Kapasitif sorunu

veysel28

Profesyonel Üye
Katılım
10 Ara 2010
Mesajlar
1,601
Puanları
381
400 Kva trafo entes rg13c röle 1. kad-30kvar, 2. kad-5 kvar, 3. kad-10kvar, 4.kad 15kvar, 5.kad-15kvar, 6. kad-20kvar, 7.kad-20kvar,8.kad-25kvar, 9.kad-25kvar
10kad-30kvar, 11.kad-30kvar ve 12. kademe-5kvar olarak dizilmiş ve 10. programda yani otomatik tanıma modunda çalışıyor..Bütün kondansatörler 3 faz.
Sorum şu; Tesis şimdiye kadar kapasitif yüzde 5 endüktif yüzde 4 gibi seyrediyordu.İki haftaya yakın bir süredir kapasitif yüzde 10 lara çıkıyor ve buda beni tedirgin ediyor.Şimdilik çok şükür ceza yok.Fazlardan biri (mesela t fazı)sürekli -985 -990 -995 gibi değerler alıyor hangi kondansatör devreye girerse girsin bu faz hep böyle değerlerde seyrediyo.Sorunun bu T fazından kaynaklı olduğunu ve tek fazlı kondansatör bağlamam gerektiğini düşünüyorum bunu yapmadan siz ustalarıma danışmak istedim.Teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
 
T fazının kVAR'ı devreye giren kondansatörlerden hiç mi etkilenmiyor? Sistemde son zamanlarda önemli bir yük değişikliği oldu mu?
 
Kapasitif %10 a çıktığında endüktif ne durumda? Hala düşük ise cos fi değeerini düşürebilirsiniz (1 ise 0,99 yapabilirsiniz mesela). Bu arada yapışmış bir kontaktör var mı bakınız..
 
Sadece T fazı yüksekse yapışmış kontaktör olma ihtimali fazla. Eğer tesisin T fazındaki yüklerde büyük bir eksiltme falan yaşamadıysan bu panoda bir anormallik aramalısın. Çünkü şimdiye kadar normal çalışıyormuş. Birden ne olabilir?

Kompanzasyon panosunda ya da sayaçta bir değişklik yaptınız mı? Yapmadıysan ya rölende ama bu da düşük bir ihtimal ya da kontaktörlerde sorun var. Tek fazlı kondansatör bağlamanın sana bir faydası olmayacaktır.
 
T fazının kVAR'ı devreye giren kondansatörlerden hiç mi etkilenmiyor? Sistemde son zamanlarda önemli bir yük değişikliği oldu mu?
Etkileniyor cosfi 1 e yageliyor ama bi süre sonra yine eksilerde seyrediyor.Önemli derecede yük değişikliği yok.
 
Endiktif yüzde 4 lerde seyrediyo.Yapışmış kontaktör yok.
 
Bu durumda takip et 2-3 saatte bir hesapla, hangi saatler daha dengesiz, bu saatlerde devrede ne var? Eğer yükte değişim yoksa bu durum oluşmamalıydı, Entes'in rölesi ise, tekrar Aset yapmayı denedin mi? Bazen ani yük değişimlerine ve dengesiz yüklere maruz kalan röle otomatik olarak kendini düzeltemeyebilir.
Sayaçta, OG ölçüm kısmında, akım gerilim trafolarında bir yenilik vs olmadı farzediyoruz.

Eğer fazların çok dengesizse, yükü düşük olan faz üzerinde gereksiz kapasitif yük toplanıyor olabilir. Ama sonuçta tek faz ve tek akım trafosundan ölçüm alan röle kullanmadığına göre, röle hangi faz üzerinden ölçüm yapacağını otomatik seçiyor olmalı. Röleden de reaktif güç toplamlarının ne kadar olduğunu kontrol edebilirsin. Dediğim gibi tekrar Aset yapmanın da faydası olabilir.

Kondansatörülerin alma ve bırakma süresi de yükün girme çıkma hızına yetişemiyor olabilir. Sanırım sıralı al-bırak yapmayan daha hızlı röleler var. Ancak bildiğin gibi bunun sebep olma ihitmali de düşük, çünkü yüklerde bir değişiklik yapmadan olmaz.

Kompanzasyonu devre dışı bıraktığında reaktif ne oluyor?
 
SN. Atuan 11-1-10-9 nolu kondansatörleri devre dışı bıraktım.Şuanki kondansatörler sistem için yetiyor.T fazı aynı şekilde devam ediyor.

Kademe devreye alma süresi 5 sn.
Kademe devreden çıkarma süresi 3 sn.
Deşarj süresi 14 sn.
Cosfi 1
Cosfi2 1
Cap değerlerini kontrol ettim hepsi doğru tanıtılmış.
Dikkatimi çeken nokta;sistem endüktife kayınca röle hemen algılıyor,capasitife kayınca daha geç algılıyor bununla alakalı olabilirmi.Eğer öyleyse nasıl ayarlamalıyım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst