Ups'yi tam güce yakın kullanabilmek

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba İlginizi çekebileceğini düşündüğüm bir güç elektroniği uygulamasını sizinle paylaşmak da istiyorum.Bildiğiniz gibi 31 martta büyük elektrik kesintisinde 650 VA (360 watt) tunçmatik ups’mde trafo sarımlarında lehim erimesi olmuş,180 volt ac yerine 220 volt ac sarım uçlarını trafo üzerinde bulup çıkışına vermiştim.Eski 180 volt ac çıkış sarımalarının tercih edilip seçilmesi,muhtemelen de pc’nin 15 dak. olan bu destek süresinde kompakt halde olan bu trafo-akü-inverter üçlüsünün karşılıklı etkileşimlerle olan iç ısı fazlalaşmasıyla,aslında bu ups’nin 15-20 dak. dan önce bu pc desteğinin kesilmemesi,yani bir garanti olarak bu destek süresinin tam korunması için,bu 180 volt ac çıkış sarımının bilerek seçilmesinde çok etkili olmuştur diye düşünüyorum.

Bugün 60 ve 40 amper tam dolu 12 voltluk araç aküleri ile (paralelde 100 amper) ve kendi üzerinde yer alan 12 volt 7 amper kuru aküsü,bu inverter devresi tam çalışırken bazı denemeler yaptım.trafoyu dışarı çıkarıp ısı artışının en fazla olan bölümünü de (En fazla ısı artışı en kalın primer sarımlardaydı direk olarak bunu da elimle gördüm) inceledim.İnverterden (4 adet mosfetten sonra) ac olarak anahtarlanıp trafo primerine giren kalın sarımlarda (360 watt. max güç için çift emaye telle sarılmış olan) üzerine kat kat konan ve ısı tarnsferini dışa doğru engelleyen,nüvenin aşırı ısınmasına,dolayısıyla sonrasında tüm bu sarımların (Primer/sekonder) aşırı ısınıp ups içinde üst kısımda ve yakınında duran soğutucuya bağlı mosfetlerin de soğutucusunu ısıtıp dolaylı yoldan sıcaklık artışıyla iç direncin azalmasına,geçecek amper değerinin azalmasına neden olan) kaaronları çıkarıp daha ince ve yüzey hava temasıyla ısı transferini kolaylaştıracak çok ince koli bantıyla yalıtma yaptım.Trafoyu ups dışında tam kalacak ve üzerine yüksek devirde hava üfleyecek pc kasa fanını koydum,arakada açtığın büyükçe deliği de 4 adet mosfeti soğutucusuyla daha iyi soğutacak olan pc ekran kartından söktüğüm yüksek devirli minik bir fanı havya ile kulaklarından yapıştırıp bu delikten tam içeriye direk hava üfler şekliyle monte ettim.Her iki fan 12 voltluk akülerden birinden bir anahtarla açılıp istendiği anda da devreye girebilir şekliyle monteli olarak bu yerine kondu.

Bu tadilat tam olarak ne işe yaradı,şimdi asıl onu anlatmaya çalışayım ben size.Daha önce kesintilerde örneğin 85 watt. arçelik 51 ekran ctr ve 2 adet 20 watt.lık tasarruf ampülünü,yani toplamda en fazla 125 watt.’ı uzun süreli kesintilerde kullanırkan bugün daha farklı bu tadilat ve dış soğutmalarla (Mosfetler tine içte ama trafodan tam bağımsız daha farklı soğutuldu) tam olarak 315 watt. gücü çok uzun süreler (2.5-3 saat gibi) boyunca,trafonun el yakmayan 55-60 derecelere en fazla gelen nüve sıcaklığı ile de alabildim.650 VA (360 watt.) ups’den bu kadar gücü,soğutucusu olan özel bir inverter gibi alabilmek oldukça da sevindirici oldu.Yüke paralelde bağlanan tüm cihazlar;

1-Samsung lcd tv (110 watt.)
2-37 ekran SEG crt tv (75 watt),
3-HP laptop (65 watt.smps adaptörüyle)
4-Trimax DVD player (25 watt.)
5-2 adet 20 watt.’lık tasarruf ampülü.

Not: Bu esnada lcd tv,crt tv ve laptop tam boşta da değildi,kumandaları ile faal olarak da çalıştırıldı,dvd playere dvd konup 2 saat boyunca sürekli izlendi,laptop’ta ise video formatı sürekli çalıştırıldı,yani sürekli laptop yüklü kullanıldı,o anda da laptop hem bataryayı tam şarjda hem de laptopu direkt besler (Tam çalıştırır) durumundaydı.

Hepsinin watt toplamı 315 watt.kadar ediyor,ama bir emniyet için tam 360 watt.’ı yüklemek pek mümkün değildi,akü kapasitesi 12 volt 100 amper bile olsa eşit ve biraz daha fazla gelen yüklerde sesli buzzer kısa aralıklarla ötüp “Her an kapanabilirim” uyarısını verdi.(20 watt.lık 2 adet tasarruf yerine 100 watt. akkor Flamanlı ampülü denediğimde güç biraz aşıldı ve bu kısa buzzer uyarısını alıp tam 360 watt.la yüklemekten vazgeçtim böylece de.)

Yani sözün kısası daha önce en fazla net 125 watt çekebildiğim ups’den bugün 315 watt. gücü trafo 65 dereclere gelmeden,fazla el yakmayan seviyelerde fanla soğurken elde edildi.Yani arada 315-125=190 watt. kadar soğutma ile alınan fazlave güvenle alınabilen bir güç var,bir sonuç olarak.Şu anda toplamda 100 amperlik tam boşalmaya yakın aküler 4 kademeli olan yeni yaptığım tam dc çıkışlı olan bu güç kaynağı ile 15-16 volt, 8 amperle şarj olmaya da çalışıyor.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Daha fazla daha iyi soğutma daha fazla güç kullanmamıza imkan tanır o zaman :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst