BİNA OTOMASYONU FİKİR VE YARDIM!!

merdem23

Üye
Katılım
10 Eki 2009
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
38
Merhaba;
Ana yönetim binası ve İstanbul genelinde çok sayıda bina ve tesisi bulunan bir kurumda Bakım onarım mühendisi olarak çalışmaktayım. Çok fazla bina ve tesisle hizmet verdiğimiz için, bakım onarım ve kontrolünü daha kolay, doğru ve zamanında yapmamız için, bu binaları otomasyon sistemi ile bir bütün olarak, kuracağımız bakım onarım kontrol merkezi vasıtasıyla takip, kontrol ve kumanda etmek istiyoruz. Bununla ilgili bir kaç firmadan teklif aldık.

Yapmak istediğimiz iş, ilk etapta ilk ana yönetim binamızdaki şu sistemleri otomasyon sistemi ile kumanda ve kontrol etmektir:
1-Havalandırma sistemi
2-Isıtma sistemi
3-Soğutma sistemi
4-Fan Coil sistemi
5-Jeneratörler
6-Upsler
7-Asansörler

Daha sonraki etaplarda ise ilk olarak, access, cctv ve yangın sistemlerini entegre edip, binaların yangın senaryosunu oluşturmayı ve daha farklı konularla geliştirmeyi planlıyoruz.
Ana binamızda yapacağımız bu proje bizim için referans ve diğer binalarımızı entegre etmemiz için bakım onarım kontrol merkezimizin omurgasını oluşturacak.

Bununla ilgili fikirlerinize başvurmak istedim. Bina otomasyon sistemi konusunda kişisel tecrübeleriniz doğrultusunda esas önemli olan püf noktalar var mıdır, nelerdir, firmaların verdiği tekliflerde nelere dikkat etmemi önerirsiniz, görüşleriniz nelerdir. Yardımcı olmanızı rica eder, iyi çalışmalar dilerim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Özellikle ilgilendiğim konulardan biri de cihazların programla haberleşme protokolleri. En önde gelen modüller ve bu işle ilgilenen firmalar bildiğim kadarıyla siemens, Johnson Controlsi HoneyWell, Schneider. Bunların haberleşme protokolleri de farklı olabiliyor sanırım, dolayısıyla diğer firmanın modülünü alıp entegre etmek istediğimizde bir de çevirici almamız gerekecek.
Mesele şu ki, kullandığımız program, diğer haberleşme protokollerini de tanıyorsa, çevirici kullanmadan sisteme entegre etmek mümkün müdür? Bu programı dışarıdan mı almak gerekir, yoksa firmaların bize önerdiği programı kullanmak daha mı avantajlıdır..
Bunlarla ilgili de fikri olan ve paylaşan olursa memnun olurum.
(Ziyaret eden 38 kişinin hiç mi bir fikri yok. :) )
 
Kontrol etmek istediğiniz sistemler hemen hemen bütün bina otomasyonu markalarında mevcut özellikler ama birden fazla binanın kontrolünde ne kadar kararlı çalışırlar bilemiyorum. Bütçe sıkıntısı yok ise, bahsettiğiniz markalar ile hatta bütün sistemi tek bir marka ile de kontrol edebilirsiniz. Haberleşme protokolleri ise Knx tabanlıdır ve iyi bir teknik kadro ile sorunsuz bir şekilde işletilir. Yazılım olarak ta zaten markaların kendine ait çözümleri bulunmaktadır.Siemens ve honeywell e bişey diyemem ama schneider Türkiye bu konuda yetersiz kalır.
 
Haberleşme alt yapısı KNX dir derseniz çok iddialı ve yanlış olur.
KNX gatewayler kullanmaksızın 3. parti sistemleri desteklemez. Desteklediği enstrumanlar da ise üretici firmaya bağlı olarak sınırlamalar olabilir.

CANBus, Profibus,FieldBUS,MBUS,MODBUS, LONWorks gibi standart ve protokoller kullanılabilmektedir. Bu firmaya ve kullanıldığı ürün tiplerine bağlı olarak değişebilmektedir.
 
Siemens, ABB, HDL gibi bir çok büyük marka bina otomasyonunda KNX ağırlıklı çalışmaktadır. Honeywell ise LonWorks ile çalışıyor diye hatırlıyorum. Canbus, profibus gibi protokoller genellikle endüstriyel otomasyonda tercih edilmektedir ve sınırlı maliyetli çözümlere neden olurlar.KNX tabanlı sistemle, büyük markalara bağlı kalmadan da profesyonel ve düşük maliyetli çözümler üretilebilmektedir.(Tabi bina otomasyonunda PLC kullanmaz iseniz).
 
Arkadaşlar yorumlarınız için teşekkürler, şu an bu konu ile ilgili çok önemli bazı sorularım var, yardımcı olursanız çok seviniriz.
Bütçe durumu şöyle ki, bütçe ile ilgili bir sorun yok, tabi ki her işin bir maliyeti var ve biz şu an kuracağımız otomasyon sistemine, bir çok tesis ve bina entegre edeceğiz. Bunun da bir maliyeti var, işi hakkıyla yaptığımız sürece bu işin yapımıyla ilgili maddi sorunumuz yok. Sadece yapılan işe, gereğinden fazla para verdirtmeyecez.
Şimdi şöyle bir sorun var, büyük firmalarla görüştük, malum biz ilk ana binada otomasyon sistemini kurduktan sonra, diğer tesis ve binaları burada kurduğumuz kontrol merkezi ile kontrol etme yoluna gideceğiz ve birço kbinadan bahsediyoruz. belki bu sayı 2. yıl 50 bina olacak ki, bahsettiğim binalar örnek vermek gerekirse orta halli bir hastane veya mesela İstanbul Emniyet Müd. büyüklüğündedir. Bizim yapmak istediğimiz, binaların otomasyon sistemini bu firmalardan biri ile anlaşarak, onlara kurdurmak ve entegre etmektir. Daha sonra sistemde yapılacak ufak tefek değişiklikleri veya eklemeleri ise, biz kendimiz yapmak istiyoruz. Mesela en ufak bir pompayı sisteme entegre etmek için tutup Honeywell'den servis çağırmak istemiyoruz. Bu yarım saatlik iş için, bahsettiğim firmalardan biri bakım anlaşması yapılmış ise 500dolar, (yoksa tahminen 1500dolar) gibi bir fiyat karşılığında yapabileceklerini söylediler. Bizse, kendi elimizden gelecek bu işler için bu firmalara bahsi geçen meblaları vermek istemiyoruz. Ayrıca otomasyon sistemimizin bu çerçevede tamamlanmasının ardından, sisteme eklemek istediğimiz bir çok şey var, mesela ilki binanın yangın senaryosunu yapmak. Bir diğeri, güvenlik senaryosu, diğeri kullanıcıların binaya giriş çıkışlarını otomasyon sistemi vasıtasıyla anlık olarak yöneticilere kontrol ettirmek.. vs. bir çok planımız var. Bunları yapabilmemiz için de maliyetlerin makul oranlara düşmesi lazım. Bunun da ilk şartı sisteme müdahale edebilmektir. Böylece yapabilirsek sisteme biz eklemeler yaparak bunları yaparız, olmadı bir kaç firmadan yardım alabiliriz fakat müdahale edemezsek, sistemi yapan firma ne fiyat isterse bunu vermek zorunda kalacağız, rekabet ortamı oluşmadığından maliyetler çok fazla artacak ve istediğimiz işler maliyetine değmeyecek bulunabilir ve biz istediklermizi yapamaya biliriz. (Adamlar pompayı 500dolara bağlıyorsa, bizim bu isteklerimizi kaça yaparlar tahmin edin. :) )
Gene bu firmalardan, kullandıkları programın yönetici şifresini asla vermeyeceğini beyan edenler oldu. Yani siz sadece kullanıcı şifrelerinizle sisteme girer ve kullanırsınız, en ufak bir ekleme çıkarma yapamazsınız. Ya bizimle bakım anlaşması yapıp mesela bir motoru 500dolara bize bağlatırsınız veya bakım anlaşması yoksa (tahminen 1500 soalra) gene bize bağlatırsınız fakat başka hiç bir firma veya siz, sisteme dokunamazsınız dediler. Diğer firmalar bu talebimizi değerlendireceğini söylediler, olumlu yaklaşan da oldu. Gerçek şu ki programa müdahale ettirmeyen, sistemi işletme ömrü boyunca kendielrine gebe bırakmak niyetindeler. Müdahale etmemize müsade eden olursa da, bir çok binanın otomasyon işinin yapılması cihetiyle ortada büyük ve karlı bir iş olduğu için verirse izin verir.
Diğer bir seçenek, zaman olsa idi, herhangi bir firmaya piyasadan işimizi görecek bir program satın aldırırdık, ardından istediğimiz marka cihazları satın aldırır ve çözüm ortağı gibi kullanırdık. Böylece toplama bir sistemimiz olurdu. İstediğimide sistemin üzerine koyarak daha fazla kontroller yapar, istediğimiz firmaya da bakımını yaptırırdık.
Size sormak istediklerim;
1- Sizce firmaların kendi programalrının yönetici şifrelerini bize verme ihtimalleri var mıdır, kabul eden olabilir mi? Bu şartlar altında otomasyon sisitemini bu firmalardan birine yaptıran oldu mu, yoksa piyasada firmaların istediği şekilde, bu işi tamamen firmaya bırakarak mı çalışılıyor?
2- Bahsettiğim gibi, birçok heberleşme protokollerini tanıyan (bunlardan kastım en çok kullanılan Modbas, Bacnet, Lon N2..vs) bir program temin edebilir miyiz. Yazılım firmalarından bu işi yapanlar olacağını düşünüyorum, Sizin bildikleriniz var mıdır?
3-Yoksa aynen firmaların dediği gibi, teknik bir departman olduğumuzu unutup, bir alışveriş merkezi yönetimi gibi, tüm bakım ve yöntemleri bu firmalardan birine mi yaptırmalıyız, veya her halükarda aynen böyle yaptırmak zorunda mıyız?
 
Son düzenleme:
- Ortada büyük bir rant olduğu için marka sahibi sistemi kendisi yönetmek isteyecektir. Yönetici şifrelerini nasıl paylaşıyorlar bilmiyorum ama gerekli lisans bedelleri ödendiği takdirde vermeleri gereklidir düşünüyorum. Ayrıca sistemi kuran markanın yönetime müdahalesi, yönetici konumunda olması hem saçma hemde risklidir kanımca.
- Türkiye de istediğiniz gibi bir yazılımı yaptırabileceğiniz, duyduğum fakat çalışmadığım firmalar bulunmaktadır elbette. Firma ismi vermekten ziyade yazılım firmalarının referansları ve tecrübeleri araştırılarak iyi ve doğru seçim yapılabilir.
- Bakım onarım müdahale sizin işiniz ise bu işi taşore etmek avantajlı olduğu kadar da dezavantajlı olacaktır diye düşünüyorum. İyi bir teknik ekip ile sorunsuz işletme sağlanabilir ve markaya servise bağımlılık ortadan kalkar.

Bütün binaları tek bir programla merkezle kontrol etmek yerine birbirinden bağımsız olarak yönetmekte çözümler arasında düşünülmelidir. Kontrollerin bağımsız yapılması hem sistem karmaşasını engelleyecektir, hemde çıkacak sorunlarda devre dışı kalacak sistemi ya da kısımları asgariye indirecektir.
 
Bizim halihazırda bu binaların teknik bakım onarım anlaşmasını yaptığımız bir firma zaten var. Programa yönetici seviyesinde müdahale edebilme imkanımız olması halinde, bu firmaya otomasyon konusunda çok tecrübeli bir kaç personel aldırmak kaydıyla, bakımlarını bu firmaya da yaptırabiliriz. Ayrıca çözemeyeceğimiz bir sorun olursa, çözüm konusunda hizmet alımı yapabileceğimiz bir çok firma olacağından, bir firmaya mecbur bağlı kalmayız, işin maliyeti çok ciddi anlamda düşer.
Bizim tüm sistemi tek bir programla kontrol etmek istememizdeki sebeplerden en önemlisini size açıklayayım; üst düzey yöneticilerimize ve yetki vereceğimiz diğer personellere android telefondan veya internete bağlı bir pcden her an sisteme bağlanma, tüm sistemlerin durumunu kontrol etme ve bahsettiğim gibi, sistemi geliştirdiğimizde, mesela telefonunu kullanarak kimin nerede olduğunu anlık olarak tespit etme gibi imkanlara sahip olacak. Fakat bir çok program kullanırsak pratik olmaz. Ayrıca yangın senaryosu vs gibi senaryolar için, tüm sistemlerin tek programdan kontrol edilmesi şart.
Programa yönetici seviyesinde müdahale edip edemeyeceğimiz, neler yapmamız gerektiği konularında değerli fikirlerinizi bekliyorum.
 
Bağımsız olarak derken, binaları kastettim. Yönetici, cep telefonu yada internet üzerinden kontrol için tarayıcıya o binaya ait ip adresini girerek yada önceden oluşturulan kısayola tıklayarak ulaşabilir (akıllı ev sistemlerinde kullanılan yöntemdir).
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,673
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst