IGBT Modül ile İndüksiyon

Katılım
9 Ağu 2020
Mesajlar
312
Puanları
6
İgbt Modül ile İndüksiyon yapmak istiyorum,
Fakat Elimdeki İGBT Modül 75A 3 fazlı çalışan bir sistemden çıkma.
3 Faz köprü diyot ve bir 75A İGBT bununla birlikte birde bobin sarımım nasıl olmalı. ?
Bu İGBT i yi hangi devreye göre sürmem gerekli.
Mosfet sürme entegresi ile bu iş mümkünmüdür ?
şimdiden herkese teşekkürler...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Mos surucu entegrenin emme ve basma akimlari yuksekse IGBT de surebilir.

Burda sistemin rezonans frekansinda anahtarlamasi gerekir, Ancak rezonans frekansi cok kolay kayar. Dolayisi ile palsler enduktans akimindan geri besleme yoluyla elde edilmelidir ki sistem hep rezonansda calissin.

Bobinin sarim sayisi rezonans frekansina gore belirlenir. Frekans isitma derinligini belirledigi icin gelisiguzel secilemez.
 
"
Burda sistemin rezonans frekansinda anahtarlamasi gerekir, Ancak rezonans frekansi cok kolay kayar. Dolayisi ile palsler enduktans akimindan geri besleme yoluyla elde edilmelidir ki sistem hep rezonansda calissin.
"
Bobinin sarim sayisi rezonans frekansina gore belirlenir. Frekans isitma derinligini belirledigi icin gelisiguzel secilemez.
Yorumlarınız için Teşekkürler @Bunalmis , yalnız bu rezonans frekansında çalıştırma olayı için nasıl bir devre izlemem gerekli ? Bu zvs devreleri bununla alakalı mı veya hazır bir devresi varmıdır ? Çalıştırmak istediğim frekans çok önemli değil. Sadece hızlı bir şekilde boru ısıtmak. 3.5cm çapında.
 
Evet ZVS ve ZCS bununla alakali. Internette induksiyon isitici semalari var. Bakin bulamazsaniz ben bulmaya calisirim.

Yalniz bu konu temel elektronik bilgisinin ustunde bilgi ve tecrube gerektirir. Bir seyleri patlatip catlatmaya cok musait bir sistem. En ufak hata, maliyeti yuksek malzeme arizalarina neden olur.
 
Son düzenleme:
düşe kalka yürümek öğrenilir. Bizde patlata çatlata bunları öğreneceğizdir umarım. ZVS ve ZCS arasında ki fark nedir ?
 
ZVS de anahtar uzerindeki gerilim sifir iken anahtarlama yapiyorsun.
ZCS de anahtardan gecen akim sifir iken anahtarlama yapiyorsun.

Dolayisi ile anahtarlama esnasinda kayip olusmuyor.
 
Peki hocam seni çok yoruyorum da , bobini neye göre nasıl yapmamız gerekli ? Ergitmede kullanılan bobin sarımları çok düşük ama indiksiyon ocaklarında kullanılan sarımlar çok fazla farkları nedir ?
 
Uzman degilim.

Yorum yaparsak;

Enduksiyon isitma genellikle lokal ve yuzeysel isitma icin yapilir. Mesela milin bir kisminin yuzey sertlestirme islemi icin. Milin taa derinlerine kadar isitir ve su verme islemi yaparsan komple mil celik haline donusur. Fakat mili yuzeysel isitir ve su verirsen milin ici yumusak disi celik olur. Bu milin sert ama kirilmaz olmasi icin onemlidir.

Ergitmede ise tum kutle isitilir.

Isitme derinligi frekans ile ters orantilidir. Frekans yukseldikce isinma yuzeysel olur tersine frekansi dusurdukce isinma derinlere iner.

Ote yandan bobin uzunlugu isitilacak bolge uzunlugunu verir.

Dolayisi ile bobin uzunlugu bu isteklere gore degisir.

Bobin uzunlugunu ve sarim sayisini degistirmek enduktansi degistirir. Bu durumda rezonans frekansi, bobini belirledikten sonra C ile istenen degere oturtulur.

Metal ergitme isleminde rezonans sart degildir. 50 Hz frekansda tristorlu sistemler bile yeterlidir. Yeter ki yuksek akim cekebilecegin voltaj/akim kaynagin olsun.
 
Benim amacım sıvı ısıtmak. O zaman benim için düşük frekans gerekli. çünkü ısı derinlere ulaşmalı. Ve Igbt modül ve DC doğrultma + Kondansatör ile bu iş mümkünmü ? Mümkünse İGBT sürmem için nasıl bir devre gerekli
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,661
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst