Bu da benim AMPLİFİKATÖR

Mr_YAMYAM

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ara 2017
Mesajlar
4,487
Puanları
1,506
Konum
ANGARA
Çoğu arkadaşımız amplifikatör kalitesini belirlerken, çıkış gücü ile bağdaştırmaktadırlar :D
Yani ilk sorulan soru, ''BU AMPLİ KAÇ WATT'' sorusu olmaktadır.
Bir amplinin çıkış gücü kalite unsuru ile asla bağdaştırılmamalıdır. Çıkış gücü, bir amplide sadece yükü, (Hoparlör) sürebilme kabiliyeti ile ilgilidir. Doğal olarak hoparlörlerimizin duyarlılığı doğrultusunda elde edebilebileceğimiz max. ses seviyesini ifade etmektedir.
Bir amplifikatörün kalite unsurlarını belirleyen 3 temel unsur bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir.
1 Sinyal gürültü oranı (S/N) veya gürültü seviyesi.
2 Frekans cevabı.
3 Distorsiyon. Bozulma oranı.
Bu üç temel unsurun bir araya gelmesi ile bir amplifikatörün kalite unsuru belirlenmektedir. Elbette bu üç temel unsura parelel ta-li unsurlar da olsa da, belli koşulları yerine getirmemişsek bu unsurlara değinmenin anlamı kalmamaktadır.
Amplimizin hizmet bölgesinden görüntü.
IMG_1242.JPG

Amplimizde görülen özel bir aygıt daha bulunmaktadır.
Amatör arkadaşların VU metre dedikleri bu seviye ölçü aleti, benim cihazımda oldukça gelişmiş bir formda tasarlanmıştır.
EBU PPM standartlarına göre hazırlanmış olan bu ölçü aletimiz 60db ölçüm aralığına sahip olup, 3 db çözünürlükte çalışmaktadır.
Yapım ve test aşamasından bazı görüntüleri sunuyorum.
Amplimizdeki power modül (Çıkış katı) dahil olmak üzere, tüm ön devrelerin tasarımı tarafımca dizayn edilmiştir. Talep olması halinde amplimizin yapım tekniği ve devreler, konu içerisinde kullanıcılara sunulacaktır.
Konu ile ilgili her türlü eleştri, ve mantıklı yorumlar kabul edilir ve tartışılır. Bilimsel olmayan soru ve öneriler dikkate alınmayacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_1155.JPG
    IMG_1155.JPG
    157.9 KB · Görüntüleme: 230
  • IMG_1164.JPG
    IMG_1164.JPG
    135.7 KB · Görüntüleme: 208
  • IMG_1175.JPG
    IMG_1175.JPG
    124.8 KB · Görüntüleme: 204
  • IMG_1167.JPG
    IMG_1167.JPG
    115.3 KB · Görüntüleme: 204
maşAllah eline,koluna sağlık güzel olmuş...
benim Mikado'lar ağlıyorlar...
 
Mikado'lar herhangi bir sınıfa girmediği için ağlamasınlar.
O'nlar kendi halinde takılırlar.
 
genede elinden geleni yapıyor...
 
Devrenin beslemesini nasıl yaptın acaba kullandığın Devre mosfetlimi kaç watt güç çekiyor ve kaç watt çıkış alabiliyorsun anladığım kadarıyla gayet temiz ses veriyor bu arada tebrik ederim güzel çalışma.
 
Devrenin beslemesini nasıl yaptın acaba kullandığın Devre mosfetlimi kaç watt güç çekiyor ve kaç watt çıkış alabiliyorsun anladığım kadarıyla gayet temiz ses veriyor bu arada tebrik ederim güzel çalışma.
Ana besleme ünitesi standart olup, bilindik 2 adet LOW-ESR kondansatör, bir köprü diyot, ve yüksek frekanslar için iki kondansatörden oluşmaktadır.
Tasarımın ilk aşamalarında test için 2 adet 10.000uF kondansatör kullanılması düşünülmüş, ama yapılan testlerde herhangi bir üstünlüğü olmadığı gözlemlenmiş ve ölçülmüştür.
Amplimizin özel tasarımından dolayı zaten 30db kazanç faktörü için -68db gibi bir gürültü değerine ulaşılmış bulunmaktadır. Bu da bize 98dbA gibi bir dinamik alan (S/N) değeri sunmaktadır.
IMG_1251.JPG

Ampli çıkış gücü 2X30W RMS olup, STK serisi hybrid modül kullanılmıştır.
Max güç testlerinde bu çıkış katının ortalama 2A civarı akım çekmiş olduğu, ve dolayısı ile 2X28V luk gerilim altında 112W lık bir güç gereksinimi olduğu test edilmiş ve ölçümlenmiştir.
Class-AB olarak çalışan çıkış katımız, teorik değerlere uygun ölçümler vermektedir.
Kullanılan ana kondansatörler 6800uF olup, max güçte, 200mV gibi bir RIPPLE değeri ölçümlenmiştir. Kabul edilebilir bir değerdir.
Ancak amplinin esası çıkış katı olmadığı için, tasarımın daha ince detayları bulunmaktadır.
1 LOW-NOISE INPUT STATE.
Giriş empedansının belli değerde olması ve girişte kaçınılmaz olan gürültü faktörünün minimize edilebilmesi için özel tasarlanmıştır.
IMG_1258.JPG

IMG_1259.JPG

Son derece basit bir devre olmasına karşın, malzeme kalitesi ve tolerans değerleri son derece önem arzetmektedir.
Böyle bir devrenin besleme ünitesinin de haliyle düşük gürültülü olması kaçınılmazdır.
IMG_1253.JPG

Alçak gürültü seviyesi,ne sahip bu besleme ünitesi, aynı zamanda bir amplide olması gereken diğer ünitelerin beslemesi amacıyla da kullanılmaktadır.
2 40db kazançlı PHONO PRE-AMPLİFİER
IMG_1254.JPG

Gerçekten iyi kalite müzik dinlemek isteyen benim gibi KAÇIK kişiler pikap, denilen ilkel aygıtlardan henüz vazgeçmemişlerdir :D
40db gibi yüksek kazanç gerektiren böyle bir devrenin tasarımı ve montajı gerçekten başbelasıdır diyebiliriz.
3 TONE CONTROL ÜNİTESİ.
IMG_1256.JPG

Bir amplide vazgeçilmez devrelerden birisidir. Dinleyici kriterleri doğrultusunda amplinin frekans cevabını değiştirmekle görevlidir.
4 DYNAMIC SUPER LOUDNESS
IMG_1257.JPG

3 ayrı bölgede LOUDNESS karakteristiği eşitlemesi yapmaktadır. Her bölgenin karakteristiği ve kazancı özel olarak kalibre edilebilmektedir.
 
maşAllah kaliteli amfi kendini gösteriyor 5 tane röle var onlar ne yapıyor?
 
Elinize sağlık çok güzel bir çalışma.

Artık her yer class D amfi oldu. Benim de şu anda uğraştığım WIFI hoparlörün içinde class D bir amfi var :) Ama hiç birisi iyi tasarlanmış eski tip lineer amfilerin yerini dolduramaz.
 
maşAllah kaliteli amfi kendini gösteriyor 5 tane röle var onlar ne yapıyor?
Önceki amplimi bizim @serkan_48 dinlemiş ve KAŞINARAK gitmişti :D
Ampli içerisindeki bazı kontroller uzaktan kumanda yöntemi ile yapılmaktadır.
Hassas bir devredeki kablolama belli bir uzunluktan sonra gürültü faktörünü yükseltmektedir. Bunun önüne geçilebilmek için sinyal hatlarını kablo ile taşımak değil, devre üzerinde RÖLE'ler ile kontrol edilmesidir.
Böylece hem kablo karmaşasına hem de kablolamanın getireceği olumsuz etkilere meydan verilmemiştir.
Sinyal girişlerinden itibaren aynı yöntem kullanılmıştır.
Elinize sağlık çok güzel bir çalışma.

Artık her yer class D amfi oldu. Benim de şu anda uğraştığım WIFI hoparlörün içinde class D bir amfi var :) Ama hiç birisi iyi tasarlanmış eski tip lineer amfilerin yerini dolduramaz.
Teşekkür ederim.
D sınıfı amplileri ben yüksek frekans tekniği için uygun görmekteyim hocam.
 
Selamlar ,

Kulaklarim çınladıda..

Ses frekans tekniğine özelikle merakım vardı. Farklı bir forumda kısa süre yazışma ve sonrasında @Mr_YAMYAM ile yüzyüze tanışma memnuniyetine eriştim. Saatlerce ses frekans tekniği üzerine konuşmuş tartışmış bilgilerimizi aktarmış bulunuyoruz. Arada da olsa dayakta yediğimiz ısırılıp yendiğimizde olmadı değil hani. :D

Bu ampli ben Ankara'ya gittiğimde inşaa halinde idi. Eski versiyonunun sesini dinlemiş hayran kalmıştım. Tabiki işin içine girdikçe bu tekniğin hiçte kolay olmadığını gördüm. Diğer elektronik dalları gibi ve fazlası ile zor bir sanat.

Malum benim iç işleri bakanlığından yasaklarım olmasaydı şimdiye çoktan çekirgeliğe kolları sıvamış bu ampliyi klonlamaya baş koymuştum. Ama malesef ev ortamının bu tür atölyelik işlere müsait olmamasından dolayı bu işlere başlayamadım.

Kısmet belki ileride daha büyük bir eve taşınırsak ( kelin ümidi bir tutam saçmış benimkide evin bir odası ) hobi odası yağığ bu işlere başlayacağım.

Abi ellerine sağlık. Çok güzel bir uygulama olmuş. Keşşşkeee benimde olsaaaaa.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,609
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst