Evdeki cihazların elektrik çarpması

redblow

Üye
Katılım
31 Ağu 2020
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
24
Elektrik hattında kaçak varsa ve biz kaçak olan bir yere dokunursak üzerimizden toprağa doğru akım akar ve çarpılırız diyoruz ya. Burda akım nasıl üzerimizden akıp toprağa karışıyor bu kısmı tam anlayamadım. Bizim evde bastığımız yer yalıtkan bunun toprakla olan ilişkisi tam olarak nedir ? Birde mesela devrelerde bir ucu yüke bir ucu toprağa bağlıyoruz gibisinden söyleniyor. Burdaki toprak kavramından kasıt nedir eksi uç mu kastediliyor. Sorular basit ve komik gelebilir mazur görün yeni yeni öğreniyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba.
1- Sizin tam yalıtkan dediğiniz marley, fayans, karo mozaik, vb. yer döşemesi malzemesi aslında evin temelindeki topraktan, Şebeke trafolarının nötr ucunun topraklandığı topraktan iletim yoluyla gelerek evin temelinden duvar, kirişlerden, beton kolonlardan yukarı çıkıp inşaattaki bu betondan kısmen geçerek faz devresini toprakla buluşturup (kaçak bir akım olduğunda ve elinizle dokunduğunuzda terlik, zemin, vb. kısmen iletken olan bu arayüzünden) tamamlamış olur. Örneğin içi su dolu banyo küveti bina temelinden gelen bu topraklanma yüzeyini iyice artırır, küçük bir saksıdaki toprağın bu konuda (fazla bir topraklama artırıcı) katkısı yoktur.

2- Devreler dediğiniz DC elektronik devrelerse - uç toprakla şaselenir, bu durumda DC devrelerde gnd ucu olur, hem - ucu hem de toprağı birlikte taşır, ama - yük statik elektrik dışında toprağa akıp kaybolamaz veya deşarj olamaz. AC şebeke elektriğindeki nötr ucu monofaze AC akımdaki iki AC ucundan birinin toprakla nötr ucu yapılıp topraklanmış halidir. Bu nötr ucu hem toprağı hem AC şebeke akımının 2. ucunu aktif olarak taşır, nötr şeklinde bir ucunun topraklanmasıyla bu uçtaki AC akım toprağa akıp kaybolmaz veya bir ucu toprağa akıp deşarj olmamış olur.

3- Güvenli çalıştırma için elektronik devreler tamir veya ilk denemeler esnasında şebekeye direk bağlanma yerine bir izolasyon trafosuyla şebekeye dolaylı olarak bağlanırlar. Bu şekilde faz ve nötr ucu kaybolup trafonun bir ucu topraklanmadıkça, 2 ucuna biden ayni anda değilmediğinde sizi çarpması önlenmiş olur. (Bkz. trafoyla olan şebeke izolasyonu)

4- Örneğin PC PSU'su gibi çok krirtik ve PC için çok önemli güç kaynaklarında; a- aktif şebeke akımı ve b- şebeke akımından izole (12, 5, 3.3 volt DC çıkışı kısmı) olan 2 ayrı kısım vardır. Bu iki kısmın izolasyonla ayrılması PSU'daki SMPS trafoları izolasyonu ve optokuplör denilen elektronik parçalarla elektronik yolla, ışıkla ayrılan ( LED > foto transistör kuplajıyla) bu öğeler yardımıyla gerçekleşir. Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,673
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst