Kapasitif Sayaç

bay elk arkadaşım kontaktörü sök büyük ihtimalle yapışmıştır.güzelce bi zımparala.şayet gene yapışırsa
tamir takımı(kontakları)al değiştir derim.......
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sayın bay_elk
1-kael marka VARKOMBİ-12 takarsanız hem mono hemde trifaze kondansatör takarak dengesiz yüklerinizide kompanze edebilirsiniz.
2- Aynı rölenin ÖLCÜ menüsü vasıtasıyle (kondansatörleri devre dışı bırakarak ) geceleri veya yükün % 23 lere düştüğü durumlardaki 40 kva UPS LERİN çektiği kapasitif yükü GÖREBİLİRSİNİZ.
3- BU şekilde UPS lerin çektiği kapasitif yük tesbit edildikten sonra bu değere yakın REAKTÖR İMAL ETTİREREK UPS lere paralel bağlayın veya panodan müstakil linyeleriniz varsa panoya bağlayın
4-Eğer bu tesbit ettiğiniz kapasitif güç her fazda 1 kvar dan küçükse BALASTLARLA da bu işi çözebiliriz
SAYGILARIMLA
 
Tense marka role ile hem end. hem cap. kompanze yapabilirsiniz,
güç analizi bölümünden sistemin ne kadar zaman ihtiyaç duyduğu güçleri öğrenip ona göre ister reaktör ister kondansatör bağlayıp işinizi çözebilirsiniz. LCD ekran kolaylığı ve türkçe menü ile kullanım kılavuzunu açmanıza bile gerek yok
 
arkadaşlar ceza yüzdesi reaktif %20 kapasitif %15 değilmi herkes farklı bişey söylüyor kimis %10 kimisi%14 yok 2008 de değişti yok 2009 da %10 olacak hangisi doğru acaba?
 
sözleşme gücünüz 50Kva üzeri ise oranlar end.%20 cap.%15
sözleşme gücünüz 50Kva altı ise oranlar end.%33 cap.%20
şu an için böyle sonrası ne olur bilinmez :D
 
Merhaba,
sayın bay_elek

Çok güzel bir röleniz var.Bozulana kadar onu kullanabilirsiniz.Rölenizin markasının,modelinin ,renginin,tipinin,seri numarasının, bu arıza ile ilgili olduğunu düşünen varsa buyursun bana anlatsın.
Yıllardır 2 birim yazan sayaç,son zamanlarda daha fazla yazıyorsa bunun 5 sebebi olabilir.

1-sayaç bozulumuştur
2-röle bzulmuştur
3-işletmede , kapasitif güç çekecek,yeni bir cihaz devreye alınmıştır.
4-birisi bilerek ya da yanlışlıkla sabit grubu devreye almıştır
5-kontaktör yapışmıştır.

Anlattığınıza göre en büyük ihtimal KONTAKTÖR YAPIŞMASIDIR. Röleyi değiştirmeniz kontaktördeki yapışıklığı gidermez.
Fakat olayın,anlattığınıza göre bir boyutu da 2. maddedir,yani rölenin bozulmuş olma ihtimali.Bu da şöyle bir bozukluktur,rölenin çıkışındaki ,kontaktörü süren röle yapışık kalmıştır ve ya rölenin işlemcisi çıkış rölesine yanlış komut veriyordur.Bu durumda da 7. kontaktörünüz çekili kalabilir.

Bunu anlamak için öncelikle rölenin beslemesini kesin.Kontaktör bırakırsa sorun rölededir.Bu durumda röleyi tamir ettirmeniz lazım.Eğer bu ihtimal varsa,size tamirini e anlatırım.Tamirle olmazsa işte o zaman röleyi değiştirmelisiniz.
Rölenin beslemesini kestiğiniz halde yine kontaktör çekili ise,o zaman kontaktör yapışmış demektir.Bu durumda sayın elktrhasan ın dediği gibi kontaktörün kontaklarını ya da komple kendisini değiştiriniz.
Not: Rölelere enerji verilirken,bazen kontaktörleri besleyecek enerji ile,röleyi besleyecek enerji ayrı verilir.Bu hususa çok dikkat ediniz!!! deneme yaparken iki beslemeyi de kesiniz.Özellikle kontaktörü sökerken,rölenin kapalı olmasına güvenmeyip A1 ve A2 uçlarını kontrol ediniz.

Diğer bir sorunuz da ,NH var demişsiniz( yani bıçaklı sigorta) . NH sigortalar sadece kondansatörü besliyorsa bırakmaz.Yani kumanda devresi de aynı sigorta üzerinden değilse (genelde değildir) hiç bir alakası yoktur kumandanın bırakıp bırakmamasıyla.
1- NH sigortalar yük altında sökülüp takılmaz.Sizin Kontaktörünüz yapışıksa hep yük altındadır demektir.
2- NH sigortalar için özel sökme aparatı vardır mutlaka onunla sökmelisiniz,penseyle sökülmemelidir.
3-eğer pano girişinde bir TMŞ var ise önce buradan enerji kesilip,sonra NH sökülmelidir.

Ben 3 maddeyi de ihlal ettim ve Trafo dairesini patlattım :) O patlamayı yaşayan bilir.

Ayrıca ceza oranları da sayın güner dr. nin dediği gibidir.
 
m-usta-fa kardeşim yardımların için teşekkürler fakat kontaktörün bobini yapışık değil enerjiyi kesince kontaktörlerin tamamı kontakları bırakıyor bu ihtimal çürümüş oldu fakat rölenin bozulmuş olma ihtimali devem ediyor.
acaba rölenin yanında kondansatörlerden dolayı bu problem olabilirmi 7 adet kondansatör var zamanla kondansatörleri değişmek gerekiyor diye biliyorum 7 kademe dizilişi 5,5,7.5,7.5,10,10,10 KVAR şeklinde birde yeni devreye aldığımız 2x40KVA lık UPS ler var fakat daha önce 2X40KVA ların yerinde 60KVA lık UPS vardı UPS den olma ihtimali çok düşük gibi geliyor yani daha önceden zaten UPS vardı vardıysa daha önce neden yazmadı?bence ya rölede ya kondansatörlerde gibi sizin fikriniz nedir bu durumda?
 
selam
şöyle olabilir,
daha önceki UPS iniz bu kadar kapasitif yazdırmıyormuştur.
bir de ups lerde harmonik konusunda şöyle bir durum var.UPS %10 kapasitedeyken THD si atıyorum 30 ise % 70 kapasitede çalışırken,THD si yine atıyorum %15 oluyor.Eğer kapasitifliği konusunda da bu böyleyse,ilkin 60 kva lık upsiniz %70 kapasiteyle çalıştığı için az kapasitiftir,şimdi 2 tane 40 kva lık ups ise atıyorum % 50 lik kapasitelerde çalışıyorsa,kapasitiflikleri fazla olabilir.Tabii dikkat ederseniz hep atıyorum :) çünkü UPS lerinizi bilmiyorum.Durum UPS ten kaynaklanıyorsa,o zaman yapılacak şeylerden birisi,önce o 7. kademeyi devreden çıkarmak olacaktır.Bunun için de cosinus q yi düşürmeniz gerekir.Misal: cosq 1 ise ,şimdi cosq yi 0,99 veya 0,98 yaparak deneyebilirsiniz.
Eğer yine olmazsa,işte o zaman röleyi değiştirip,kapasitif kompanzasyon yapmanız gerekecektir.
Rölenin bozuk olmasına gelince.
Şuna bakınız,röleye enerji verir vermez 7. grup çekiyor mu?
ve cosinusq yi iyice düşürün.Mesela 0,95 yapın.Hala 7. grup kontaktörü çekiyor mu?
eğer enerji verir vermez çekiyorsa,ya da cosinusq yi düşürdüğünüz halde çekiyorsa,eğer röle ayarlarıyla oynanıp ta manuel olarak 7. grup devreye alınmadıysa,röleniz arızalı demektir.
Röleniz arızalıysa,
1-işlemcisi sapıtmıştır,gereksiz yere 7. grubu çektirme komutu veriyordur
2-kompanzasyon rölesinin,çıkış rölesini süren transistör kısadevre olmuştur.
3-bu transistörün base direnci kısadevre olmuş olabilir( çok çok zayıf bir ihtimal ki direnç kısadevre olunca çekip çekmeyeceği de meçhuldür)
4-en önemli ihtimal ise bu röle yapışıp kalmıştır.

Bu durumda röleyi sökmelisiniz.Röleyi sökerken dikkat edeceğiniz en önemli iki husustan birincisi,rölenin tüm beslemelerinin kesinlikle kapatılmış olmasıdır.Bunun önemli olma sebebi,sizin can güvenliğinizdir.
2. si ise,röleye bağlanan akım trafosu uçları mutlaka ve mutlaka kısadevre edilmelidir.Bu da akım trafolarınızın yanmaması için önemlidir.
İsterseniz direk akım trafosu üzerinden,isterseniz de akım trafosunun röleye girdiği yerden kısadevre yapılmalıdır.Kısa devre yapacağınız şey akım trafosunun çıkış uçları,yani sekonder uçları,bir başka değişle k ve l uçlarıdır.
röleyi söktükten sonra ( bu işlemleri rölenizin garanti süresi dolmuşsa yapınız) içini açacaksınız ve 7 nolu röleyi ve onu süren transistörü kontrol edeceksiniz.Bozuksa değiştireceksiniz.Eğer onlar sağlamsa,yazılımdan ya da işlemciden kaynaklanan bir sorun varsa,o konuda size ben yardımcı olamayacağım malesef.

Şimdi aklıma geldi.Aslında bunu anlamanın daha kolay yolu,rölenin beslemesi ve kontak beslemesini ayrı yapmak.Şöyle ki.Röledeki beslemeyi keseceksiniz,ama röle kontaklarının ortak beslemesine yani com ucuna enerjiyi vereceksiniz.Hala 7 nolu kontaktörü çekiyorsa,kesinlikle rölede sorun var demektir.
Aslında cosqyi iyice düşürmek te size bu sonucu verecektir.

İlk baştan yazmamışsınız,bu sorun eğer yükünüzdeki değişimden hemen sonra olduysa,yani UPS ler devreye alınınca ortaya çıktıysa o zaman bu röle bozuk mu ,kontaktör yapışık mı ihtimallerini düşünmeye bile gerek yok.
Cosinüsq yi düşürerek sonuç alamazsanız,hemen bir kapasitif kompanzasyon yapan bir röle ve uygun bir reaktör alıp , kapasitif kompanzasyon yapacaksınız.Ama derseniz ki,neden o kadar masraf ve uğraşıda bulunayım,benim değerlerim,tedaşın bana müsade ettiği sınırların çok çok altında, o zaman bırakın dağınık kalsın :D
 
m-usta-fa kardeşim yardımların için saol suan %7 ama 4 günde bir 1 birim artıyor yani hesaplarımda eğer %15 e yaklaşırsa röleyle ilgili söylediklerinizi denicem suan dokunmuyorum ama yinede kondansatörleri değiştiricem çünkü uzun zamandır değişmediler yenilerini aldım çünkü hayrırlısı inşallah ceza gelmez,
saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,887
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst