Güneş Enerjisi İle Sulama (Santrifüj Pompa ile)

miner

Üye
Katılım
18 Tem 2011
Mesajlar
14
Puanları
1
Herkese merhaba. Öncelikle konu başlığı ile aynı maksatta açılan başlıklar olmasına rağmen konu ile ilgili merak ettiğim soruları tek başlıkta sorabilmek için bu konuyu açtım. Elektrik ve yenilenebilir enerji ile ilgili konularda okumayı severim. Teknik bilgim sizlere göre kısıtlı. Bu yüzden sorduğum sorular size basit gelirse lütfen kusuruma bakmayın.

Öncelikle bu başlığı açmama sebep olan ihtiyacımı sizlere anlatayım:

Bahçemde bir su kaynağım ve bu su kaynağının önünde brandadan yapılmış havuzum mevcut. Burada biriken su ile havuzdan aşağı kotlarda yer alan ağaçları suyun cazibesi ile sulayabiliyorum. Arazimde su kaynağından ve havuzdan yukarı kotlarda da dikime uygun alanlar mevcut ve bu alanları da değerlendirmeyi düşünüyorum. Bu sebeple suyu yukarıya taşımam lazım. Elektrik hatlarına oldukça uzak olduğu için güneş enerjisi sistemini düşündüm. Yapmak istediğim doğrudan pompa ile sulama yapmak değil. Aşağıda yer alan havuzu büyüterek sonbahar ve kış aylarında doldurmak. Ardından bu havuz ile arasında 30 m kot farkı bulunan yatayda da maksimum 100 m mesafe bulunan, arazimin en yukarı kısmına ikinci bir havuz açmak ve sulamanın yapılmadığı fakat güneş olan, don (borulardaki suyun donması) riskinin az olduğu Mart, Nisan ve Mayıs gibi aylarda gündüzleri suyu yukarı havuza pompalamak ve sulama zamanlarında burada biriken suyu kullanmak.

Bunun için AC 220V santrifüj pompa kullanmayı düşünüyorum. Aşağıda yüksekliğe göre debileri verilen pompalardan SM180 veya SM220 ayarında pompalardan birini tercih edeceğim.

Grafik.jpg


SM220 daha büyük olduğu için hesaplamaları buna göre yapayım. Bu santrifüj popmpa 2.2 hp (1.6 kw) gücünde. Sorularımı sıralayayım.

1- Bu güçteki bir pompa için yaklaşık 2500 kw (8 x 300w gibi) gücünde solar panel yeterli olur mu? Olmaz ise minimum kaç kw gücünde panel gerekir?
2- Bu pompa için tam sinüs inverter, pompa sürücü ya da soft starter dan hangisi ya da hangileri seçilmeli ve kapasiteleri ne olmalı?
3- Solar panellerin monokristal ya da polykristal olması çok fark eder mi?
4- Pompanın otomatik kontrolü için sisteme akü dolayısıyla şarj kontrol ünitesi gerekir mi?

Bu sorulara aldığım cevaplara göre maliyet araştırması yaparak değip/değmeyeceğine karar vereceğim. Mekanik ve kablolama masraflarını ilave edeceğim. Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst