Endüstriyel Servo Motor Hakkında Sık Sorulan Sorular

Katılım
3 Ocak 2019
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
33
yel-servo-motorlar-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler.jpg


Şahin Rulman olarak her hafta hazırladığımız blog yazılarında bu haftaki konumuzu endüstriyel servo motorları oluşturacak. Yazı boyunca ‘Endüstriyel servo motor nedir?’, ‘Endüstriyel servo motor kontrolü nasıl sağlanır?’ ve ‘Endüstriyel servo motor fiyatları ne kadar?’ gibi sık sorulan sorularınıza yanıt vereceğiz. Buna ek olarak endüstriyel servo motor çeşitleri ile ilgili de gerekli bilgileri paylaşacağız. Sizin için faydalı bir yazı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

Endüstriyel Servo Motor Nedir?

Kontrol motorları olarak da adlandırılan endüstriyel servo motorlar, geri beslemeli kontrol sistemlerinde çıkış hareketini kontrol etmek üzere geliştirilen elektrik motorlarıdır. Sistem içerisinde ani olarak meydana gelen problemlerin önüne geçer. Geri beslemeli olması sayesinde de sistemdeki hataları bildirir ve düzeltilmesini sağlar.

Endüstriyel Servo Motor Kontrolü

Endüstriyel servo motorlarda millere bağlı olarak bulunan enkoderler yer almaktadır. Söz konusu bu enkoderler aracılığı üzerinden endüstriyel servo motorların kontrolü sağlanır. Enkoderler üzerinden kullanıcı tarafından belirlenen hareket detayları sistemdeki verilere tanıtılır. Bu verilerin işlenip servo motoru o doğrultuda harekete geçirmesi için ise enkoderler sinyal verilerini gönderir ve geri besleme işlemlerini sağlarlar. Böylelikle enkoder aracılığı ile endüstriyel servo motorların üzerinde kullanıcı tam kontrolü sağlamış olur.

Endüstriyel Servo Motor Çeşitleri

Farklı amaçlara yönelik farklı niteliklerle ön plana çıkan endüstriyel servo motor çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında en iyi seçim kişi ve amacına göre değişmektedir. Bu yüzden her çeşidin genel özelliklerine burada değineceğiz ve hangisinin sizin için en iyisi olduğu konusunda size yardımcı olmaya çalışacağız. Endüstriyel servo motorlar kendi aralarında 2 çeşide ayrılmaktadır:

Endüstriyel AC Servo Motorlar

Açılımı alternatif akım endüstriyel servo motorlardır. DC endüstriyel servo motorlara alternatif olarak geliştirilmişlerdir. Nitekim DC endüstriyel servo motorlar, yüksek güç gerektiren uygulamalarda kullanılırken; AC endüstriyel servo motorlar ise hem düşük hem de yüksek güce ihtiyaç duyulan uygulamalarda kullanılabilmektedir. Bu motorların ön plana çıkan bir diğer özelliği ise basit bir yapıya sahip olmalarının da yardımı ile atalet seviyelerinin düşük olmasıdır. DC motorlarda olduğu gibi doğrusal nitelik ortaya koymaz. Buna ek olarak moment-hız özellikleri DC motorlara kıyasla daha geridedir.

Endüstriyel DC Servo Motorlar

Bu çeşit motorların açılımı doğru akımdır. Adı, motorun içerisinde bir adet DC motor bulundurmasından gelmektedir. Endüstriyel servo motorların çıktığı ilk dönemlerde çoğunlukla DC motorlar kullanılmıştır. Bu motor çeşidinin en önemli parçaları arasında DC motor, kontrol devresi ve potansiyometre yer almaktadır. Toplamda 180 derecelik bir hareket kabiliyet alanı bulunmaktadır. DC endüstriyel servo motorlar fırçasız olarak da bilinmektedir. Bu sayede fazladan bir Bakım gereksiniminin önüne geçilmiş olunur. Öte yandan DC endüstriyel servo motorlarda geri besleme ünitelerinin de yer aldığını belirtebiliriz.

Endüstriyel Servo Motorlar Nerelerde Kullanılır?

Endüstriyel servo motorların kullanım alanları çok geniştir. Birçok küçük ve büyük çaplı uygulamalarda kullanılmaktadır. Özellikle yüksek kontrol hassasiyeti gerektiren uygulamalarda endüstriyel servo motorların önemi oldukça yüksektir. Robotik sistemler, CNC tezgahlar, tıbbi cihazlar, üretim makinaları endüstriyel servo motorların kullanılabileceği onlarca alandan yalnızca birkaçıdır.

Endüstriyel Servo Motor Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüksek hareket hassasiyeti gerektiren uygulamalarınıza yönelik endüstriyel servo motor seçimi yaparken, öncelikle hangi türünün iş alanınız için uygun olduğuna karar vermelisiniz. Akabinde sizin için uygun olan kategoride yer alan motor çeşitlerinin özelliklerini karşılaştırmalı olarak incelemenizde fayda var. Netice itibarıyla da fiyat-fayda dengesi açısından sizin için en uygun ürün hangisi ise onu seçmelisiniz.

Endüstriyel servo motor ve türleri ile ilgili genel bilgiler verdiğimiz blog yazımızın sonuna geldik. Konu ile ilgili herhangi bir soru sormak istemeniz halinde bizlerle 0212 576 04 06 numaralı hat üzerinden iletişime geçebileceğinizi ve endüstriyel servo motor çeşitlerini yukarıdaki linkten görüntüleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Kaynak: https://www.sahinrulman.com/blog/endustriyel-servo-motorlar-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,163
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst