CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

"Bide buraya bak, ileride lazım olacak" linki açılmıyor.
Halledilmiştir. hayrını görün
 
Vidalı millerin yataklanmasında kullanılan BK, FK yerine alternatif olan iki tane eğik bilyalı 7001 rulmanının sırt sırta hassas yataklanması sıkıntılı gibi. 3001-B-TVH (12x28x12) veya 3201-5201 (12x32x15.9) gibi çift sıralı eğik bilyalı rulmanlar var. Bu rulmanlar aynı amaçla iki 7001 yerine kullanılabilir mi?

BK12 de kullanılan setskurlu emniyet somunu veya benzerinin TC de satıldığı yer verebilecek var mı?
 
Son düzenleme:
Cektirme_Pim.png


http://www.caglarcivata.com.tr/index.php?route=product/product&path=93&product_id=2179

Yukarıdaki çektirme pimleri motor veya yataklama uzatma için uygun mudur? Özellikle ağır motoru CNC ekseninden uzaklaştırmamak ve kapladığı hacmi büyütmemek için, yataklama (BK) pimle rijid bağlanabilir mi? Etli alü borunun kısa uzunluklarda temin edilme zorluğu , işleme maliyeti nedeni ile alternatif olabilir mi?
 
Son düzenleme:
İki tane eğik bilyalı 7001 rulman yerine bir adet 3001-B-TVH (12x28x12) veya 3201-5201 (12x32x15.9) gibi çift sıralı eğik bilyalı rulman kullanılabilir mi diye sormuştum. Çift sıra olanlarda bilya açıları tek sıra olanlara göre (DB-DF, back-face yani sırtsırta-yüzyüze) farklı bu durum vidalı milin çalışmasında sorun yaratır mı?

http://www.bibus.hu/fileadmin/produ...ll_screw_end_support_catalogue_en_12-2008.pdf

7001_rulman.png


yukarıdaki firmanın yataklarında, DB (soldaki şekil) ve DF olan tipleri var.
 
Son düzenleme:
Sorumun cevabı NSK rulmanın açıklamasında ayrıntılı anlatılmış, ikiden fazla da eğik rulman birarada kullanılabiliyor;
http://www.br.nsk.com/upload/file/NSK_CAT_E1254f_148-151.pdf

AngularBearing_DB_DF.png


Moment, hız, sürtünme ısısı ve dayanıklılık açısından değerlendirilmiş. Anlayabildiğim kadarıyla DB ve DF kullanımı birbirine yakın, DB (sırtsırta) kullanımı DF ye göre hız açısından daha iyi.

DB olarak imal edilmiş çift sıralı eğik rulman aynı işi görür mü? Madem böyle bir çözüm var neden yataklarda (BK, FF) çift sıralı tek rulman yerine iki tane rulman kullanılıyor?

SKF açıklaması olabileceğini gösteriyor;
http://www.skf.com/us/products/bear...-row-angular-contact-ball-bearings/index.html

Step motorlarda sorun olmasada hız, ısı aynı rulmanlar spindleda da kullanıldığı için önem kazanıyor olabilir. Aslında iki rulmanın hassas yerleşimi ne kadar önemli olduğunu merak eden olursa uç bir örnek;
http://www.skf.com/us/products/bear...d/individual-adjustment-of-preload/index.html

Ayrıca diğer faktörlerin yanında, değme açıları da önemli farklılık gösteriyor;
C=15°;AC=25°,A=30°; B=40°
 
Son düzenleme:
5201 12x32x15.9 çift sıralı eğik rulman 2.42$
http://www.bendasrulman.com/5201-rulman
Toptancı, parekende satışı yokmuş.

http://www.umitrulman.com/Sayfalar/Perpa-Merkez-Subesi_11.html
51101 0.98$ Büte
51201 1.02$ Büte
3201 ZZ 4.86$ Çift sıra eğik
D-TEC marka, liste fiyatı, iskonto? (toptan %56, peşin +%10)

Aşağıdaki somun, BK benzeri yataklama yaparsak emniyet somunu olarak kullanılabilir mi?
watermarked-56611-250x250.jpg


http://www.caglarcivata.com.tr/index.php?route=product/product&path=63&product_id=663
 
Son düzenleme:
http://www.jp.nsk.com/app01/en/ctrg/index.cgi?gr=dn&pno=NSK_CAT_E1102m_B46-75

Dosyasının giriş kısmında çift sıralı eğik rulmanın, sabit uç yataklaması için kullanıldığını belirtilmiş. Aşağıdaki şekil ve ölçüler verilmiş;

NSK_Doublerow.png


5201 kullanılırsa sanırım burç kullanılarak min çap (da) sağlanabilir. Da max la (ölçü içten verilmiş) sağdaki şekilde neyin kastedildiğini anlamıyorum. Açıklayabilecek var mı?

Sanırım bu çözümü pratik ve düşük maliyetle vidalı mil sabit yataklaması olarak kullanabiliriz. Kalite olarak BK-badem arasında kalabilir.

DF nin vidalı milin eksenel kaçıklığını daha iyi tolere ettiği ve bu nedenle daha çok tercih edildiği belirtiliyor.

http://www.cnccookbook.com/CCBacklash1.htm
Yukarıdaki adreste vidalı millerlerde eğik rulmanlı yataklama, mil boşluğu başlığı altında,
"Mounting the Leadscrew and Nut Properly: Angular Contact What? They Cost What?!??"
kısmında derli toplu, anlaşılır şekilde anlatılmış.
Herkesin ingilizce bilmediğinin farkındayım. Ben de akıcı şekilde okuyamıyorum. Konuya da uzağım yoksa önemli kısımların tercümesini yaparak yazmak isterdim, belki ileride.
 
Son düzenleme:
Ben kendi CNC imi Alü levha ve sigma profilden yapmayı planlıyorum. MDF kullananlara plywood malzemeyi de araştırmalarını öneriyorum.

İyi araştırma yapan bir arkadaşım mukavemet gerektiren farklı bir projesinde plywood u seçti. Kesimin kalitesi (ebatlama) ve fiyatı da dikkatinizi çekecektir. Kesilen parçaları gördüm. Hem malzeme hemde kesim kalitesi olarak iyiydi, kesilen kenarlar çok düzgündü. Kesim sadece dikdörtgen parçalardan oluşuyordu. İnternette iki malzemeyi mukayese edecek bilgi mutlaka vardır. Birbirine dik yönde uzun ahşap malzemenin biraraya gelmesinden oluşan plywood un daha küçük boyutlu malzemeden oluşan MDF ye göre mukavemet açısından daha iyi olması gerektiğini düşünüyorum. Sanırım plywood daha pahalıdır. Aşağıdaki fiyatlar şubat 2015 tarihindeki maliyetlerdir.

Plywoodda da farklı kaliteler var. Arkadaşımın seçimi en iyisi olduğunu düşündüğü İskandinav malı. Birch veya Baltık birch ağacından üretilmiş. Film kaplı olmayanı tercih etti. Film kaplı olanları inşaatlarda beton kalıp malzemesi olarak defalarca kullanıyorlar.

http://www.balcioglu.com.tr/
Plywood levha 20 mm kalınlık 1250x2500 mm boyut. Mobilya grade, düzgün. 153 TL + KDV

http://www.demonte-ahsap.com/index.html
Levhanın tamamının istenilen ölçülerde kesimi 10 TL.
 
Son düzenleme:
Aşağıdaki büte, eğik rulman kalite ve fiyatları ilginizi çekebilir
http://www.akarrulman.com.tr/avantajli-fiyat-tekliflerimiz
Ümraniye şube-depo dan rulmanlar alınabiliyor.

Bir kaç örnek;
  • 51201 SKF 2,71 € (Büte 12x28x11)
  • 6201.2ZR.C3 FAG 0,95 € (12x32x10)
  • 7201B Çelik Kafes NTN 3,25 € (Eğik bilyalı - Japon 12x32x10)

Preload (ön yükleme, öngerme) uygulanan eğik bilyalı rulmanlar hassas olarak üretiliyor ve genelde çift olarak satılıyor, fiyatlarıda yüzlerce dolarları bulabiliyor. Alt veya üst bilezikde üretim esnasında, öngerme uygulanabilmesi için boşluk bırakılıyor. Değerler 5-40 mikron civarında. Eğer boşluk yoksa ve rulman uygun hassasiyette ise şim (shim), layner pullarla öngerme uygulamak mümkün ancak gerekli hassasiyette kuvvet uygulayabilmek zor, fazlası rulmana da zarar verebiliyor. Henüz TR de 0.1 mm altında pul göremedim.

Listede gözüken 7201B rulmanın 40 derece eğiklikte olması gerekiyor. Rulmanın üzerinde sadece 7201 yazıyor eğer bu doğru ise 30 derece olabilir. Firmadan üzerinde yazmasada B tipi olduğu söylendi?

Canlandırmak için 0 derece bilyalı standart, 90 derece büte diye düşünebiliriz.

30 derece yine de iyi bir açı, öngerme olmasa da vidalı mil yataklaması için iyi bir çözüm olabilir.
 
Son düzenleme:
2 tane eğik rulman (BK serisi) kullanmanın aman aman bir durumu yok.. o yüzden sonlandırma rulmanı olarak düz BF serisi kullanarak bitiriyorlar... tasarımınızdaki gövde ile sert çelik işlemiyeceğinize göre, iki ucada BK serisi rulman koymak sadece ve sadece israf olur. aslında olay şu, vidalı milin yanal kuvvetlerini absorbe edebilmek için eğik rulman kullanılıyor. sondaki BF sadece eksende çalışabilmesi için gerekli bir doğrultaç görevi görüyor.. dikkat ederseniz, genelde Z ekseninin altına BF bile konulmaz. yer çekimin sıkıntı yaratmadığı için.. o yüzden, BK-BF sistemini bozmayın ve bu şekilde ilerleyin. size nacizane tavsiyem, tasarımınızda Z eksenine dikkat edin. en çok esneyen ve rahatsız eden yer orası olacaktır.

Kazım hocamız sivri dillidir.. hayatında tek gayesi, okumadan soru sorana sataşmaktır.. ama engin bilgisi ve tecrübeside tartışılmazdır. geleceğin aksi dedesi olma yolunda ilerler kendisi, sorular bitmez çözümler herzaman mazide kalır.. gönül rahatlığı ile sorularınızı sorabilirsiniz. yüzlerce kez cevaplansada, elimizden geldiğince cevaplamaya gayret ederiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,302
Mesajlar
916,552
Kullanıcılar
450,139
Son üye
muhamedarslantas38

Yeni konular

Geri
Üst