Harmonik nedir? Açıklar mısınız ?

arkadaşım bende sağlık tesisinde çalışıyorum aynı sıkıntı yani anlık kesinti yaşıyorum harmonik akım değerlerini ölçmeye karar verdim inşaallah ondandır
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşlar peki sadece ınvertörün bağlı olduğu faza yapabilirmiyiz bunu harmonik filtre koyabilirmiyiz benim böyle bir sorunum var hız kontrol devreye girince tense rölede harmonik led yanıyoo bunun ne gibi önlemi var yada zararı var şimdiden teşk.
 
Arkadaşlar harmonik nedir konusunda anlaşılır ve basit bir anlatımla hazırlamış olduğum aşağıdaki linkte verilen yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

http://www.sgemuhendislik.com/uploads/SGE_harmonik%20nedir.pdf

Ayrıca enerji kalitesi dediğimizde bugün hemen aklımıza harmonikler geliyor halbuki harmonikler enerji kalitesinin sadece bir ayağıdır.

Enerji kalitesi; limit değerleri uluslararası standart otoriteleri tarafından belirlenmiş, ölçülen veya hesaplanan parametrelerin limitler dahilinde olup olmaması durumudur.

Eğer aşağıdaki parametreleri ölçüp kontrol altında tutabiliyorsak o zaman kaliteli enerji kullanıyoruz demektir.

Harmonik
Sags & Swells
Transient
Flicker
Nötr-Toprak arası potansiyel farkı
Gerilim düşüşü / yükselişi
Akım ve gerilim faz dengesizliği
Frekans değişimi
K faktör

Diğer bir değişle, enerji kalitesi birçoklarının bildiği gibi sadece harmoniklerden ibaret değildir.

Enerji kalitesinin limitler dahilinde olup olmadığının anlamak için konu hakkında uzmanlaşmış bir mühendis tarafından uygun ölçü alet/aletleri ile yukarıda adı geçen tüm parametrelerin ölçülüp kaydedilmesi ve ardından PC ye aktarılarak analiz edilmesi gerekmektedir.

Uluslararası Standartlar

EN 50160
OG ve AG dağıtım sistemlerinde müşteriye verilen gerilimin kalite karakteristiklerini belirler. Bu parametreler frekans, dalga formu, 3 faz gerilimin simetrisidir. Ayrıca bu parametrelerin limit değerleride bu standart ile belirlenmiştir.

IEC 61000-4-30 (2003-02)
Elektromağnetik uyumluluk (EMC) - Part 4-30: Test ve ölçüm teknikleri – güç kalitesi ölçüm teknikleri

konu ile ilgili olarak aşağıdaki linkte verilen yazıyı da dikkatinize sunarım.

http://www.sgemuhendislik.com/uploads/Elektrik_dergisi_mayis_makale.pdf


Enerji kalitenizi alacağınız basit bir analizör ile tam olarak ölçemezsiniz.

Eğer portatif bir ürün alacaksanız aşağıdaki linkte vermiş olduğum ürün (CA8335) işinizi görecektir.

http://www.sgemuhendislik.com/Uploads/Qualistar_Brosur.pdf

Ancak size tavsiyem işletmenizdeki enerji kalitenizi 24 saat kontrol altında tutun yani devamlı izleyin. Bu konuda aşağıdaki linklerdeki ürünler uygun olacaktır.

http://www.sgemuhendislik.com/uploads/Shark200_brochure.pdf

http://www.sgemuhendislik.com/uploads/PQube%20Brochure%201.3.pdf

http://www.sgemuhendislik.com/uploads/nexus1500-brochure.pdf
 
harmonikler gerilim bzulmasına neden oldugundan dusuk gerılımlı anadagıtım panolarında fazkontrolun salteracmasına bellıbır zaman degılde dırek acma kontagı verdıgı yerlerde kesintilere neden olur ustelik trafo varken jenerator calısmasına ve bosa sogutma suresı kadar yakıt sarfıyatına neden olur.harmoigin cozumu ya aktıf veya pasif filtredir sakın baska cozumler deneyıp (reaktorlu kompanzasyon gıbı cunku o kendı yarattıgı bozulmalara engel olur.)cozum ıkısınde .vede ıstanbulun hatrı sayılır buyukluktekı ısletmelerı bundan dert yanıp faturası agır sonuclarla karsılastılar .yangın,notr/pe arası gerılım yukselıp elektronik kart ve benzerı urunlerın yanması gıbı.
 
bi türlü tam oturmuyo insanın kafasında...
 
3 faz kullanmanın en buyuk faydası harmonikleri en aza indirmesi midir ??
 
Arkadaşlar,
Ben endüstriyel soğutma işi yapıyorum, elektrik konusunda çok uzman değilim ama hem mesleki olarak uğraştığım için hemde sevdiğim için elektrik konuları ile ilgileniyorum. Bizim bazı büyük soğutma gruplarında (ortalama 500 Kw elektrik gücü) frekans invertörü var. Bu cihazlar sipariş edilirken üzerlerinde opsiyonel olarak harmonik filtreli olarakda gelebiliyor. Harmonik filtresi olmadan sipariş verilip işletmeye aldığımız bazı cihazların çalıştığı fabrikalar, elektrik dağıtıcısı makamların yapmış olduğu uyarılar neticesinde cihazlara harmonik filtre taktırmak zorunda kalmışlardır. Çünkü bu cihazların Şebeke harmonik'ini anormal etkilediklerini ve elektrik kalitesini düşürdüğünü ve çeşitli arızalara sebebiyet verdiğini söylemişlerdi. Günümüzde bir çok işletmede hatta evlerde elektrik tasarufu sağlaması açısından frekans invertörlü cihazlar kullanılmakta ve bu cihazlarda bu tip filtreler kullanıldığından pek emin değilim. Dolayısıyla şehir şebeke harmonik'leri istenilen değerlerin üzerlerine çıktığından dolayı kaliteli bir elektrik tüketmiyor olabiliriz diye düşünüyorum. Bu benim nacizane fikrim, yanlışım varsa düzeltebilirsiniz.
Arkadaşların yazmış oldukları bilgiler için teşekkür ederim. Gerçekten arayarak bulunamayacak yazılar var.
Saygılar.
 
harmonik nasıl ve ne sebeple devrede uygulanır?
 
arkadaslar peki 3. harmonikmi daha kötüdür yoksa 5.mi veya 7.mi.
birde neden 3,5,7 diye gidiliyor neden 2,4,6 sindan bahsetmioruz?
3,5,7,9,... bunlarin sonsuz toplami 1.harmonikmi ediyor tam anlayamadim sacmalamista olabilirim cevap verirseniz sevinirim.
kolay gelsin.
 
akım dalga formunu etkileyen ve dalga formunda bozulmaya, distorsiyorna sebep olması nedeniyle harmoniğn tek katları 3,5,7 daha çok önem taşımaktadır.bu durum kullanılan teknolojinin de doğal bir sonucudur.. bir hız kontrol cihazının frekansı kontrol ettiğini düşünürsek bunun etkisi yarım dalga dormunda kıyımlara sebep olacaktır.buda yarım alternansta dalga formunda bozulmalara sebep olacaktır.3. harmonik yarım alternasta 3 tepe değerine ulaşır frekansı 150 hz dir.çfft harmonik değerleri 2,4,6 gibi harmonik bozulma seviyeleri önemsizdir çünkü şebeke üzerinde varlıkları hissedilmez.
1. harmonik temel dalga formudur. harmoniksiz bir şebekeden harmonik, dalga formu % 100 dür.buraya yamış olduğum ölçümlerden garfikler atmak ve konuyu daha da görsel olarak desteklemek isterdim ama sanırım bunu yapma şansım yok..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,837
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst