ENH 1km den kısa ise Seksiyoner(ayırıcı) adedinin 1 adet olması ile ilgili şartname lazım...

EKAT yönetmeliği

Aşırı yüke ve kısa devre akımlarına karşı koruma


Madde 40-a) Anma gücü 400 kVA'ya kadar (400 kVA dahil) olan dağıtım transformatörlerinin giriş tarafına sigortalı ayırıcı tesis edilerek transformatör korunmalıdır. Mümkün olabilen hallerde primerdeki sigortalı yük ayırıcısı ile sekonderdeki ana şalter arasında kilitleme düzeni sağlanmalıdır.


hat sonu seksiyoneri yukarıdaki mevzata göre şart.

hat başı seksiyoneri için mevzuat maddesi bulamadım. Belki vardır.
ama dağıtım şirketleri olası durumlarda tüm hattın kesilmesini engellemek için kendi hatlarından branşman alan diğer hatları ayırmak için seksiyoner şartı koşuyorlar. ayrıca 250kVA trafo direği patladı diyelim direkteki ayırıcıyı(seksiyoneri) açmaya çalışamazsınız.

yada en basitinden parafurd veya sigorta değişimi için hattı geçici olarak kesmeniz gerekiyor. bu durumda branşman alınan nokta 200 metre olsa bile sigorta yada Parafudr değişimi yapılırken Dağıtım şirketleri kendi hatlarından beslenen diğer alıcıların elektriksiz kalmalarını istemezler.

İlginiz için teşekkür ederim.
ELEKTRİK KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ Madde:40' dan bilgim var.
Bu maddeyi bizim durumumuza uygunluğu konusunda test edecek olursak;
Hat başında tesis ettiğimiz sigortalı ayırıcı, giriş tarafında olduğu için, hem Madde-40' daki "dağıtım transformatörlerinin giriş tarafına sigortalı ayırıcı tesis edilerek transformatör korunmalıdır. " hükmünü, hemde sigorta yada parafudr değişimi yapılırken Dağıtım şirketlerinin kendi hatlarından beslenen diğer alıcıların elektriksiz kalma endişelerine cevap vermektedir. Sanırım burada sakıncalı bir durum olsa, Türkiye' nin hemen hemen her yerlerinde 0-500m mesafede bu ve buna benzer kabulü yapılmış binlerce tesise enerji verilemezdi.
Ek' te Atilla YUNUSOĞLU' nun kitabından bu durumu açıklayıcı bölümü jpeg formatında görebilirsiniz.
Ayrıca Elektrik Tesisleri Dağıtım Genel Teknik Şartnamesi BÖLÜM 8- TRANSFORMATÖRLER kısmı
Madde 8.3-' de "Transformatör direği üzerinde ayırıcı yoksa ve mesnet izolatörü ile transformatör yüksek gerilim izolatörleri arasındaki bağlantı iletkenin uzunluğu 2 m' den fazla ise bu
açıklığın uygun bir yerine iletkeni saptamak için ayrı bir mesnet izolatörü monte edilecektir." denilmekte olup, özellikle "Transformatör direği üzerinde ayırıcı yoksa" ibaresinden anlaşılacağı üzere
yaygın olarak uygulanan ve geçici kabulü yapılan bu tip tesislerin belli bir kıstasa dayandığını görmekteyiz.
Madde-40' da kullanılan "dağıtım transformatörlerinin giriş tarafına" ibaresi, trafonun hemen yanı başına konulacak gibi algılanabilir. Fakat; ilgili maddeye baktığımızda herhangi bir mesafeden bahsetmeksizin "giriş tarafına sigortalı ayırıcı tesis edilerek transformatör korunmalıdır" denmektedir. Yani vurgu yapılan ana tema "transformatörün korunmasıdır".
Aksi anlaşılmış olsa 50m' deki iki direkli trafolu tesislerde bile iki direğe de konulmak şartıyla çift ayırıcı kullanmak zorunda kalırdık ki mevcutta böyle bir uygulama zaten yok.
Diğer taraftan Madde-40' ın kendi içindeki diğer fıkralara ve öncesinde ki maddelere baktığımızda, burada daha çok Tedaş' a ait Şehir veya Kırsal Dağıtım tesislerinde bulunan dağıtım merkezlerinin vurgulandığı anlaşılmaktadır. ( Buradan kesinlikle "üçüncü şahıslara ait transformatörlerin korunması için sigortalı ayırıcı tesis edilmesine gerek yoktur" gibi bir anlam çıkmasın.)
Sonuç : Hat başına, (transformatörün giriş tarafına) sigortalı ayırıcı tesis edilerek transformatör koruması sağlanmış bir tesisin, ikinci bir ayırıcının ne şartlarda konulması gerektiği konusunda bir şartname yok.
Bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da piyasanın ve dağıtım şirketlerinin keyfiyetine veya vicdanına bırakılmış boşluk bir durum var...
 

Ekli dosyalar

  • Ayırıcı-1.JPG
    Ayırıcı-1.JPG
    16.5 KB · Görüntüleme: 42
  • Ayırıcı-2.JPG
    Ayırıcı-2.JPG
    40.4 KB · Görüntüleme: 43
  • Ayırıcı-3.JPG
    Ayırıcı-3.JPG
    39.3 KB · Görüntüleme: 42
  • Ayırıcı-4.JPG
    Ayırıcı-4.JPG
    59.2 KB · Görüntüleme: 38
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst