Kompanzasyon Problemi ( 21 Ocak 2008 )

dogan

Üye
Katılım
20 Nis 2007
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
Sevgili meslektaşlarım kafayı yemek üzereyim.Sorun şu: İstasyon bir site 200 hane .Sayacı değiştirdim.Kombi sayaç taktım. Sayaçdeğişmeden önce ind %9 cap %4 idi.sayaçtan sonra 4 günde %33 ile %26 oldu. Yapmadığım işlem kalmadı düzeltemedim.8 yıldır kompanzasyon işi yapıyorum.12 adet büyük küçük pano kurdum.ama ilk defa başaramadım ve nedenini çözemedim.ACİL YARDIM LÜTFEN!!!! Pano değerleri şöyle:kapasitörler 30kvar sabit +5+5+10+10+20+20+40 cosf 94 -99 arası denendi.faz açısı 90-120- arası denendi.role ABB RVC 12. c/k 1200/5 -- 30 kvar a göre azaltıldı çoğaltıldı.ve hergün 2 -3 defa kontrol edildi .SONUÇ :ind %33 cap%26 .ind %1 düşse cap %1 artıyor.yada tersi oluyor.Ne yapmalıyım......ACİL ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM. (ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER)

not: analizörüm yok .3 faz akım bilgili rolem yok.(sipariş ettim) Elimdeki olanlara göre cevap yazarsanız sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
ENTES RG3 12C R.G.K.R ile monofaze kondansatör uygulamalı kompanzasyon ile problemini çözersin. mekanik sayaçlarda sorun olmayan sistem, dijital sayaçlarda sorun olur.zira bu tip sayaçlar da üç faz bağımsız olarak kompanze ister .dolayısıyla mevcut işyerinizde değişken olan monofaze güç tespiti ile birlikte 12 kademe olan rölenin min 3 kademesini monofaze kondansatöre uyarlayın.ilk kademeye mutlaka trifaze kondansatör entegre ediyorsunuz(entes için gerekli bir özellik polarite için miş) kolaylıklar diliyorum.
 
Kompanzasyon röleniz tek fazdan referans alan tip.Tesisinizin dengesiz yüklendiğini tahmin ediyorum.Dengesiz yüklenen tesislerde,o röle ile etkili kompanzasyon yapma şansınız yok.Rölenizi,
tek fazlı ve 3 fazlı kondansatör alabilen röle ile değiştirmediğiniz sürece,değerleri kontrol altına alma-
nız oldukça zor.Sayaç bağlantısını da tekrar gözden geçirmekte yarar var.
 
Fahri bey'e katılıyorum rolenizi trifaze yapıp güç akışlarını inceleyip ardından gerekli monofaze kondansatörleri sisteme uygulamanız gerekmekte, hiç boşuna uğraşmamanızı tavsiye ederiz
 
arkadasım sorununa su pencereden bakalım ev ve ofıslerde kullanılan arac ve gereclerınde harmonık yaydıgını bılıyorsundur. X5 kombı sayaclar malesef kı cos Q degerıne gore calısmıyor bu sayacların calısma mantıgında PF degerını olctugunden dolayı PF=cosq x1/(1+%THDI2) seklinde calıstıgı ıcın sorunun buradan kaynaklanıyo olabılır.ıkıncı bakman gereken ıse rolenın 3 fazlı olması ve rolenın baglı oldugu akın trafolarının saglamlıgını kontrol etmendır. cunku yanlıs degeer okuyan akım trafolarının bu tıp sorunlara yol acıtıgına sahıt oldum.
 
Sn.DOĞAN,önceki sayaçlarınız 3 fazın bileşkesine göre fazör ortalamayı kaydediyordu.Şimdi ise dijital sayaçlar her fazın endüktif ve kapasitif durumlarını ayrı,ayrı biriktirdiği için.Her 3 fazın da cos fi sinin düzgün olması gerekmektedir.
Çözüm 3 faz akım trafolu monofaze kademe de devreye alabilen bir röle kullanmak.Tamamını veya bir kısmını monofaze kapasitelerden oluşturmaktır.
Bir de 200 hane den bahsediyorsunuz.Reaktif enerji tarifesi mesken abone grubuna uygulanmamaktadır.İlgili kuruma müracaat edilerek tarife grubu değiştirilebilir.
 
Önerileriniz için teşekkür ederim.3 faz role sipariş ettim gelince deneyeceğim.TKNSYN arkadaşa :Site tek trafodan beslenen sanayi müşterisi konumunda.Mesken tarifesi yok.Bu gün yeni bir şey deniyorum 30 kvar sabit devrede role devre dışı.Bakalım hangi tarafa gidiyor.ind? mi cap? mi ona göre ilave yapacağım.Çünkü rolenin gelmesi 1 ayı bulur.Benimde bu ayı kurtarmam gerek.Aylık faturam 7 ila 9 milyar civarı ,cezayı düşünün. NOT: Aynı şekilde 4 site ve 4 su kuyusu var .ama sadece 2 sitede sorun oldu. Neden diğerlerindede olmadı.?Hadi kuyular sabit güç.diger 2 sitede niye olmadı.kompanzasyon aynı sistem oralardada.
 
DOĞAN ' Alıntı:
...Çünkü rolenin gelmesi 1 ayı bulur....
NOT: Aynı şekilde 4 site ve 4 su kuyusu var .ama sadece 2 sitede sorun oldu. Neden diğerlerindede olmadı.?Hadi kuyular sabit güç.diger 2 sitede niye olmadı.kompanzasyon aynı sistem oralardada.

Kargo ile bir haftayı geçmez sipariş gelmesi. (Tabirimi maruz görün) Atla deve değil ya. 20x20x20cm'lik bir kutu bu.
İmkanınız varsa sisteme bir süzme sayaç bağlayarak, mevcut sayacın doğruluğunu görün bir.
İkincisi, kompanzasyon aynı da, yük durumu nasıl? İşletmeler ne üzerine çalışıp ne üretimi yapıyor her bir sitede? Yani yük çeşitliliği nedir kısacası? Harmoniğin fazla olduğu durumda, Dendesiz yükün çok ""dengesiz" olduğu durumda üç akım trafolu röle bile yetişemiyor bazen ki siz bir akım trafoluyla çözmeye çalışıyorsunuz bunu.

tknsyn'nin sayaç yorumu doğru. EMO raporu var bu konuda: Dijital sayaş üreticileri sayaç yazılımını TEDAŞ'ın istediği şekilde yapmaktadır. Bir fazdan bir birim indüktif, diğer fazdan bir birim kapasitif geçtiğinde, mekanik sayaçlar yazmıyordu! Ama dijital sayaç hem indüktif hem de kapasitif yazarak bunları toplama ekliyor:
 

Ekli dosyalar

  • Kombi_Sayaç_Kaydetme_EMO_Raporu.rar
    20.7 KB · Görüntüleme: 1
Alıcılarınız, ev olduğuna göre, işiniz zor. Monofaze yükleriniz çoğunlukda, sokak adınlatmalarınıza lokal kompansazyon yapınız. Trafodan beslendiğinizi düşünürek, gerekli güçdekı sabıt kondansatörü RGK nın akım trafosundan önce bağlayın. Evler için, sabit kondansatör diyeceğim ama, yük olmadığında işiniz zor. Düşebildiğinzi en alt değere razı olacaksınız. Sıfır değeri bulmanız zor. Yetkılılere bunu ızah edınız. Arkadaşlarımın dediği gib, kombı sayaçlarda düzen tutturmak zorlaştı. "Tüfek icad oldu, mertlik bozuldu" Evlerın ve varsa sokakdakı floresant ve cıvalı lambalar gereklı güçte kondansatör bağlayınız.
İyi çalışmalar dilerim...
 
Arkadaş,
Bugün düşündükçe, aklıma geldi.
200 ev olduğunua göre;sizin trafonuz 800 veya 1000 kva cıvarında olmalı. 1500 /5 bir akım trafosunun,
3-4 evın yükünü hıssedip, RGK 'a komur verdırmesı zordur. Sesli, düşünüyorum; Herhalde, 2 veya üç çıkışınız vardır. Kompanzasyon grubunuzu bölerek, münferıt kompanzasyon panoları yapmanız mümkünmü...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,388
Mesajlar
917,185
Kullanıcılar
450,274
Son üye
darnv

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst