Jeneratör Çalışırken Sabit Kondansatör Grubu Devrede Olmalı Mı?

konunun özü şududr
jeneratörde hiç bir zaman kondansatör olmamalıdır

çünki kondansatörler jeneratörlerde kapasitif yük olarak algılanır
eğer aşırı şekilde olursa bunlar rotorun yanmasına sebebiyet verebilir

eğer sistemde aşırı miktarda fouleresan lamba var ise bunlarda aynı etkiyi yaparlar
biz hiç akım çekmediği halde bundan dolayı hasar gören çok jeneratör sargısı gördük
böle bir durum mevzu bahis ise devreye endüktif yük katılmasında fayda vardır

ama sistem aşırı bir şekilde endüktif özellik gösteriyor ise ama çok aşırı devrenin empedansını düzeltmek için araya kondansatör girilebilir a.. ama bu durumu çok çok nadir gördüm

eğer jeneratör çalışırken kompanzasyon devreye giriyorsa bunu mutlaka çıkartmak lazım
3 yolu var bu olayın
1- kompanzasyonu jeneratörden önce bağlamak gerekir en sağlıklısı
2- 1. şık mümkün değilse kompanzasyonun akım transfotrmatörlerini jeneratörden önce ki baralara takılmalı
3. 1.ve 2. mümkün değilse kompanzasyonun kumanda ünitesinin çalışma gerilimini(besleme gerilimi) Şebeke kontaktörünün açık yada jeneratör kontaktörünün kapalı kontağından geçiriseniz jeneratör devreye girdiğinde reaktif güç rölesi çalışmayacağından bir sıkıntı olmaz
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elimizdeki alternator sınırlı gücte ve CosQ si genelde 0,8 sabitlenmiş olarak tasarlanmış ,ardında da sağır diesel motorumuz var. Generator yuklerini an be an 0,8 e getirmek ve tertemiz bir sinus dalgasını olusturarak generatorden yukleri besleyebilmek buyuk maharettir.Generator trafo gibi degil kalkısı ile orantilı yuklemek ve bu yuklere gore kompanzasyonu devreye almak/cıkarmak ve bunu hatasız çalıstırmak (fazlası direkt yukte gerilim artısı ) ve harmonik gibi etkilerle kompanzasyon devrede iken alternatörü rezonansa sokmadan calsıtırmak ,generatoru ve yukleri muhtesem devreye alıyrosunuz dıyelım yanlıslıkla kumanda eden reaktif guc rölenizde hata olusur ise artan gerilimlere ve rezonansa bırakmak kım ıster soruyorum .Amac temelde generatorumuzun maksimum Gorunur gucunu kullanmak AMA yukleri de , generatoru de korunaklı halde tutmak cogu zaman daha onemlıdır.Varsın biraz fazla akım cekılsın en nıhayetınde , generatorde limitli sure ,ayrıca kımse size reaktiften ceza kesmıyor ve de kımse nıye bu kadar akım cekıyrosun da demıyor. Ozellikle generator sayısı artıp ,yukler karmasıklastıkca kritik uygulamalarda bankalar hastaneler gibi milyon dolarlık cihazların generatorde iken kompanzasyonu muhtesem design etmiş olsak bile en nihayetinde son nokta elektronik komp rölesinin bozulması durumuna ve ani bir yedegi veya emergecy sistemi yok ise ,hadi var ama bu seferde tristor yada komp kontaktorlerınız devre dısı kalır ise ,gerilim artıslarından ve rezonans etkilerinden kurtaracak sizi ne kurtaracak.Kımse generator akımının hesabını sormaz ama yuku kaybederseniiz veya generatoru parçalarsanız ,olayı sonu mahkemeye kadar gider.Ozellikle tasarımcıların ve danısmanların bu konuda cok dıkkat etmesı lazımdır.Burada gordugumu soylemeliyim .Amerika'daki en hassas uygulamalar dahil hıc bir muhendislik şirketi bu fantazinin altına elimzideki bu ürün seti ile imza atmıyor .Trafo barasında kompanzasyonu koyup gecıyor.Trafo ölürse komp ölüyor.Reaktif guc rolesi var demek yetmıyor.Olay tamamen muhendislik ve urunler setınden olusuyor.

Sevgi ile kalın
 
kesinlikle hayır kondansatör devrede olmamalı bunu sanırım kaç yüz defa yazdık
hatta jeneratör çalışrıken kapasitif yük var ise mesela aşırı miktarda foulerasan lamba gibi devreye boş çalışacak dahi olsa mutlaka endüktif yük bağlanmalıdır .
bunun sebebi çok uzun formuller ve şemalarla açıklanabilir
fakat jeneratör yükünün kapasitif özellik göstermesi jeneratörde yük yokken bile alternatörün rotorunun yanmasına sebebiye verebilir.. yada avrnin hasar görmesine sebebiyet veririr.
herzaman söylediğimiz gibi çok çok spesifik durumlar haricinde asla ve asla jeneratör çalışırken kompanzasyon devrede olmamalı
 
Her kompanzasyon panosunun jeneratörle çalıştırılması uygun değildir, ancak hızlı devreden çıkabilecek harmonik filtreli kompanzasyon ile uzun süredir çalışan yerler olduğuda bir gerçek..Örneğin kendi fabrika binamızdaki 150 kVA jeneratör ve bir müşterimizdeki gibi.
 
...Çok süper bir konu ve sanırım kritik noktada çözüm yolu şu:
Jeneratörün kapasitif güç çekme sonucuna göre, atılan fikiri destekliyorum. Yani, elektrik kesintisi meydana geldiğinde, Jeneratör şalterinden önce şebeke şalterinin açılması sistemi kurulması fikri... Elektronik hastası olarak tavsiyem, ek olarak, bilgisayar kontrolü abartısı olmadan(maliyet yükselir) bir basit bir elektronik devre işe yarayacaktır. Bu hem, sistemin güvenliği için son derece net bir çözüm olacaktır...

---------------------------------
"İnsanlara baktığınızda, çocukluklarında meydana gelebilmiş problemleri tahmin edebilirsiniz."
Anonim
 
Gereksiz aşırı akım ve ve gerilim arızaları konpanzasyona gerek yok
 
Tesisimizde Bakır döküm makinası mevcut. Gücü yaklaşık olarak 360 kVA. Fırın ısıtması tristör tetiklemesi ile sağlanıyor. Sadece fırın için makina girişinde 300 kVA trafo mevcut. Elektrik kesilmelerinde üretim devam etsin için 450 kVA Jeneratör alınmış. Sistemde kompanzasyon var fakat elektrik kesilince kompanzasyon sistemi devre dışı kalıyor. Jeneratör otomatik olarak devreye giriyor fakat yükü kaldıramadığı için voltaj çökmesi oluyor ve jeneratör akım vermeyi kesiyor jeneratör boğulması oluyor. Yükün güç faktörü çok düşük olduğu için jeneratör devreye girdiğinde kilitlemeden dolayı kompanzasyon sistemi devreden çıkıyor ve yük aşırı akım çekmeye çalışıyor. Şebekeden beslendiğinde faz başı yaklaşık olarak 400 A akım çekiyor. bu jeneratör ile bu yükü nasıl besleyebilirim?
 
Fırın ısıtması Grafitlerden yapılan rezistanslara akım verilmek suretiyle yapılıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,360
Mesajlar
917,020
Kullanıcılar
450,231
Son üye
matrix96

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst