GAIN CLONE Amplifikatörler üzerine.

Mr_YAMYAM

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ara 2017
Mesajlar
4,469
Puanları
1,506
Konum
ANGARA
Gain clone nedir?
47Labs tarafından 1999 yılında üretilmiş bir ürünün kopyaları (CLONE) olarak tanımlanabilir.
Bu ürün ne idi?
Gain amplifier olarak tasarlanmış bu ürün, GAIN CARD AMPLIFIER olarak lanse edilmişti. Amaç mümkün olduğunca az ekipman kullanılarak ve üst seviye bileşenler kullanılarak, bir amplifikatör sistemini, tekniğine en ugun kullanım ve en ideal ses kalitesine ulaşabilmeyi amaçlamakta idi.
http://www.sakurasystems.com/reference/gaincard.html
Bu ürün 1999 yılında üretilmiş olsa da, aynı teknikle çalışan çok daha eski ürünleri bizzat görmüştüm. İlki 1930 lu yılların üretimi olan MARCONI BROADCAST SYSTEM ve 1950 li yılların üretimi olan TELEFUNKEN BROADCAST SYSTEM cihazları idi.
Ancak bu cihazlar stüdyo cihazları oldukları için son kullanıcıya satılmakta olan ürünler değillerdi. Bu sebeple kullanıcıların bilgileri dahilinde değildi.
TEKNİĞİN AMACI:
Bir amplifikatörün belli yapım kriterleri vardır. Bunlardan ilk akla gelen amplifikatörün kazanç unsurudur. Yani bir amplifikatör, yükseltici olarak Türkçe'de anılır ve gerilimi ve akımı yükseltebilmek için üretilirler.
İşte en önemli unsurlardan olan gerilim yükseltme özelliği, beraberinde bazı sorunları da getirmektedir.
Vg=100 olan bir amplifikatör için kısaca şunu söylemek gerekirse...
Girişine uygulanan 100mV luk bir gerilimi 100 kat yükseltecek demektir. Yani çıkışında 10V luk bir gerilim olacaktır.

Ne var ki bir amplifikatör her zaman, daha doğrusu hemen hemen hiçbir zaman max. kazanç seviyesinde kullanılmaz. Dolayısı ile amplifikatör tasarımındaki 100 katı gerilim yükseltme unsuru, bazı dezavantajları da beraberinde getirmektedir.
Bu dezavantajlardan en önemlisi, gürültü unsurudur. Yani ampli sinyalleri yükseltirken beraberinde sistemdeki gürültüleri de yükseltmektedirler. Bu olay da ampli kalitesine olumsuz etki etmektedir.
Giriş devrelerinde dikkate alınmayan ve 1 ila 5mV gibi seviyelerdeki gürültülerin de 100 katı yükseltildiği düşünülürse, amplimiz çıkışında 100mV ila 500mV arasında istenmeyen seslerin de olabileceği akıldan çıkartılmamalıdır.
Bir ikinci husus ise, harmonik üretimindeki artıştır. Kazanç ne denli yüksek olursa, yükselteç harmoniklere o denli açık olmaktadır.
GAIN AMPLIFIER TANIMI:
Gain CL S.png

Sembolik olarak bu şekilde gösterilmekte olup, kazanç faktörü doğrudan amplifikatörün iç yapısı ile ayarlanmaktadır.
Yani bilindik amplilerdeki ses potansiyometresi olmayıp, doğrudan amplifikatör kazancını değiştiren bir ATTENUATORS kullanılmaktadır.
Ampli kazancına etki eden nedir?
Gain AMP.png

Her amplifikatör belli prosedürler dahilinde kazanç sağlarlar. Temel olarak günümüzde çoğu amplifikatörün kazanç faktörü R1 direnci ile R2 direncinin oranı ile belirlenmektedir. Op-Amplar olsun, güç ampli chipleri olsun bu prosedür oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ampli kazancını tasarımında değiştirebilmek, bazı avantajlar sağladığı gibi, bu unsurun gerçekleştirilebilmesi de bazı şartlara bağlıdır.
Mümkün olduğunca kısa bağlantı hatlarının kullanılması, bu unsura etki eden en önemli unsurlardandır.
Kazanç faktörünün değişimi aynı zamanda kapasitans etkileşimini de etkilemektedir. Doğal olarak düşük kazançlı bir ampli her zaman kullanıcıya avantaj sağlamaktadır.
Gain amplifikatörleri temel olarak 2 unsurda ele alabiliriz.
1 OUTPUT STATE. Çıkış katı.
2 ATTENUATORS. Zayıflatıcı. Yukarda da değinmiş olduğum üzere zayıflatıcı, doğrudan ampli kazancını değiştirmektedir.
GAIN CARD ürününe bir bakış.
47 SAKURA.png

Görüleceği üzere iki temel bileşen göze çarpmaktadır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,098
Mesajlar
914,956
Kullanıcılar
449,798
Son üye
jsons

Yeni konular

Geri
Üst