kablo kesiti tayini

Kablo kesiti hesaplamada,sabit bir akım yoğunluğundan bahsedilemez.Akım taşıma kapasite
leri,birçok parametreye göre farklılık gösterir.Forumumuzda,bu konuda verilmiş cetvellerden
yararlanabilirsiniz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
merhabalar,
ben bir devlet kurumunda çalışıyorum,bizlere yeni olarak bir görevlendirme verdiler devlet kurumların onarım işi bu konuda yeterli bir bilgim yok işin açıkçası.yardım edicek arkadaşlar var ise sevinirim
 
arkadaslar kablo kesit hesabı ve kullanılacak otomat seçimi hesaplama formüllerini yazıp acıklayabilirseniz sevinirim bi kac arkadas hesaplanan akımın iki katı değerinde sigorta yeterli olacaktır demiş...
 
Son düzenleme:
hocam ben bir hesaplama formülü biliyorum ama ne kadar dogru ?
S=2xUzunlukxAkım/56x5
 
Arkadaşlar kablo kesiti için paratik bir hesap var.
Akim / 5 Dediğiniz zaman Kablo kesiti çıkar. Eğer kablonuz toprak altından gidiyor ise Bu durumda Akım / 7 olarakda alına bilir.
Yani mm^2 başına 5 Amper demek.
Sigorta içinde hesaplanan Akım değerinin üzerinde olan en yakın sigorta seçilir. Örneğin 12A bir yükünüz var bunun için 16A sigorta kullanmak gerekir.
 
Bu pratik bilgiler,mesnetsiz bilgilerdir.En uygunu,her kesit için,kablo firmalarının ve ciddi kuruluşların hazırlamış olduğu bilgilerden yararlanmaktır.
 
P=1.73*U*I*cosq
20000=1.73*380*I*0.8

I=38 A çıkar bu demek oluyor ki 40 A'lik sigorta seçmen yeterlidir. Kablo kesitinin de 4x6 olması yeterlidir (4x6 kablo 44 A taşır).

Mesafe çok uzun olmadığı için gerilim düşümü hesabına gerek yoktur, yine de hesaplayalım:

%e=0.0124*30*20/6
%e=1.24<%3 olduğundan seçilen kesit (4x6) doğrudur.

Çok usta değilim, yanlışım varsa düzeltin lütfen.
Selam abim bir kablonun kac kw elektrik geldiğini nasil hesaplıyoruz
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,722
Kullanıcılar
449,959
Son üye
çor-man

Yeni konular

Geri
Üst