Devir sayısı değiştirme

Katılım
6 Eyl 2007
Mesajlar
316
Puanları
1
Konum
Bursa
55kw bir motorla fan çalıştırıyoruz diyelim,
Fan devri 1450d/dk,motor devri 1450d/dk, kasnaklar eşit çekilen akım 60 A.
1)Biz fan emişini arttırmak istiyoruz ilk denememiz kasnakla olsun
hesabı yaptık fan devrini 1700d/dk ya çıkardık motor devri 1450d/dk çekilen akım 100 A.(motor tarafının kasnağı büyük seçtik)
2)Bu denememizde devreye inverter taktık,kasnaklar eşit inverterden frekansla
devri ayarladık, motor devri 1700d/dk fan devri 1700d/dk çekilen akım 100 A.
3)Yine devre inverterli, motor tarafının kasnağını büyük seçip fan devrini 1900d/dk ya getirdik ve bunu inverterle 1700d/dk ya düşürdük.Motor devri 1300d/dk fan devri 1700d/dk akım 100 A.
4)Yine devre inverterli, motor tarafının kasnağını küçük seçip fan devrini 1300d/dk ya getirdik ve
bunu inverterle 1700d/dk ya çıkardık.Motor devri 1900d/dk fan devri 1700d/dk akım 100 A
1.tercihte frekans 50hz,2.tercihte 70hz,3.tercihte 40hz,4.tercihte 90hz farz edelim.
amacımız fan devrini 1700d/dk ya motor akımını geçmeden çıkarmak.
Sizce bu 4 tercih arasında fark varmıdır?Varsa kullanımda hanğisi tercih edilmelidir.Herkese kolay gele
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Anladığım kadarıyla invertörlü yada invertörsüz ,kasnaklı yada kasnaksız bir şey fark etmiyor .Bir değişken var hız oda mevcut yükü birim zamanda daha hızlı çevirmek 1400 ddk
1700 d/dk çıkarmak herne şekilde olursa olsun bunun bedeli güç burada volt değişmiyeceğine göre akım artacaktır 100 amper yani bence yük (hızlı dönmek suretiyle )artmıştır Çözümü yok hızlı dönmenin daha doğrusu fazla emişin bedeli amper dir ha yükte oyanayabilirim derseniz ayrı konu kolaygelsin
 
motorun o hızda akımının normalden yüksek olması çok ilginç. özellikle invertör kullandığınız devrelerde 90 Hzde akımın düşmesi gerekirdi. neyse bence böyle bir fan sisteminde invertör ile kalkış süresini istediğiniz gibi ayarlar hem elektriksel sisteminize hem mekanik sisteminize zarar vermemiş olursunuz...
 
arkadaş inverter kullanarak tasarruf yapmak için inverter çıkış frekansı 50 hz nin altında olmalıdır. 50 hz ye ulaştığında motor kendi akımını çeker artı inverter üzerindeki harcanan akımda toplam akıma ilave edilir. ayrıca akımı inverter çıkışından ölçüyorsan pek sağlıklı olmayabilir, çünkü inverter çıkışı sinüs değil , khz ler seviyesindeki tetiklemelerle oluşturulmaya çalışılan bir sinüstür. birde şöyle birşey var oradaki yük için o motor yeterli de olamayabilir dolayısıyla motor bu yuzden aşırı zorlanıp fazla akım da çekebilir. artık çalıştığın ortama göre kararı en iyi sen verirsin.
 
İnverterin bağlı olduğu seçeneklerde ölçülen akım inverterin çıkışından ölçülen akımmı,yoksa inverterin girişinden ölçülen akımmı?İnverterin bağlı olduğu zaman girişinden ölçülen akım değerlendirmeliyiz.Bir de fanlarda %10 luk bir devir artışı yaklaşık olarak %30 çekilen gücün artmasına sebep oluyor.
 
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.Benim aradığım cevaplar bunlar değildi.
Sizce bu 4 tercih arasında fark varmıdır?Varsa kullanımda hanğisi tercih edilmelidir.
Ben cevabın matamatiksel olarak verilmesini istiyorum.Moment,tork,vs değişimleri
nasıl oluyor.Bu verilere göre farklı işlerde hangileri tercih edilebilir.(büyük bir ihtimalle herbirinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. veya yokmudur)
Gelecek cevaplara şimdiden teşekkürler...Kolay gele
Akım inverterin kendi panelinden okunan akımdır.Ampermetreyle ölçülen değil.
 
bence kasnakları değiştirerek hızını ayarlarsan daha iyi olur senin için, konuya tam hakim değilim ama motoru 50 hzden yüksek değerlde çalıştırırsan mekanik bir sorun ortaya çıkabilir
 
asenkron motorlar sabit devirli motorlar olark bilinir ancak n=60.f/p formülünde sadece kutup sayisi (zor olan) yada frekans konvertörü kullanarak devir sayisi degistirilebilir. sizin meselenizde motorun etiketdegerleri eksik vermissiniz ama 100A de sorun olmuyorsa bence motor devrinin dusuk kasnak devrinin yüksek oldugu drumda calistirmaniz daha akilci olur.

matematiksel cevap istiyorsn etiket bilgilerini tam vermeniz lazim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.Benim aradığım cevaplar bunlar değildi.
Sizce bu 4 tercih arasında fark varmıdır?Varsa kullanımda hanğisi tercih edilmelidir.
Ben cevabın matamatiksel olarak verilmesini istiyorum.Moment,tork,vs değişimleri
nasıl oluyor.Bu verilere göre farklı işlerde hangileri tercih edilebilir.(büyük bir ihtimalle herbirinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. veya yokmudur)
Gelecek cevaplara şimdiden teşekkürler...Kolay gele
Akım inverterin kendi panelinden okunan akımdır.Ampermetreyle ölçülen değil.

merhaba arkadaşım
vermiş olduğun örneklerden de görebileceğin üzere, motor ne kadar iş yapıyorsa o kadar akım çekiyordur.örneğinden 1700 d/dk üstünde daha faydalı olmadığınıda görmüşsündür.eğer devir sabit kalacaksa kasnak olayı en hesablı yöntem olsa gerek ( motorun yol verme sistemlerinin olduğunu varsayarak) çünkü
1 motorlar tam yükte verimleri en yüksek noktada olur
2 hız kontrol cihazlarının maliyeti göz önünde bulundurulursa işin ekonomikliği ortaya çıkar
Ama
ben sistemimi modernize ediyim elimde birçok opsiyonlar bulunsun diyorsan hız kontrollü bir sistem kurman daha iyi olur
 
Son düzenleme:
Cevaplar için teşekkürler.Sonuç olarak motorun tam kapasitede yaptığı iş önemli,İşi yaptırma yöntemi farklı olsada.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,215
Mesajlar
915,867
Kullanıcılar
449,996
Son üye
Serhan10

Yeni konular

Geri
Üst