Elektrik Gıdıklaması

Adn333

Üye
Katılım
23 Kas 2019
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar merhaba
Evimde bulunan metal aksam içeren tüm eşyalardan ilk dokunuşta elektrik çarpması yaşıyorum. Fakat tekrar dokununca olmuyor. Bir süre sonra Dokunduğumda tekrar çarpıyor. Kaçak akım rölesinden şüphelenip değiştirdik fakat sorun devam ediyor. Musluk, buZ dolabı Çelik kapı köşebent vs. Neye dokunursam elektrik çarpıyor ilk anda. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Binanızda topraklama mevcutmu? prizler topraklamalımı? Kaçak akım rölesinin üstüde test düğmesi var test ediniz röle çalışıyor mu? prizde nötr toprak kısa devreolunca röle atması gerekiyor. Not: Elektrikten anlamıyorsanız yetkili elektrikçi ya baktırınız. Bu işler şakaya gelmez Allah korusun. Diğer dairelerdeki sorun tüm binaya da aksetmiş olabilir.
 
Hocam topraklama mevcut.
Son iki günde üç elektrikçi arkadaş baktı. Test düğmesine basınca atıyor. Kısa devre yapınca da atıyor. Röle konusunda herhangi bir sorun görünmüyor. Ama elektrik de çarpıyor anlık. Sonra yok. Bi süre bekleyince yine bi çarpma ilk anda. Parke üzerinde bulunan sandalyeden bile çarpıyor.
 
Bu sadece sizin dairede mi oluyor yoksa diğer dairelerde de varmı sorup araştırmanız gerekir. Burda iki şık meydana gelir 1: binanızın üstünden veya yakınlarında yüksek gerilim hattının geçmesi 2: Binadaki diğer dairelerden birilerinde cihazların buzdolabı, ütü, fırın, çamaşır,bulaşık vb lerinin gövdeye elektri kaçırması olayı. Sadece sendemi yoksa evdeki diğer kişilerde de aynı olay oluyor mu?
 
Ben diğer açıdan yorum yapayım. Statik Elektrik dediğimiz şey olabilir belki. Genelde şu şartlarda gerçekleşir; çok fazla rüzgara maruz kalınmışsa, vücutta fazla sinirsel gerilme olmuşsa, bulunduğunuz mekanın zemini üzerinde yürürken adım sürtünmelerinden dolayı vücutta elektriksel yükler oluşur. Yine bulunduğunuz mekanda zemin iyi yalıtılmışsa iletken yüzeylere dokunduğunuzda bu yükler deşarj olur, bunu da çarpılma olarak hissedersiniz.

Bu olaylara daha çok yağmursuz kış aylarında rastlanır. Çünkü, vücut yağmursuz kış mevsiminde yaza göre daha kurudur ve daha kalın elbiseler giyeriz. Vücudun büyük bir bölümü yalıtkan hale gelirken nem faktörü de düşük olduğu için statik birikmeye başlar ve belli bir yükten sonra uygun yüzeyde deşarj olur. Yazın nem faktörü daha yüksek olduğu ve daha ince elbiseler giydiğimiz için vücutta statik birikmişse bile nem faktörünün etkisi ile çevreyle sürekli deşarj halinde olduğumuzdan bu biçimde çarpılma olayları daha ender olur.

Bu sadece bir ihtimal, herhangi bir arıza çıkmazsa böyle olduğunu düşünebilirsiniz.
 
Onu araştıracağım hocam yarın.
eve gelen herkeste oldu çarpma. Ama çok kısa süreli ve düşük güçte. Hemen bitiyor bir kaç dakika sonra tekrar dokunduğumuzda yeniden oluyor. Sanki bi birikme meydana geliyor. Yakından yüksek gerilim geçmiyor hocam. Statik elektrik mi diye merak edip kontrol kalemi ile de kontrol ediyorum sık sık
Ve kalem yanıyor saniyelik.
 
Kalem yaniyorsa topraklamanizda kopukluk var demektir toprak hatti eve giriyormu girdikten sonra linyelere baglsntisi yapilmışmi bunu araştirin
 
Hocam topraklama eve giriyor ve bağlantılarını bugün gelen elektrikçi arkadaş kontrol etti. Bi sorun yok. Ama dediğiniz gibi kopukluk olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,606
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst