorite olmadığınıza göre sizi kabul etmem mümkün değil, bana sizi destekleyen bir kaç makale bulun. Bende onları okuyayım.

Ben size benim cümleleri kabul edin demiyorum. Kaynak gösteriyorum ve İngilizceniz varsa okuyun, düşünün diyorum.

Kompanzasyonlu durumda, Şebekeyle olan reaktif enerji alış-verişi son bulmuştur. Çünkü enerji depolama zamanları farklı olan 2 eleman üzerinde bu alış-veriş devam etmektedir.

Enerjiyi yok edemezsiniz. Başka bir forma döndürürsünüz. Sizde yok olan enerjilerin nereye gittiği bile belli değil. Yok olan şeylerin nasıl karşılandığı da...
 
Son düzenleme:
Ben otorite değilim şahsi fikrim de değil. Baba mesleğim elektrikçilik, 1988(Meslek lisesine başladığım yıl) yılından beri bu mesleğin içindeyim. Mesleki bilgi birikimim, tecrübelerim ışığında yapmış olduğum izah şeklidir ve doğru olduğunu savunuyorum. Size daha önce yapmanızı istediğim yük tarafında, kompanzasyon tarafında ve anahattaki ölçümleri yaparsanız anlattıklarımı çok daha net bir şekilde anlayacaksınız.
 
Ben otorite değilim şahsi fikrim de değil. Baba mesleğim elektrikçilik, 1988(Meslek lisesine başladığım.) yılından beri bu mesleğin içindeyim. Mesleki bilgi birikimim, tecrübelerim ışığında yapmış olduğum izah şeklidir ve doğru olduğunu savunuyorum. Size daha önce yapmanızı istediğim yük tarafında, kompanzasyon tarafında ve anahattaki ölçümleri yaparsanız anlattıklarımı çok daha net bir şekilde anlayacaksınız.

Kaynak yazı göstermediğiniz sürece, olayı yanlış şekilde yorumlamış olduğunuz gibi bir durum ortaya çıkacaktır.

Sonuçta siz, hesapları ve nasıl hesaplandığını doğru anlatıyorsunuz ancak reaktif enerjinin ne olduğu konusunda vermiş olduğunu hüküm(alış-veriş yoktur şeklindeki) kesinlikle hatalı.
 
Olayı yanlış yorumlamam söz konusu olamaz. Bolca ispatı söz konusu atıyorum Stabil olarak 8kw aktif 2kVAr endüktif reaktif güç çeken motora ana panoda 2kVAr kondansatör bağlarsanız ana hat akımı düşer sadece 8kw aktif güç çekildiğini görürsünüz, reaktif sıfırdır. Bu iki etkinin birbirini yok ettiğinin en açık ve en net şekilde ispatıdır. Bunu ölçümler deneyler yapmadan anlamanız zordur.
Geri faz farkı oluşturan yükün ileri faz farkı oluşturan yükle faz farkının sıfırlanması olayıdır bu iki etki ana barada buluşur faz farkı sıfırlanmış olur. Alış-veriş olayı kesinlikle yanlış bir tabirdir çünkü yüke kadar etki eden bir olay yoktur.
 
Son düzenleme:
Olayı yanlış yorumlamam söz konusu olamaz. Bolca ispatı söz konusu atıyorum Stabil olarak 8kw aktif 2kVAr reaktif güç çeken motora ana panoda 2kVAr kondansatör bağlarsanız ana hat akımı düşer sadece 8kw aktif güç çekildiğini görürsünüz. Bu iki etkinin birbirini yok ettiğinin en açık ve net şekilde ispatıdır. Bunu ölçümler deneyler yapmadan anlamanız zordur.

8kW ve 2 kVAr çeken bir motor hep aynı özelliktedir. Yük durumu aynı olduğu sürece bunu değiştiremezsiniz. Bu motorun 2 kVAr reaktif enerji çekmesi demek, 1 tam periyot boyunca sargılarında 2 defa enerjinin depolanması ve 2 defa enerjinin boşalması demektir. Bu motor kompanzasyonsuz olarak şebekeye bağlı iken bu 2 kVArlık enerji alış-verişini şebekeyle yapar. Eğer kayıplar olmasa idi kaynağın bu enerji alış-verişi için bir enerji harcaması söz konusu olmayacaktı. Bu enerji motor ile Şebeke arasında gidip gelecekti. İşte motor üzerinde bir iş yaptırmayan bu enerjiye reaktif enerji deniyor. Çünkü ortada bir iş yok.

Şimdi kondansatörü motorun yanına bağlayalım. Kondansatör enerji depolama özelliği olan bir eleman ancak alternatif gerilime bağlı iken enerjiyi üzerinde tutamaz. Sinüsoidal gerilim yükselirken kondansatör enerji depolar, sinisoidal gerilim tepe noktadan itibaren düşerken üzerindeki enerji boşalır. Bobinde ise tam tersi.

Kompanzasyonlu durumda, motor şebekeden sadece aktif gücü çeker. Motorun reaktif enerji alış verişi, enerji depolama ve boşalma zamanları farklı olan kondansatör üzerinden gerçekleşir.

Kayıplar olmasa idi, reaktif enerji bir kondansatörde bir bobinde asla yok olmayan ve hiç bir iş ortaya çıkarmayan bir enerji olarak hayatını sürdürecekti.
 
Son düzenleme:
Bir enerji alış verişi söz konusu olsaydı kompanzasyon yokken ki motor besleme hattında okunan 2kVAr endüktif değer kompanzasyon varken de 2kVAr endüktif okunmazdı bu motor besleme devresinde reaktif enerji olarak hiç ama hiç bir alış verişin olmadığının en büyük delilidir. Motor tarafından çekilen 2kVAr endüktif reaktif güç ana hatta görülmemektedir buda 2kVAr'lık kapasitif reaktif gücün endüktif reaktif gücü yok ettiğinin faz farkını sıfırladığının en büyük delilidir. Ortada alış-veriş namına hiç birşey yoktur olamaz da !
 
Bir enerji alış verişi söz konusu olsaydı kompanzasyon yokken ki motor besleme hattında okunan 2kVAr endüktif değer kompanzasyon varken de 2kVAr endüktif okunmazdı

Yanlış hüküm.

Motor tarafından çekilen 2kVAr endüktif reaktif güç ana hatta görülmemektedir buda 2kVAr'lık kapasitif reaktif gücün endüktif reaktif gücü yok ettiğinin faz farkını sıfırladığının en büyük delilidir.

Enerjinin bir kondansatörde bir bobinde olduğunun delilidir. Yok etmesinin değil. 2 kVArh'lık reaktif enerji bobin ile kondasatör arasında gidip gelmiştir.

Bir şey var ise yok olamaz. Şekil değiştirir. Hala nasıl bir şekle döndüğünü söylemiyorsunuz.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,610
Mesajlar
919,013
Kullanıcılar
450,611
Son üye
batbat

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst