Güç faktörünün İyileştirilmesi ile İlgili Tebliğ

kagem

Üye
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
156
Puanları
1
Elimde TEDAŞ'ın bir OG projesindeki eksik ve yanlışları ile ilgili bir yazısı var. Yazıda proje hatalarından biri olarak da kompanzasyon hesaplarının ilgili tebliğe göre yapılmaması yazılmış, hemen ardındaki cümle de ise söz konusu hesaplardaki rezonans tetkiki ile ilgili bölüm hesaplamalardan çıkartılacaktır denilmiş.

Yani buna göre, ilgili tebliğde kompanzasyon sistem tasarımında rezonans oluşumu ile ilgili bir madde yer almadığı için, projelere bu hesabın konulması uygun olmuyor mu? Yoksa tebliğde yer almayan bir hesaba onay vermiş gibi görünmek mi istemiyorlar?

Öbür taraftan bu hesaplamaların yer aldığı bir tebliğ veya yönetmelik mevcut değil mi? Bu tür bir hesap yapılmadığı için oluşabilecek bir kısadevreden dolayı da sistem tasarımını gerçekleştirenler herhangi bir sorumluluk altında kalmıyorlar anlamına mı geliyor bu durum?

Aynı şekilde bu hesaplar sırasında (gerek kompanzasyon sistemi, gerek trafo gücü, cinsi, vb. seçilirken) harmonik hesaplamalarının yapılması gerekliliği de herhangi bir tebliğ veya yönetmelikte yer almıyor mu?
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,648
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst