encoder den aldığımız bilgiyi dinleyen motor hangisidir.

düşük hızlarda ac motor-sürücü-analog cetvel kombinasyonu ile pozisyon kontrolü yapılan makineler gördüm. sanırım mekanik tahvil oranını yüksek tutarak kısa stroklu ve yavaş harekete müsade edebilecek yerlerde bu kullanılabiliyor. 0,1 mm gibi bir hassasiyet garantisi veriliyordu bahsettiğim sistem için.
önemli iki parametre hassasiyet oranı ve hız.

Hareket düşük hızlarda , ancak strok değişken ve uzun, değişkenliği operatör panelden manuel girilecek ,encoder de belirlenen mesafeye geldiğinde motoru durduracak. Sistem bundan ibaret.
Sizden ricam bu ac motor-sürücü-analog cetvel kombinasyonunu biraz daha açarmısınız.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu çözüm önerisine katılıyorum.İlave olarak ; eğer PLC kullanıyorsanız yavaş devir sensörlerine gerek kalmadan enkoder'den gelen bilgi ile pozisyonlama yaparsınız. Bu arada çalışma ekseni üzerine herhangi bir noktaya hata düzeltme sensörü koyarsınız. Bunada H noktası diyelim. Şimdi rakamlarla örnekleyelim;
A-B arası 1000mm olsun (A başlangıç noktası kabul edelim yani 0 mm)
(B son nokta yani 1000mm)
A-H aası 500 mm olsun
Motor eksende harekete geçtiğinde H noktasından geçerken pozisyonu 555 mm olarak setleyecek. Bunu her iki yönde harekette bu noktadan geçişte yapacak.
990mm ve 10mm de set edilecek bir çıkış olacak ve bu çıkışla motor yavaş devire geçecek(bu değerler mekanik sistemin özelliğine göre değişebilir yani yüksek ataletli bir sistem ise 10 mm ön yavaşlatma yetmez de 30mm yapmanız gerekebilir. Buna kullanıcı karar verecek.
motorunuz frenli ise pozisyon hatasının 1mm'den küçük olacağı muhakkak.
Kağıt kesme giyotinleri (POLAR, WOHLENBERG gibi) bu prensiple(Çift devirli frenli motor+enkoder+mikroişlem kontrol) çalışıyorlar ve kullandığımız kağıt paralar bu gibi makinelerde kesiliyor.
Kolay gelsin

Önerileriniz için teşekür ederim.
PLC kullanıyoruz elbette sistemde ,bu durumda sensörede gerek yok dediğinize göre doğrumu anladım!
kullanıcı motorun 1000mm lik iş yapmasını istedi diyelim operatör panelden giriş yaptı, encoder 990mm lik kısıma gelince Plc ye sürücüye devir düşürcek, 1000mm ye gelince motora dur diyecek, bu yöntem ataletleri yenip durabilirmi diyorsunuz yoksa gerçekten 1mm hassasiyetle dururmu. Hassasiyet 1mm civarında olması gerekli.
Biraz daha detaylandırırsanız sevinirim.
 
Sn ümitkarabudak,
öncelikle "Motor eksende harekete geçtiğinde H noktasından geçerken pozisyonu 555 mm olarak setleyecek" ifademdeki yazım yanlışlığını düzelteyim H noktasından geçerken 555 mm değil 500 mm olarak setleyecek.
Yavaş devir sensörlerine gerek yok derken A başlangıç, B son ve H 500mm set etme sensörlerini kullanmakta fayda var. Bunun dışında yavaş devire geçirme için sensör kullanmaya gerek yok. Zaten belirttiğiniz gibi durma noktaları operatör tarafından manuel olarak giriliyorsa böyle bir imkan kalmıyor.
Enkoderderden gelen bilgiye göre pozisyonlama yapmakla birlikte A ve B sensörlerine yine de ihtiyaç var. Zira motor hareketini PLC' de yazılımla sınırlandırma imkanı olsa bile Elektriksel emniyet olarak bu sensörleri kullanmalıyız. Bunun için sensörlerin PLC girişlerinden paralel olarak alacağımız bağlantı ile röle çektirmeli ve bu rölenin kapalı kontağını kontrol ettiğimiz motorun kontaktörüne seri bağlamalıyız.
Motorun 1mm hassasiyetle durup durmayacağı konusuna gelince; Motor yüküne bağlı olarak yavaş devire geçme mesafesini işletmeci olarak siz deneme yanılama yöntemi ile ayarlayabilirsiniz. Benzer bir sistem Enkoder+S7 200+TD200+Siemens micro master ile Mermer kesme makinesinde çalıştırılmış ve sonuç alınmıştır.
İyi çalışmalar dilerim.
 
Çok teşekür ederim sayın bedii ;

Paylaşımlarınız için.
Sonuç olarak yapılabilinir ancak denemek gerek ,söyledikleriniz banada çok mantıklı geldi denicem, sonucuda sizinle paylaşırım.
Kalın salıcakla....
 
Hareket düşük hızlarda , ancak strok değişken ve uzun, değişkenliği operatör panelden manuel girilecek ,encoder de belirlenen mesafeye geldiğinde motoru durduracak. Sistem bundan ibaret.
Sizden ricam bu ac motor-sürücü-analog cetvel kombinasyonunu biraz daha açarmısınız.

bahsettiğim sistemin diğer yanıtlarda verilen önerilerden çok büyük bir farkı yok.
sadece plc ile encoder pulseları saymak yerine analog değer okuyarak pozisyonlama yapılıyor burada.
istenen değere kısa bir mesafe kala hızı düşürerek, ve hatta madem inverter kullanıyoruz, üçüncü bir hız ile son duruşu sağlamak mümkün.
ancak stroğunuz çok uzun ise bu uzunlukta bir cetvel olmayabilir/maliyetli olabilir. bu durumda encoder daha makul.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,336
Mesajlar
916,800
Kullanıcılar
450,178
Son üye
Esat YILDIZ

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst