Elektrikli araçlar artık yolda kalmayacak

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
WBxLy3.jpg

aVWaVJ.jpg


İTÜ elektrikli araçların yolda kalmasının önüne geçecek ‘pil teknolojisinin’ çalışmalarını tamamladı. İTÜ Rektörü Mehmet Karaca geliştirilen yazılımlarla pillerin şarj ömrünün hatasız hesaplanabildiğini açıkladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca bir grup gazeteci bir araya gelerek, üniversite-sanayi-kamu işbirliklerine ilişkin projeleri anlattı. Rektör Mehmet Karaca elektrikli araçların pil teknolojisi hakkında gelinen noktayı anlatarak, “Türkiye’deki elektrikli araçların Ar-Ge’si burada yapılıyor. Bin kilometreyi 6 dakikada şarj ederek gitmeyi düşünüyorlar. Öyle bir hedefleri var. 400-450 kilometre yarım saat şarjla gidiliyor şu an. Cep telefonlarında şarjın ne kadarının kaldığı konusunda hiçbir fikriniz yoktur. Bir yüzde yazar ama muallaktadır. O depolamayı veya kalan süreyle ilgili küçük çekirdek firmamız vardı bizim kuluçkadan çıktı. Cep telefonun pili yüzde 4 gösterirken bir anda yüzde 1’e düşebiliyor. Cep telefonunda katlanılabilir bir şey ama araçta bu olduğu zaman çok yanlış. Piller üretimden standart çıkıyor ama kullanımda hepsinin kendi yaşam öyküsü oluyor” dedi.

DÜNYADA İLK OLDU

Aynı pillerin şarj etme rejimine göre performanslarının zaman içinde değiştiğine dikkat çeken Karaca “İTÜ’de geliştiren yazılımlarla birlikte bu pillerin hikayesi de takipte. Ona göre yüzde kaç şarjı kaldığını hesaplıyor. İTÜ Enerji Enstitüsü olarak bunun üzerine çalışmaları tamamladık. Böylece elektrikli araçların yolda kalmasının önüne geçilebilecek” diye konuştu. İTÜ’nün bu çalışması alanında dünyada bir ilk oldu.

İTÜ’de yeni nesil telekomünikasyon sistemlerini geliştirmek amacıyla ‘İTÜCELL Mobil Genişband Açık Alan Test Merkezi’ oluşturulduğunu söyleyen Karaca yeni nesil telekom standartları konusunda söz sahibi olmak üzere çalıştıklarını belirtti

Alıntıdır: http://www.aksam.com.tr/ekonomi/elektrikli-araclar-artik-yolda-kalmayacak-c2/haber-707006
http://www.haberturk.com/toshiba-el...surus-saglayan-batarya-uretti-1660704-ekonomi
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst