EMO- Elektrik Mühendisleri Odası

EMO sizce Elektrik Mühendislerini temsil edebiliyormu?


  • Kullanılan toplam oy
    142
  • Anket kapatılmış .
Ben de Ankara odasına kayıtlıyım. Acaba burdaki yazımdan dolayı beni mimlerler mi? =)
Neyse şaka bir yana; daha kayıt olduğum gün (zaten önyargılı gitmiştim) bana odanın işlevini anlatan yetkilinin masasının üstünde ideolojik kitaplar vardı. Haftalık mail grubuna üyeyseniz size de mail geliyordur. 2 ayda filan da dergi geliyor ev adresime. Dergide bir iki adet teknik konu oluyor, geri kalan haberler hükümeti eleştiren, malum davaya arka çıkan, işçi, emekçi, emperyal söylemler içeriyor maalesef. Ben yetkili birisine niçin EMO daha çok siyasi görüşleriyle öne çıkıyor, öyle tanınıyor dediğimde; "bu ülkede yaşıyoruz, elbette siyasetle de ilgileneceğiz" cevabını vermişti. Gönül ister ki gerçek kuruluş amacına dönsün odamız. Aklıma gelmişken; Sütçü İmam Üniversitesi'nde bölüm başkanımız olan hocamız (çok da müsbet bir insandır), Gaziantep Bölgesi'ne EMO başkanı seçilince, duyumlarımıza göre Ankara ve diğer büyük il temsilciliklerinde "Antep kalemiz düştü(!)" tarzı beyanatlar ortaya çıkmış...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
EMO yu siyasetle iç içe diye eleştirirken bunun kuruluş amacı olduğunu da unutmamak gerekir ki TMMOB a bağlı odaların temel ilkeleri şunlardır

Mesleki demokratik kitle örgütüdür.

Demokrat ve yurtsever karakterdedir.

Emekten ve halktan yanadır.

Anti-emperyalisttir, Yeni Dünya Düzeni teorilerinin, ırkçılığın ve gericiliğin karşısındadır.

Siyasetin dar anlamını aşar, yaşamın her olayını siyasetle ilişkili görür.

Barıştan yanadır.

İnsan hakları ihlallerine karşıdır, insanlık onurunun korunmasından yanadır.

Örgütsel bağımsızlığını her koşulda korur, gücünü sadece üyesinden ve bilimsel çalışmalardan alır.

Meslek ve meslektaş sorunlarının, ülkenin ve halkın sorunlarından ayrılamayacağını kabul eder.

Politikanın oluşturulmasında ve uygulanmasında demokratik merkeziyetçi yöntemleri uygular.

Karar alma süreçlerinde demokratik ve katılımcıdır.

Bağlı Odaları ile birlikte mühendis, mimar ve şehir plancılarının meslek alanlarını düzenler, üyesinin ve halkın çıkarlarını korur.

Sanayileşme ve demokratikleşme alanlarında durum tespitleri yapar, politikalar ve çözüm önerileri üretir. Ülkenin demokratikleşmesi için çaba sarf eder.

Kamuoyu oluşturmaya yönelik çalışmalar içinde tartışmasız yer alır.

Demokratik Kitle Örgütleri ve sivil toplum örgütleri ile ilkeli ve demokratik işbirliği içerisindedir

EMO SİYASETLE UĞRAŞIR MI?

EMO bir siyasi örgüt değildir. Ancak hak alabilme ya da haklarını savunabilme siyasal bir mücadeleyi gerektirir. Mühendislik hakları ve mühendislerin haklarını savunmak salt teknik bir konu değildir, ister istemez her istem bir siyasal istemi ve mücadeleyi gündeme getirir. Örneğin nükleer santrallara karşı bir kampanya veya enerji özelleştirmelerine karşı hukuksal mücadele hem teknik hem de siyasi bir mücadele olarak EMO tarafından sürdürülmektedir. Mühendislik doğrudan ekonominin içerisinde olan bir meslek alanıdır. Direkt üretim ilişkileri içerisinde olan ya da bir biçimiyle ticari ilişkiler içerisinde olan bir yapıdır. Ve bu yapının üst örgütünün çözmesi gereken sorunlar aslında çok değişiktir, üniform bir özellik de göstermez. Sadece diploması mühendis olduğu için buraya üye olunması nedeniyle siyasal anlayışların farklı olabildiği gibi uğraşı alanları da farklı olabiliyor. Yani tüccar olan da buraya üye olabilir, büyük bir işletme sahibi de, proje üreteni de, ya da ücretli çalışan veya işsiz de. Tüm bunlara bakıldığında çok değişik alanların sorunlarına çözüm üretmekle karşı karşıya olan bir yapı söz konusudur.

-----------------------------------------------------------------------------------
Kendisini hiç sevmem ama Platon'un şu sözünü de yabana atmam

" Siyaset yapmamanın cezası , aptallar tarafından yönetilmektir"
 
Son düzenleme:
tamamen siyaset peşinde koşan bi kuruluş, üyesi olmak zorunda olmak şahsen çok rahatsız etmişti beni..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,316
Mesajlar
916,652
Kullanıcılar
450,149
Son üye
yusuf_19034

Yeni konular

Geri
Üst