Buattan Yeni Hat Çekme

anlatımlarınız için teşekkürler cesaretim olursa yapmaya çalışacağım olmadı bir ustaya kalacak iş :D teşekkürler bilgiler için. son bir sorum olacak benim elimdeki kabloların renkleri mavi ve kırmızı(hat çekmek için sonradan aldığım kablolar). buradaki resme göre yapacak olursam eğer prize gelen sarı kabloyu nasıl bağlayacağım o sarı kablo nedir?

Sevgili arkadaşım;cesaretiniz geldiği anda değil,elektrik konusunda tam olarak bilinçlendiğinizde bu iş için kolları sıvayın.Yıllarca önce bir elektrikçi büyüğümün iki sözü yaptığım her elektrik işinde derhal aklıma gelir.

"1-ELEKTRİK AFFETMEZ" ; "2-ELEKTRİK DÜZENİ SEVER"

Elektrikçi arkadaşlarımız zaten size ziyadesiyle uyarılarını yaparak işin ciddiyetini izah etmeye çalışmış.Siz daha kabloların hangi elektrik cinsini,topraklamayı hangisinin taşıdığının tam bilincinde bulunmadan bu işe hiç girişmeyin derim.Siz basit bir elektronik hobi devresi yapmıyor ve bağlamıyorsunuz.Evinizdeki tüm makinelerin,değerli elektronik cihazların topraklı prizini yapacak,sonra da bu prizden bu değerli elektrikli ev eşyalarına Şebeke akımını,toprak konusu çok önemli olacak bazı istisna ev aletlerine (Elektrikli şofben,elektrikli ani su ısıtıcısı,pc,elektrikli radyatör,vb.) bu akımı vereceksiniz.Toprak yerine faz,toprak yerine nötürü de bilmeden bağlarsanız bu cihaz ve makinelerin çalışması aksar,bozulabilir,K.A.R. varsa bu yanlış bağlantınızda sürekli düşer,elektrikli şofbenin,radyatörün rezistansı çok az ısıtabilir,vb.sayısız,birçok aksaklıklar da olabilir.Yani önce sizin can güvenlğiniz,sonra da evdeki değerli elektrikli eşyaların,makinelerin çalışma güvenliği bir tehdit altında kalabilir.

MEGEP standartlarında ; sarı-yeşil kablo =Toprak hattı , mavi kablo=Nötr hattı , kahve,siyah kablo=Faz hattıdır.

Ancak ev tesisatlarında çok farklı kablo renkleri de seçilip kullanılmış olabilir.Örneğin sarı-yeşil toprak kablosu çıplak bakır olarak buvata çekilip gelmiş olabilir,diğar renkler farklı da seçilmiş olabilir.Kontrol kaleminin yandığı kablo faz hattıdır.Faz hatından toprak hattına (Sarı-yeşil veya çıplak bakır tele) seri lambalı bir kablo temasında, K.A.R. hatta varsa,hemen attıran kablo hattı,kesinkes toprak hattıdır.kontrol kalemi nötr ve toprak hattı kablosunda hiç yanmaz,ama KAR varsa böyle bir testle kolayca nötr ve toprağı ayırt edersiniz.

Benim size tavsiyem,bu tür profesyonel bir işi yapmadan önce,mutlaka evde küçük tahtalar üzerinde,bu lamba ve priz devresinin bir prototipini oluşturun.Faz yerine küçük bir akünün + kutbunu,nötr yerine yine bu küçük akünün - kutbunu,toprak hattı yerine kalorifer veya su borusundan aldığınız,ancak tam güvenilir olmayan bu toprak hattını kullanıp,buattan alıp lamba ve priz yapacağınız devrenin basit bir prototipini (Benzetilmiş bir modelini) oluşturun.Burada tam bir özgüven ve bilinci kazandğınıza tam emin olursanız profesyonel olan gerçeğini çekinmeden ve kolaylıkla da yaparsınız.Yani sarı-yeşil,kahverengi ve mavi renk kablolarla,yapılacak bu gerçek işin simülasyon devresini öncelikle kendinizce bir oluşturun.Kolay gelsin.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. elektrikçi çağırmaya karar verdim :)
 
forum toplanın lamba takmaya gidelim hiç olmazsa belki gerçekdede tanışır bi çay falan içeriz 4 5 yıldır buradayım en kıdemli üye çayları ısmarlar

binbaşı sanırım çaylar senden :D
 
forum toplanın lamba takmaya gidelim hiç olmazsa belki gerçekdede tanışır bi çay falan içeriz 4 5 yıldır buradayım en kıdemli üye çayları ısmarlar

binbaşı sanırım çaylar senden :d

allahına kurban wolfane. Yaşa sen... Ne güzel fikir yahu. ...binbaşı hocam çok terler bence... Ondan sonra da rezistans usta bence
 
biz acaba çayla küçük mi düşündük hava bahar belki mangal falan yakarlar bize
 
Ağanın eli tutulmaz artık ne ısmarlarsa :)
 
yönetici arkadaşlar böyle bir organizasyon düşünürmüsünüz bu konuyu bi inceleyelim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst