Transformatör Güç Hesabında GF Değeri?

kagem

Üye
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
156
Puanları
1
1983 yılında yürürlüğe giren ilk "Elektrik Projelerinin Hazırlanması ve Elektrik Tesislerinin Gerçekleştirilmesi Sürecinde Güç Faktörünün İyileştirilmesi ile İlgili Tebliğ" nün 2. ve 3. maddeleri:

2- Hesaplanan bu aktif güç değerine göre yapılacak toplam kondansatör gücü hesaplarında; bütün tesisler için güç faktörü 0,7 kabul edilecek, iyileştirilmiş güç faktörünün 0,9 olması esas alınacaktır.

3- Projelerin hazırlanmasında güç transformatörü güçlerinin ve 0,4 kV dağıtım kablo kesit hesaplarında güç faktörünün 0,9 olacağı esas alınacaktır.

denilmiş.

Bu yönetmelik maddeleri sonradan değişikliklere uğradı, ama anladığım kadarıyla ilk tebliğde transformatör güç hesabında güç faktörü değeri olarak iyileştirilmiş güç faktörü değeri hesaba dahil edilmiş. Şu an geçerli olan maddelerinde bu tür bir yaklaşım görmedim, ama bu projelerde iki türlü yaklaşım gördüm, ya GF 0,8 (iyileştirilmemiş güç faktörü) alınmış, ya da 0,99 (yeni iyileştirilmiş güç faktörü).

Bu hesaplamayla ilgili olarak yürürlükte bulunan herhangi bir tebliğ veya yönetmelik var mı? Gerçi 0,8 değerini alanların açıklamalarını okuduğum kadarıyla, gerek normal yükün nominal güçten az olması sayesinde transformatör ömrünün uzaması, gerek harmonik gibi enerji kalitesizliklerinden ötürü oluşan ek yükleri karşılaması gibi sebepleri göz önüne alıyorlar.

Yoksa bütün bunlara proje tasarımcısının müşteriye farklı tasarım ve bunarın maliyetlerini anlatıp, müşteri isteği üerine sonlanan bir süreç mi?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst