EKG SİNYALİNDE SORUN ?

tlovec

Üye
Katılım
13 Mar 2012
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar ben bir ekg cihazı yaptım fakat sinyalim doğru ama sinyal tam olarak net değil ? Filtreleme de sorun olduğunu düşünüyorum nasıl bir filtreleme kullanırsam en net temiz bir sinyal kullanırım ?
 
Sn. tlovec,

Bildiğiniz üzere EKG sinyalleri için gürültü kaynaklarından en önemlisi kaslarımızdaki elektrik sinyalleridir. Diğerleri ise genel olarak her yerde karşımıza çıkan Şebeke gerilimi ve "Baseline wander" dir. Baseline wander denilen durum ise elektrottan kaynaklı gürültüdür. Yani hasta sabit durmayabilir, elektrodun kendisinde bir problem olabilir ya da hastanın cildinden kaynaklanan elektrot problemi olabilir. Bu nedenlerle sinyalin görüntüsünü aldığınızda sürekli aşağı yukarı oynayan bir karakteristik görürsünüz.

Daha önceleri ilgilenirken internette araştırmalar yapmıştım ve uygun filtreleme işleminin şu şekilde olduğunu öğrenmiştim;

* Öncelikle bir analog bant geçiren filtre tasarlayarak kaslardaki elektrik sinyallerinin meydana getirdiği yüksek frekanslı gürültüden kurtulmalısınız. (0.5 Hz ~150 Hz)

* Daha sonra şebeke geriliminden kaynaklı gürültüyü ortadan kaldırmak için notch filtre diye adlandırılan ve belirli frekanstaki komponentleri sönümleyen dijital filtre kullanmalısınız. (50~60 Hz )

* Son olarak ise frekans aralığı daraltılmış sinyalin 80 Hz'den sonraki komponentlerinin genellikle EKG sinyali olmayacağını bildiğiniz için yine dijital alçak geçiren bir filtre kullanarak o frekansları ortadan kaldırmalısınız.

Cihazınızın bilgisayar bağlantısı varsa işiniz çok kolay olacaktır çünkü MATLAB ya da LabVIEW gibi yazılımlarla dijital filtreleme ve sinyal yükseltme işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Saygılarımla,
 
AD620 INA114 gibi şeylerin pdf lerinde basit ama etkili yöntemler var.

... 80 Hz'den sonraki komponentlerinin genellikle EKG sinyali olmayacağını ...

Gel az pazarlık yapalım.
Özellikle gençlerde saha ve yatak sporları yaparken 150-180 normaldir.
Senin hatırın için 150 olsun derim. :rolleyes:
 
AD620 INA114 gibi şeylerin pdf lerinde basit ama etkili yöntemler var.



Gel az pazarlık yapalım.
Özellikle gençlerde saha ve yatak sporları yaparken 150-180 normaldir.
Senin hatırın için 150 olsun derim. :rolleyes:

Kazım Bey siz nasıl diyorsanız öyledir.. :)

Şaka bir yana ben tezimi biyomedikal üzerine düşünmüştüm. Uzun saatler kafa yormuştum, özellikle Wavelet algoritmalarına.. Yurtdışındaki makalelerde efektif frekans aralığının teoride 0.05 ~ 100 Hz aralığı olduğu ancak pratikte ise 80 Hz'e kadar anlamlı bilgi taşındığı söylenmekteydi.

Fakat sizin gibi üstadlar yorum yapıyorsa tekrar incelemek gerekir. Ama o filtreleme yöntemi benim projem olduğu için ve iyi de not aldığım için ondan eminim.. :)

Saygılarımla,
 
Kalbim Kaç Atmalı | Kalp Hastalıkları - Heart Diseases

Kitaplardaki değerler de bunlar gibidir.
Yoğun bakımdaki bir ihtiyar hastaya takılı "balonu" incelerken , pahalı , kaliteli çok elektrodlu bir cihazda takılı idi ve hasta aralıklı olarak kesik kesik ve zorlanarak öksürüyordu , o esnada zaman zaman ekran donuyordu ve yenileniyordu.
Göğüs kaslarının işareti baskın olunca tedbiri öyle imiş.
Hocaların gerekli gördüğü durumlarda kalpdeki bir kasdan ve köprücük kemiğinin oralardaki bir kasdan alınan 2 elektrod en temiz sinyalleri veriyormuş.
Senkron çalışan yapay kalp olaylarında kullanılıyormuş.
 
http://bjp-bg.com/papers/bjp2008_1_68-77.pdf

Daha önceleri çalıştığım makalelerden bir tanesini buldum. Kesinlikle yanlış anlamanızı istemem. Benim okuduklarım buna benzer makalelerdi. Amacım sadece nerelerden çalıştığımı göstermekti, lütfen saygısızlık olarak anlamayınız.

Ayrıca bildiklerinizi paylaştığınız için de teşekkür ederim.

Saygılarımla,
 
Estağfurullah , yanlış anlama yok , tam tersi memnun oluyorum.
Bildiklerimizi paylaşarak çoğaltıyoruz , bu şekilde.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,224
Mesajlar
915,923
Kullanıcılar
450,015
Son üye
teknik eğitim

Yeni konular

Geri
Üst