Kapasitif Sayaç

Sayın bay_elk meslektaşım
Daha önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi UPS ler yükleri azaldıkça kapasitif basmaya başlıyorlar.
Tavsiyem bir şekilde cektiği kapasitif gücü tesbit ediniz.İster Şebeke analizörü ile ,ister reaktif güç röleniz ile.Bu tesbit edilen kapasitif gücün TERSİ kadar indüktif reaktan bağlayınız.Bu işin çözümü budur.Eğer tesbitiniz 1 kvar dan küçükse balastlarla karşılanabilir.Daha büyükse ekonomik olmayacağı için imal ettirmeniz gerekir.
SAYGILARIMLA
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bay_elk ' Alıntı:
m-usta-fa kardeşim yardımların için saol suan %7 ama 4 günde bir 1 birim artıyor yani hesaplarımda eğer %15 e yaklaşırsa röleyle ilgili söylediklerinizi denicem suan dokunmuyorum ama yinede kondansatörleri değiştiricem çünkü uzun zamandır değişmediler yenilerini aldım çünkü hayrırlısı inşallah ceza gelmez,
saygılar
sayın arkadaşım;
Kondansatörleriniz bozulmuşsa değişin.Endüktif reaktif yükünüz artıyor olsaydı,kondansatör bozulduğu için olabilirdi.Ama zaten kapasitif gidiyorsunuz.
Kondansatörlerinizi kontrol edin derim ben önce.
bunun için akımlarını ölçeceksiniz.
p=UxI/1,732 formülüne göre,hesapladığınız güç kondansatörün gücü ile aynıysa değiştirmenize gerek yok.İlle de değiştirecekseniz,460 voltluk kondansatörlerle değiştirin.
Ve dediğim gibi önce röle mi bozuk yoksa yeni UPS ler düşük kapasitede çalıştığından dolayı aşırı kapasitifleşiyor mu ona bakarsınız.
 
merhabalar,
arkadaşlar 14 gün önce sistemimdeki kapasitif sorunu nu belirtmiştim ve yardımınızı istemiştim.
14 gün önceki sayaç üzerindeki değerler reaktif(endüktif) 5836 kapasitif ise 454 tü bugün itibariyle yani 14 gün sonra reaktif(endüktif) 5836 kapasitif ise 476,
yani reaktif(endüktif) değer yerinde sayıyor kapasitif se sürekli artış gösteriyor.Aslında ceza sınırında da değil bu durum fakat kötü senaryoları yaşamak istemiyorum dolayısıyla,
bugün kompanzasyonu devre dışı bıraktım kompanzasyon ana şalterini kapattım.bu defa tersi oldu ve kapasitif sayacın durduğunu reaktif(endüktif) sayacın yazmaya başladığını gördüm neden kaynaklanıyor bi anlam veremiyorum.bi fikri olan varsa paylaşımını bekliyorum.
saygılar,
 
Sn.bay_elk ,benim fikrim şöyle;sizin panoda sabit kademe kondansatör bulunuyor.Bu sabit önceden yeterli geliyordu.UPS ilavesinden sonra,UPS in kapasitif etkisi de olunca ,sabit biraz fazla gelmeye başladı olay budur.Sn.ethemgüner in tavsiyesi ile çözüm bulursun.Ya sabiti iptal et dene,ya küçült dene gerekirse endüktans eklersin.
Aslına bakarsan sabit devri bitti.İleride kapsamlı değişiklik yapacak olursan,3 Akım trafolu röle kullan.monofaze kondansatörlere de yer ver.Kolay gelsin...
 
kardeş ; sen en basit olarak kompanzasyon hariç tüm sigortaları kapat, yani hiç güç harcama. eğer kontaktörün bırakmazsa , busefer rölenin kumanda sigortasını kapat , kontaktör bırakacaktır. şayet bırakmazsa kontaktörün arızalıdır.
 
kontaktörlerde sorun yok denedim hepsi bırakıyor yapışma söz konusu değil..
 
Sayın meslektaşım
Rölenizin cinsini bilmiyorum.
Kondansatörler devre dışı ve ups lerin yüksüz veya en az yüklü çalıştığı zamanlardaki kvar ı ölçebiliyormusunuz.Örneğin varkombi12 ile bu mümkün.Diğer röleleri bilm,yorum.Veya yukarıda ki şartlarda sayaç değerlerini alınız,normal yüke girince tekrar alınız.Sayaç ne kadar kapasitif enerji yazıyor.UPS LER gerçekten kapasitif basıyorlar.Bence denemeye değer.UPS lerin imalattan cosFi lerini düzgün gelmesi lazım ama Türkiyede bu uygulama pek yok.
UPS LERİN ÇEKTİĞİ KAPASİTİF YÜK TESBİT EDİLİRSE UYGUN İNDÜKTANS BAĞLANIR,,GEREKTİĞİNDE OTOMATİK GİRİP ÇIKMASI SAĞLANIR
SAYGILARIMLA
 
merhaba arkadaşlar,

daha önce kapasitif sorunu yaşadığımı belirtmiştim ve bu konuda görüşlerinizi almıştım yardımlarınız için teşekkür ederim.
5,5,7.5,7.5,10,10,10kvar toplam 7 adet olan kondansatörlerimi ömrü bitmiştir diye yenileriyle değiştirdim. fakat kapasitif te hiç bir değişiklik olmadı kapasitif yazmaya devam ediyor hatta %15 i bile şuan geçmiş durumda..ETA ER-8 olan mevcut rölem otomatik ve manuel olarak çalışıyor bu zamana kadar hep otomatik çalıştı fakat kapasitifi önleyemiyor.
bende manuel e aldım önce cos fi yi 0.95 yaptım yine kapasitif yaptı sonra yine 0.99 a aldım ve 2 adet 10 kvar lık kondsatörü devreye aldım sonuç mükemmel ara sıra kapasitif ara sırada reaktif(endüktif) yazıyor ama yazdığı değer çok çok küçük benim içinde çok iyi tabiki
fakat 2 adet 10kvar lık kondansatörün sürekli devrede kalması bir sorun yaratır mı sakıncası varmı bilmiyorum.
beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
şimdiden teşekkürler,
 
çektiğiniz akım azaldığında,tesis tatile girdiğinde yine kapasitif yazar.Çektiğiniz ENDÜKTİF güç artarsa,bu sefer de endüktif yazar( manuel konumda olduğundan,yük değişimine kondansatör alıp bırakılamayacağından)
 
peki bu durum kondansatörlere zarar verirmi? 2 adet 10 kvar sürekli devrede kalırsa yani?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,887
Kullanıcılar
450,002
Son üye
enginyayl

Yeni konular

Geri
Üst