DC motor ile kağıt sarma makinesi

megawolf

Üye
Katılım
17 May 2010
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar merhaba,
sizlerden konu ile ilgili olabildiğince erken cevap alabilirsem sevinirim.
şimdi benim yapmak istediğim bir havlu kağıdı düşünün, havlu kağıdı motor ile sardırmak. tüm mekanik kısmını yaptım, 12V DC motor kullandım. motorun bacak uçlarına çift kontaklı rölenin ortak uçlarından çıkış aldım. rölenin diğer uçlarına da zır olacak şekilde +,- ayarladım. röleye gerilim gelince motor bir yöne, gerilim kesilince ters yöne hareket etti. o kısımda sorun yok. motorun hızını ayarlamak için röle çıkışına küçük değerde bir potansiyometre ilave ettim. 12 volt olduğu için rölenin önüne direnç takınca 12V luk motorum dönmediğinden direk bağladım potansı. şimdi tek sorunum şu kaldı. kağıt sarma işlemi gayet güzel. fakat kağıt bitince motor takılıyor, zorlamaya başlıyor, potansiyometre ye çok akım yüklendiği için potansiyometre yanıyor. öyle bişey istiyorum ki, gereken devre ne ise yapmaya hazırım. kağıt bitince aşırı akımdan potansiyometreyi yakmamak için devre kendisini kapatsın. bu konuda yardımcı olursanır çok sevinirim.
Teşekkürler.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
12v redüktörlü motor kullanırsın ve DC motor devir kontrol hazır board alıp kullanırsın(şemadan ve kendin yapmaktan daha ucuza satılıyor)Redüktör dişlilerinin verdiği güçten dolayı kağıt sıkışması vız gelir..DC motor devir kontrol kartı (devresi)kullanırsan Potans yanma vs..benzeri sorunun olmaz..başarılar..
 
akım olcersin akım istedigin degerin ustune cikarsa kesersin ,akimi olcüp role cikisi veren bir devre var bende ama
motor ne kadar akım cekiyor calisirken ?
 
kagıt bıttıgını sensornen gor ve devresını kes
 
kagıt bıttıgını sensornen gor ve devresını kes

kağıt bitince sürüklenip gelmiyor. geriliyor. sensorun önünden çekilmesi gerekli ki kağıdın bittiğini sensör algılasın.

bu arada istediğim şeyi yaptım. 555 osilatör devresi ile kare dalgalar üreterek motorun hızını potansiyometre ile ayarladım. kağıt bitince motor 1,2 saniye kadar zorluyor. dönemeyince akım kesiliyor. teşekkürler ilginizden dolayı. çok sağolun. aklımda bu site sayesinde yapmayı planladığım başka işler oluştu. şimdi onları yapmaya başlayacağım. tekrar teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,766
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst