Kamplarda Elektrik Üretimi

powerboy

Üye
Katılım
17 Eyl 2014
Mesajlar
4
Puanları
1
Merhaba. Başlıktan da anlaşılacağı üzere birkaç günlük kamplar için kamp süresince laptop, aydınlatma ve telefon gibi ufak tefek cihazları şarj edebilmek adına bir sistem kurmayı amaçlıyorum.

1 Adet 12V 24 Ah Elektrikli Bisiklet Akülerinden.
1 Adet 12/24V 30A PWM Güneş Paneli Solar Şarj Kontrol Cihazı Regülatörü
1 Adet 50 Watt Monokristal Güneş Paneli
1 Adet 300 Watt Modifiye Sinüs Inverter

50 W Güneş paneli ile akümü 5 saat civarında şarj edebilirim diye düşünüyorum.
Akü kapasitemi %80 oranında kullanacağımı düşünürsek 230 W civarında bir enerji depom olur. Bunu da batarya şarjı olmadan saatte 25 W tüketen laptop,10 W tüketen aydınlatma ve telefonu şarj ettiğimi düşünürsek 6-7 saat kadar bir kullanım gerçekleştirebilirim diye düşünüyorum. 300 W Inverter de bu anlık elektrik ihtiyacını fazlasıyla karşılar diye düşündüm ama konuyu uzmanlarına aktarmam gerektiğini düşünüyorum bir yanlışım var mı acaba ?

Paramız heba olmasın zaten herşey zamlandı şu vakitler. Şimdiden teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kayıpları hesaba katın. Toplam tüketimin iki katı üretim hesaplayın. Her ne kadar ülkemiz için yıllık ortalama 5 saat güneşlenme ortalaması alınsa da siz bu mevsimde 2 saat olarak düşünün. 50 watt panel ve 24Ah akü ile pek olacağını düşünemiyorum.
 
kamp rehberi isimli youtube kanalından bulmuştum programı

1642612345431.png
 
Solar sistemde sınırlı olan güç en fazla DC-AC çevrimlerinde, inverterde kaybolmaktadır. O sebeple DC 12 volt bir sistem daha verimli kullanılacaktır. Dizüstü bilgisayar için 12V-19V DC-DC çevirici/boost up adaptör modülleri işe yarar. Şarj ucuna uygun uç bulmak gerekiyor.
 
Yukarıdaki mesajlara katılmakla birlikte kendi fikrimi belirtmek isterim.

Ben kendime böyle bir sistem yapıyor olsaydım;

400-500tl motorsiklet aküsüne veremek yerine üstüne bir o kadar daha koyup 80-100 Ah arası bir oto aküsü alırdım. İnverter kullanmayacağım için akünün fiyatından daha fazlası cebime kalırdı.

Telefon için çakmaklık şarjı alırdım.

Aydınlatma için 18650 ile çalışan usb ile şarj olan fener/lambalar alırdım. Yada daha ucuza kaçıp 5-6 tane MR16 spot ampul alırdım.

Diz üstü için hazır modüller var. Sigara paketi kadar gelmez boyutu 12 den 19v 'a çeviriyor.

100 Ah aküm var. 100x12=1200Wh enerjim var. Akümün yaklaşık %60'ını kullanacağım.

60x2x3=360W Dizüstü günde iki saaten üç gün
14x6x3=252W 7W ikitane MR16 spot günde altı saaten üç gün
15x2x3=90W Telefon şarjı günde bir kez şarj iki saatten üç gün.

Total: 702


Hesapta hata yapmadıysa güzel bir sistem bence. Hiç panelle güneşle uğraşmadan 3 günlük şarjım olur.

Ağırlık problemi var mı bilmiyorum. Varsa bu sistem suya düşer. Ancak sizin saydığınız sisteminde aşağı yukarı 10-12Kg geleceğini düşünerek ağırlık sorun değildir diye düşündüm.
 
Son düzenleme:
@rsimsek bu durumda 100 Watt lık bir panel kullanıp araya da MPPT bir regülatör kullanırsam aküm daha hızlı dolar diye düşünebilir miyim ? Öte yandan akünün amperi düşük evet. Bende panelden şarj konusunda Jel aküler uygundur diye algı oluştu. Öteki türlü amperi yükseltmek istediğimde iş oto akülerine gidiyor oda panelden şarj konusunda sağlıklı olmayacak diye duydum.

@nukleersantral ben genelde hep inverter ile bu işleri yaparım diye düşünmüştüm ama bahsettiğin çözüm önerisi de fena değil. Aküden direkt cihazları bağlama konusunu bir araştıracağım. Sadece o iş bana biraz hareket alanımı kısıtlıyor gibi geldi yani atıyorum 2+1 hoparlör bağlayayım desem yapamayacağım gibi. Yani kullanacağım cihazı bir çeşit dönüştürücü ile kullanmam gerekecek.
 
Araç ulaşan bir alansa bu kadar teferruta bile gerek olmayabilir. İlave bir akü ile rolantide arada arabada şarj ederek iş görebilir. Hızlı şarj için LFP (Lityum Demir Fosfat) akü. Önemli olan günlük gereken gücün tespiti. Taki ki fazla fazla hesaplamakta fayda var.
 
Araç ulaşan bir alansa bu kadar teferruta bile gerek olmayabilir. İlave bir akü ile rolantide arada arabada şarj ederek iş görebilir. Hızlı şarj için LFP (Lityum Demir Fosfat) akü. Önemli olan günlük gereken gücün tespiti. Taki ki fazla fazla hesaplamakta fayda var.

Aslında haklısınız, nasıl bir kamp düşünülüyor bunu bile bilmiyoruz ancak fikir üretiyoruz. :D

Kamp araçla yapılıyor yada araç yakınlarında yapılıyorsa hiç bunlara gerek yok. Araçlar zaten rölantide bile 40-50A gücü rahatlıkla üretebilir. Çünkü telefon, lamba, bilgisayar derken iş 2+1 hoparlöre kadar gitti. 🤣

Kamp araçla yapılmıyorsa bu ilk mesajdaki malzemeler sırtta taşınacaksa sadece akünün tek başına neredeyse 10kg geleceğini düşürsek hiç manlık bir iş değil. Bildiğim kadarıyla standart bir kamp çantası zaten 10-15kg geliyor. Üstüne bir okadar da sırf elektrik için taşımak, bilemiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,238
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst